Tvrtka ATLAS PLUS d.o.o ponudila je na prodaju svoj vlasnički 1/4 Kneževog dvora u Slanome i to po početnoj cijeni od 2.750.000 kuna. S obzirom da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru pravo prvokupa ponuđeno je, među ostalim Županiji dubrovačko-neretvanskoj, koja ponudu neće prihvatiti.

Kako navode u ponudi, predloženi mehanizam plaćanja je jednokratna uplata na račun prodavatelja.

Knežev dvor u Slanome je u većinskom (3/4) vlasništvu Društva prijatelja dubrovačke starine, koji su ga tri godine obnavljali u što su utrošili oko 15 milijuna kuna, a za javnost je otvoren 2017. Hoće li Društvo otkupiti prestali dio Dvora ili Atlas ima nekog drugog zainteresiranog tko bi htio kupiti manjinski dio ovog velebnog zdanja u javnoj upotrebi?

Knežev dvor u Slanome bio je rezidencija primorskog kneza. Iako, do sada poznati arhivski izvori gradnju Kneževa dvora datiraju sredinom XV. st. (1446.), međutim kad se u dokumentima spominju zidari Bogdanović i Bogetić, te klesari Utešenović i Grubačević, njegovu je gradnju potrebno vremenski datirati odmah nakon stjecanja Dubrovačkog primorja (1399.).

Specifičnost baš ovog dvora je u tome što je više nalik na utvrđeno gospodarstvo, nego na reprezentativnu stambenu građevinu. Kuća kneza visoka je dvokatnica na koju se vežu one manje, što zajedno uvjetuje značaj izgradnje sklopa, vidljivo u shemi visokog zatvorenog bloka koji jednokatna krila, koja s južne strane zatvaraju visoki ogradni zid, tvoreći manje unutrašnje dvorište iz kojega se ulazi u nadsvođene prizemne gospodarske prostorije.

Posjetili smo novoobnovljeni Knežev dvor u Slanome! Fantastično!

Dvor je 1806. spaljen do temelja, a ista sudbina ga je, ovoga puta kao privatne kuće, zadesila i 1991. Tada ga je, uz pomoć Općine Dubrovačko primorje od privatnih vlasnika otkupilo Društvo prijatelja dubrovačke starine i nakon izrade projekta povjerenog Studiju Vetma, započeli su radovi na njegovoj obnovi, koji su završili 2017.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here