Na današnji dan prije 30. godina Dubrovnik se nalazio u okruženju, a prema originalnim zapisima iz Centra za obavješćivanje, bio je to jedan od najtežih dana na južnom bojištu. Luka Gruž bila je potpuno blokirana, gorilo je na Petki, poviše Brsečina, u Slanome je potonuo brod Perast, a okupatorska vojska krenula se spuštati sa Žarkovice prema Zlatnom potoku. Muzej Domovinskog rata objavio je izvješće COB-a Dubrovnik, zapisanog 8. studenog 1991. iz svoje Zbirke dokumenata.

07:00 12:00 g. Bezmalinović iz Lučke kapetanije Split rekao da je sinoć p.p. Vučković iz VPS Split javio da je od 22:55 na snazi potpuna blokada luke Dubrovnik i Slano. Detonacije iz pravca Slanog. Ilirija i Liburnija idu direktno u Korčulu. Avioni iz pravca Metkovića prema nama. Dva desantna helikoptera prema Slanom. Zračna uzbuna za cijelo područje Dubrovnika. Prestanak zračne uzbune u 11:27.

12:00 16:00 Neeksplodirana granata na ulazu starog groblja od hotela Libertas prema teniskim igralištima. 2 aviona na velikoj visini idu prema našem području. MIB Perast tone u slanskoj luci. uzbuna – opća opasnost za Grad. Avion između Uljenja i Popove luke izbacio paučinu. Opća uzbuna za Lapad i Gruž. M/b Perast u slanskoj vali (vjerojatno tone). Republički COB obaviješten o pojavi (bacanju) “paučine”.

16:00 24:00 1 desantni i 1 patrolni brod iz Cavtata pristaju u Župi kod ponte Pelegrina. Mina pala iznad robne kuće “Srđ” (iznad đačkog doma). Avion sa svjetlećim bombama prema nama. 1 bacio ih u uvalu Sobra (Mljet). Vidi se plamen poviše Brsečina. Pucaju na Glavicu i na Nuncijatu svjetlećim mecima. 2 detonacije oko Grada. Oko Male Petke palo dosta granata. Požar na Malo Petci. Oko 20;30 gađan Lokrum. Petrovo selo nekoliko jakih detonacija. Detonacije u podnožju Male Petke. S Pobrežja 2 granate na V. Petku. Građanin javio da se vojska sa Žarkovice spušta prema Zlatnom potoku.

IZVOR: Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here