Čitanje je dobar trening mudrosti s kojim treba započeti što ranije!

Jesmo li u Godini čitanja dovoljno govorili o važnosti čitanja? Jesmo li uspjeli privući pozornost? Znamo li koliko je čitanje važno za razvoj djece?

Djecu treba potaknuti  na kulturu čitanja, odgojiti ih da budu dobri, plemeniti i suosjećajni članovi društva, tolerantni prema različitostima. Čitanje pomaže u ostvarivanju svih ovih ciljeva! 

Napisala: Tanja Galjuf, prof. hrvatskog jezika i književnosti u OŠ Župa dubrovačka

U mojoj školi i prije Godine čitanja  školska knjižnica postala je učionica u nedostatku prostora. Sretni smo jer imamo najvažniji resurs, a to su djeca!  Srećom, uz razumijevanje ravnatelja škole i podršku naše Općine u Godini čitanja otvorili smo tri kutka za čitanje koji su opremljeni udobnim i modernim namještajem te ispunjeni policama knjiga koje smo prikupili akcijom „Darujmo knjigu našoj školi!“ Knjige su dio slobodne knjižnice i svatko ih može prelistati, posuditi, pročitati…i vratiti!

Stvorili smo mjesta gdje učenici mogu boraviti i gdje im je ugodno, jedino je pravilo da je na tim mjestima zabranjena upotreba mobitela. Kad ih ne zabavlja mobitel, vjerovali ili ne, djeca posežu za knjigama na policama, listaju ih…To je dobar put prema čitanju!

S obzirom da je u planu Hrvatskoga jezika svake godine i čitanje jedne lektire po izboru, učenicima su tada još zanimljivije naše slobodne knjižnice i u njima pretražuju naslove koje biraju za čitanje.

Nažalost, Župa dubrovačka nema ogranak gradske knjižnice. Vjerujem  i nadam se da će to u budućnosti biti ispravljeno.

Predstavit ću deset naslova dječje književnosti i književnosti za mlade. To su djela koja sam čitala u zadnje vrijeme  i kojih se još dovoljno sjećam i sadržajem i doživljajem koji uvijek traje dulje.

Deset naslova  podijeljeno je na  tri maštovita, tri djela koja potiču empatiju i tri djela koja pomažu lakše odrasti i na kraju naslov za sve kojima treba znanstveni  dokaz o važnosti čitanja i promjena u našem mozgu pod utjecajem digitalnog doba.

Prva maštovita trojka:

Ransom Riggs, Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu

Zanimljivost romana su fotografije koje su i motivirale autora na osmišljavanje priče. Vrlo neobične fotomontaže iz prošlosti inspiracija su za stvaranje maštovitih likova. Roman je pun neobičnih likova s neobičnim sposobnostima.  Fotografije  su sastavni dio romana i potiču maštu i djeluju kao potvrda same priče pa se tako lako poistovijetiti s čudesnošću i pobjeći u neobičan i zastrašujući svijet povezan s ratnim vremenom. Glavni lik je šesnaestogodišnji Jacob koji i sam ima poteškoća te se odlično uklapa u svijet čudnovatih kojemu je nekada pripadao i njegov djed. Roman ima i nastavke, a prvi dio je ekraniziran.

Cornelia Funke, Srce od tinte

Maštovita i fantastična priča o čaroliji čitanja. Trilogiju Cornelie Funke vrijedi pročitati. Vjerojatno bi bila više primijećena da nije stigla u vremenu Harryja Pottera. Prvi dio Srce od tinte ( 2. dio: Krv od tinte, 3.dio:  Smrt od tinte) govori o djevojčici i njezinom ocu koji ima nadimak Čudousti jer se čuda događaju kad čita naglas…

P.S. Možete pronaći početna poglavlja romana na internetu kao mamac za čitanje.

Anto Gardaš, Ljubičasti planet

Roman koji je bio prvi izbor malog vrijednog školskog  čitateljskog kluba pa opet i moj čitalački zadatak. Roman je dugo bio lektirni naslov u razrednoj nastavi, a meni je postao otkriće jer je znanstvena fantastika popularna među djecom i mladima i ovaj roman zaslužuje čitanje! U romanu je naravno lik znanstvenika i njegovog sina Mirona , oni putuju u svemir na planet na kojemu stanovnici u svom rječniku nemaju riječ mržnja i zlo. Znanstvenik Leopold priskače u pomoć Sanoncima. U romanu ćete pronaći maštoviti opis  planeta, temu zgusnutog elektriciteta, umjetnu inteligenciju u obliku robota koji imaju svijest. Treba li nam više od priče u kojoj se spaja znanost i književnost? Toliko tema za razgovor ili za „guglanje“ znatiželjnih mladih umova!

Tri romana koji potiču empatiju

Deborah Ellis, Djevojčica iz Afganistana (vrlo često na popisu lektire)

 Roman koji u samom naslovu otkriva zemlju koja se često spominje u svjetskim zbivanjima u negativnom kontekstu. U romanu se djevojčica prerušava u dječaka kako bi se mogla kretati ulicama Kabula u kojemu vladaju talibani. U priči o djevojčici Parvani  govori se o kršenju dječjih i ljudskih  prava, neravnopravnosti žena i muškaraca. Čitamo s nevjericom s čime se sve suočava djevojčica od jedanaest godina i suosjećamo s njom. Većina djece koja pročita ovaj roman ostane u nevjerici da je to moguće u današnjem svijetu!

John Green, Greška u našim zvijezdama

 Tema je ljubav dvoje teško bolesnih tinejdžera. Roman govori o njihovom suočavanju s bolešću, ali i ljepoti prijateljstva i ostvarenju ljubavi  u najtežim danima života. Ljubavna priča  jača je od bolesti. Naučit ćeš kako  se treba  ponašati prema bolesnim prijateljima i što je snaga prijateljstva i ljubavi, najvažnijih tema i potreba odrastanja i zauvijek…

Markus Zusak, Kradljivica knjiga

Roman spaja tešku i bolnu temu rata i smrti (smrt je pripovjedač u romanu), ali i otkriva snagu pisane riječi, knjige koje djevojčica Liesel spašava iz lomače, a koje joj pomažu u teškim vremenima i tragedijama.

Djelo svjedoči ljepoti ljudskog duha i snazi pisane riječi.

Tri djela kao podrška u odrastanju

Charlie Mackesy, Dječak, krtica, lisica i konj

Slikovnica, basna  za djecu i odrasle (od 9 g. do 99 g.), spoj crteža i sažetih mudrih  aforizama. Rečenice koje čitaš i dugo razmišljaš o pročitanom. Jednostavnost i ljepota  crteža i misli u kojima se krije sva mudrost potrebna za ispunjen život. Knjiga nudi optimizam, pozitivne misli o prijateljstvu, podršci i ljubavi koja pokreće nas i sve dobro u svijetu.

Ivana Adlešić Pervan, Učim letjeti, a nemam krila

 Nastavak uspješnog  romana Stepenice do neba (Led Zeppelin, Stairway to heaven). Prekrasna priča o odrastanju mladića (u prvom je romanu gimnazijalac, a sada student  kroatistike) i glazbi koju voli. Mladi čitatelj bi mogao uz čitateljski ukus pronaći i otkriti i glazbeni ukus  ove zanimljive priče o zdravom odrastanju i glazbenim uzorima u životu.

Jasminka Tihi-Stepanić, Gdje je Beata?  ili  Moja neprijateljica Ana

 Voljeli biste da vaša tinejdžerica/tinejdžer  čita romane Jasminke Tihi-Stepanić jer su vješto ispripovijedani, s odličnim prikazom likova, snažnim temama uvjerljivo prikazanih i usmjerenih prema kritičkom razmišljanju o opasnostima odrastanja  u suvremenom  svijetu. Možete u potrazi za literaturom za mlade slobodno zatražiti bilo koji naslov spomenute spisateljice.

Posebna kategorija za roditelje, učitelje, odgojitelje…

Maryanne Wolf, Čitatelju, vrati se kući!

Posljednja knjiga koju sam upravo pročitala više je za roditelje kojima još treba dokaz koliko je čitanje važno i kako se pod utjecajem digitalnog doba naš mozak mijenja i kako gubimo empatiju koja je preduvjet kvalitetnih međuljudskih odnosa i razumijevanja različitosti bez kojega svijet ne može biti ugodno mjesto za život. Zar čitanje to može mijenjati?

Da,  malo više čitanja može donijeti golemu pozitivnu promjenu u nama, a time i u drugima.

P.S. Godina čitanja nije završila, tek je počela…

Umjesto zaključka…

„Iskreno, često osjećam da nemam ništa zanimljivo za reći“, rekla je lisica.

„Biti iskren uvijek je zanimljivo“, rekao je konj.

                                           Charlie Mackesy, Dječak, krtica, lisica i konj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here