Na uvodnoj radionici Motovunske ljetne škole kao primjer dobre prakse prikazana je suradnja Grada Dubrovnika s udruga mladih na razvoju Centra za mlade. Nakon što je Plan upravljanja povijesnom cjelinom Dubrovnika jednoglasno usvojen na Gradskom vijeću u proteklom sazivu, predstavnici Grada Dubrovnika i Zavoda za obnovu Dubrovnika sastali su se s ministricom Ninom Obuljen Koržinek vezano za daljnju provedbu Plana upravljanja. Dogovoreni su daljnji koraci za izmjene Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika, a koji će biti pravna osnova po kojoj će Zavod za obnovu koordinirati provedbu Plana upravljanja. Proteklog tjedna postavljena su dizala za osobe s invaliditetom u Suđurđu na otoku Šipanu, mjestu Lopud na otoku Lopudu te u Donjem Čelu na Kalmoti. Gradonačelnik Franković održao je sastanak s načelnikom općine Silviom Nardellijem i direktorom Groblja Dubac Đurom Lonzom. Tema sastanka bila je tijek i nastavak radova na izgradnji groblja, kao i osvrt na dosadašnju dinamiku realizacije ovog kapitalnog projekta. Sastao se gradonačelnik i s novoizabranim predsjednikom Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Baldom Kovačevićem.

Suradnja Grada Dubrovnika s udrugama mladih na razvoju Centra za mlade primjer dobre prakse na uvodnoj radionici Motovunske ljetne škole

Sudjelujući u uvodnoj online radionici razmjene iskustava i učenja novih vještina 27. Motovunske ljetne škole unaprjeđenja zdravlja pod nazivom “Suradnja lokalne samouprave s drušvenim organizacijama i civilnim društvom”, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić iznio je kao primjer dobre prakse prezentaciju “Suradnja Grada Dubrovnika i udruga civilnog društva na razvoju Centra za mlade Dubrovnik”.

Motovunska ljetna škola tradicionalno je jedna od središnjih manifestacija programa Hrvatske mreže zdravih gradova. Središnja tema ovogodišnje manifestacije je “Cjelovita skrb”, a cilj je umrežavanje na lokalnoj razini i razvoj suradnje među sektorima, što je preduvjet razvoja novih i inovativnih usluga građanima.

Razvoj Centra za mlade jedna je od temelnjih strateških odrednica Lokalnog programa za mlade za razdoblje od 2019. do 2021. “Mladi i Grad skupa”. Razvoj Centra za mlade započeo je sudjelovanjem Grada Dubrovnika u projektu prekogranične suradnje IPA Adriatic pod nazivom Youth Adrinet, iz kojeg se  regrutiralo nekoliko mladih osoba osposobljenih za programe za mlade i s mladima (youth worker) te utvrđene programske i prostorne odrednice Centra za mlade.

Prostorni razvoj Centra za mlade započeo je u kolovozu 2017. u dijelu bivšeg hotela Stadion na Gradskom bazenu, a bitno se unaprijedio otvaranjem novog prostora veličine 474 m2 u Luci Dubrovnik. Civilno-javno patnerstvo na razvoju Centa za mlade ustanovljeno je potpisivanjem Ugovora o poslovnoj suradnji Grada Dubrovnika i devet udruga civilnog društva u kolovozu 2019. te zaključkom gradonačelnika o korištenju lučke suprastrukture za razvojni inkubator Centra za mlade, kojim se Grad Dubrovnik obvezuje iz svog proračuna snositi troškove zakupa prostora i sv zavisne troškove (vodoopskrba, elektropskrba, komunalne usluge i dr.), što nagodišnjoj razini iznosi oko 180 tisuća kuna. 

Centar za mlade uspostavljen je usprkos teškim posljedicama pandemije, uz veliku financijsku i logističku potporu Grada Dubrovnika, partnera i donatora. Grad Dubrovnik je uložio oko 1,5 miljuna kuna za uređenje i opremanje Centra za mlade, ali je osigurao i 500.000 kuna za djelatnike Centra za mlade kroz takozvano izravno financiranje za vrijeme pandemije. No, svoj puni smisao Centar za mlade pokazao je kroz činjenicu da su udruge članice Centra za mlade za manje od godinu dana donijele lokalnoj zajednici višestruko veći iznos iz europskih fondova. Naime, za četiri kandidirana projekta osigurano je oko 6,5 milijuna kuna. Radi se pretežito o lokalnim programima za mlade, koji su potpuno besplatni, raznoliki, edukativni i zabavni. U krizi izazvanoj pandemijom, koja je snažno pogodila dubrovačko gospodarstvo, ovo iznimno postignuće Centra za mlade pokazuje i dokazuje izniman potencijal ulaganja u kulturu, znanost i tehnologiju te vezane nove industrije koje proizlaze upravo iz civilnog sektora.

SASTANAK U MINISTARSTVU KULTURE I MEDIJA: Dogovoreni daljnji koraci za provedbu Plana upravljanja

Nakon što je Plan upravljanja povijesnom cjelinom Dubrovnika jednoglasno usvojen na Gradskom vijeću u proteklom sazivu, danas su predstavnici Grada Dubrovnika, gradonačelnik Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić te ravnateljica Zavoda za obnovu Mihaela Skurić, održali sastanak u Ministarstvu kulture i medija s ministricom Ninom Obuljen Koržinek i pomoćnikom ministrice Davorom Trupkovićem sa suradnicima  vezano za daljnju provedbu Plana upravljanja.  Dogovoreni su daljnji koraci za izmjene Zakona o obnovi spomeničke cjeline  Dubrovnika, a koji će biti pravna osnova po kojoj će Zavod za obnovu koordinirati provedbu Plana upravljanja. Govorilo se i o unapređenju funkcije ZODa i postavljana modela koji će na primjeru Dubrovnika poslužiti i za ostala svjetska dobra UNESCO-a u Republici Hrvatskoj. Dogovoreno je također da će se Grad Dubrovnik pismom namjere obratiti Ministarstvu kulture i medija vezano za daljnju suradnju i osnaživanje kapaciteta Zavoda za obnovu Dubrovnika.  Plan upravljanja je dokument koji je postavio  okvir za upravljanje lokalitetom svjetskog dobra  “Starog grada Dubrovnika” kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, uz istodobno razvijanje suvremenog života Grada kroz održivo upravljanje i korištenje dobrom i njegovom kontaktnom zonom.

Grad Dubrovnik postavio dizala za osobe s invaliditetom na Šipanu, Lopudu i Kalamoti

Sukladno mjerama i aktivnostima Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika, Grad Dubrovnik je 16. lipnja postavio dizala za osobe s invaliditetom u Suđurđu na otoku Šipanu, mjestu Lopud na otoku Lopudu te u Donjem Čelu na Kalmoti.

Prethodno su dizala postavljena na dvije lokacije u Zatonu (u Zatonu Velikom i na plaži kod postaje Vatrogasnog doma), na plaži Mandrač u Solitudu te na plaži Copacabana.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika prošle je godine svojim zaključkom imenovao Koordinacijski tim za praćenje i međusobno obavještavanje o stanju dizala za osobe s invaliditetom na području Grada Dubrovnika te za ažurno otklanjanje kvarova. Svoju opravdanost i učinkovitost Koordinacijski tim pokazao je na primjeru prošlogodišnje hitne intervencije na otklanjaju oštećenja na dizalu u Suđurđu, kad se u najkraćem mogućem vremenu od dojave o nestabilnosti dizala izgradila nova podloga i ponovo postavilo dizalo.

Sve radnje oko postavljanja i održavanja dizala za osobe s invaliditetom na dubrovačkim plažama koordiniraju dva gradska odjela: Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more te Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo u suradnji s tajnicima gradskih kotareva i mjesnih odbora, Gradskim društvom Crvenog križa Dubrovnik i koncesionarima plaža.

Gradonačelnik Franković i načelnik Nardelli o modelima financiranja groblja Dubac

U Župi dubrovačkoj danas je održan radni sastanak gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića s načelnikom općine Silviom Nardellijem i direktorom Groblja Dubac Đurom Lonzom. Tema sastanka bila je tijek i nastavak radova na izgradnji groblja, kao i osvrt na dosadašnju dinamiku realizacije ovog kapitalnog projekta, posebice s obzirom na financijsku krizu uzrokovanu virusom COVID-19 i drastično smanjene prihode proračuna.

U tom kontekstu, na sastanku se razgovaralo o modelima financiranja druge etape projekta za koji je prethodno ishođena pravomoćna dozvola, a obuhvatit će izgradnju samih ukopnih mjesta i objekata u obuhvata groblja. Društvo Groblje Dubac, rečeno je, uskoro će započeti s pozivima građanima koji su podnijeli zahtjeve za grobnim mjestima, a dodjela istih će se obavljati prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva. Broj zaprimljenih zahtjeva nešto je manji od 1900, a ovisno o tipu grobnice cijene će se kretati od 46 do 81 tisuću kuna.

Na gradilištu su u tijeku završni radovi na izgradnji 1. etape, a koja uz jednokilometarsku dvotračnu cestu sa svom potrebnom infrastrukturom uključuje dva velika parkirališta s 200 mjesta, nogostup, stepeništa, ograde, javnu rasvjetu i elemente hortikulturnog uređenja. Predviđa se kako će ova faza biti u potpunosti završena do kraja 2021., s obzirom na to da su se radovi zbog situacije s koronavirusom u proteklom razdoblju odvijali smanjenim intenzitetom.

Groblje Dubac složen je i važan projekt za Grad Dubrovnik i Župu dubrovačku jer će građanima nakon niza godina omogućiti kupovinu grobnica po prihvatljivim cijenama. Ukupno je na ovom prostoru moguće smjestiti 3.550 grobnih mjesta, što će se sukladno potrebama i zahtjevima, dograđivati u narednim razdobljima.

Gradonačelnik s novinarom nizozemskog dnevnog lista

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković dao je intervju novinaru nizozemskog dnevnog lista Algemeen Dagblad (AD).

Novinar Thijs Kettenis dopisnik je za područje jugoistočne Europe tog visokotiražnog lista utemeljenog u Rotterdamu još 1946. godine, a s gradonačelnikom Frankovićem razgovarao je na temu povratka turizma kao najzastupljenije gospodarske grane, ali i o putu koji je Dubrovnik prošao u posljednjem četverogodišnjem razdoblju, a koji su okarakterizirale borba s prekomjernim turizmom na početku mandata te potpuno zaustavljanje gospodarskih aktivnosti u pandemiji.

Govoreći o bliskoj prošlosti gradonačelnik se osvrnuo na 2017. godinu kada je zbog pritisaka masovnog turizma Dubrovnik u stranim medijima spominjan kao destinacija koju velikih gužvi treba izbjegavati. Velikim angažmanom gradske uprave, uspostavljanjem alata i mjera (ne više od dva kruzera dnevno, smanjenje zauzetosti javnih površina…)  te suradnjom s partnerima poput udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) i Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC) zaživio je projekt „Poštujmo Grad“, a dubrovački turizam usmjeren je prema održivosti te su vrlo brzo zabilježeni prvi uspjesi. Gradonačelnik je zaključio kako je trajna održivost destinacije nešto što je cilj od kojega se neće odstupiti, a ogleda se u ravnoteži između kvalitete života građana Dubrovnika, koji su u samom središtu takvog pristupa, i najboljeg doživljaja destinacije za posjetitelje bez obzira na njihov način dolaska u destinaciju.

Gradonačelnik je također iznio trenutne epidemiološke podatke koji su izrazito povoljni, a raste i procijepljenost stanovništva koja je do danas dosegnula gotovo 50 % populacije.

  –„Veliku pažnju i napore ulažemo upravo u zadržavanje „zelenog“ statusa i sigurnosne protokole kako bi svim posjetiteljima omogućili ugodan i bezbrižan boravak“, kazao je gradonačelnik između ostalog novinaru nizozemskog dnevnog lista.

Razinu sigurnosti koju Dubrovnik jamči svojim posjetiteljima prati i velika zainteresiranost s tradicionalnih i novih tržišta, a što potvrđuju direktni letovi s područja Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država putem dva tamošnja avio prijevoznika te uspostavljanje svakodnevnog izravnog prometa između Amsterdama i Dubrovnika nakon čak 32 godine. U lipnju je zabilježen i povratak brodova na kružnim putovanjima.

Gradonačelnik s predsjednikom Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas novoizabranog predsjednika Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Balda Kovačevića.

Višegodišnji županijski povjerenik SSKH-a i sindikalni povjerenik u gradskom javom prijevozniku Libertas, Baldo Kovačević, za predsjednika SSKH-a izabran je u travnju ove godine, a uz njega sastanku s gradonačelnikom Frankovićem prisustvovali su sindikalni predstavnici u  gradskim komunalnim društvima; Libertasu, Boninovu, Vrtlaru, Sanitatu, Vodovodu i Čistoći.

Gradonačelnik je uvodno čestitao novoizabranom predsjedniku SSKH-a Kovačeviću na novoj, odgovornoj funkciji i poželio mu sreću u daljnjem radu izrazivši uvjerenje za nastavkom dobre suradnje sa sindikatima u ovim izazovnim vremenima. Predsjednik Kovačević kazao je da će Grad Dubrovnik u Samostalnom sindikatu radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske imati socijalnog partnera spremnog na suradnju.

Na sastanku se najviše razgovaralo o novoj, nacionalnoj, inicijativi SSKH-a za izradom općeg kolektivnog ugovora za sva komunalna društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, a kojim bi se definirali i uskladili određeni temelji uvjeti poput iznosa najniže plaće, najnižeg iznosa regresa ili drugih prigodnih nagrada poput božićnice ili dara za djecu, čime bi se, smatra Kovačević, postigao socijalni mir u ovim djelatnostima.

Gradonačelnik je takvu inicijativu pozdravio, a o detaljima će se nastaviti razgovarati nakon što Samostalni sindikat izradi i dostavi nacrt takvog ugovora koji će uputiti svim gradovima i općinama u Hrvatskoj.

Iz CLIA-e stigla zahvala gradonačelniku na angažmanu u pokretanju tržišta kružnih putovanja

Predsjednica i direktorica međunarodnog udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) Kelly Craighead uputila je gradonačelniku Matu Frankoviću čestitku na njegovom reizboru za gradonačelnika Grada Dubrovnika.

„Pandemija koronavirusa svima je donijela neke nove izazove, ali me veseli što smo i u ovom vremenu nastavili našu suradnju zbog čega sam sigurna da ćemo uskoro moći intenzivirati zajedničke napore u odgovornom i održivom upravljanju turizmom u destinaciji“, navodi  predsjednica i direktorica CLIA-e ističući kako održivost ostaje visoko u programu rada CLIA-e.

„Uistinu smo zadovoljni što smo uspjeli ponovno pokrenuti operacije diljem svijeta, uključujući i Dubrovnik“, piše dalje uz zahvalu na angažmanu koji su gradonačelnik Franković i njegov tim imali u ponovnom pokretanju poslovanja cruise tvrtki u Hrvatskoj, a koje je rezultat ukidanja zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u hrvatske luke i to  upravo zahvaljujući inicijativi gradonačelnika.

U svom dopisu, čelna osoba krovnog i najvećeg udruženja cruise industrije koje predstavlja 95 % sveukupnog tržišta, između ostalog, navodi i da je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Frankovićem i zamjenicom Jelkom Tepšić dugogodišnji partner CLIA-e. –„Ponosimo se Sporazumom o suradnji koji smo sklopili u srpnju 2019. kao i svime što smo do sada zajedno postigli, a partnerstvo i suradnja između CLIA-e i Grada Dubrovnika za nas predstavljaju model uspješnog upravljanja destinacijom i angažmana s lokalnim zajednicama i ne propuštamo priliku to javno istaknuti“.

Zaključno, Kelly Craighead izražava zadovoljstvo što će i cruise industrija u narednom razdoblju dijelom doprinijeti gospodarskom oporavku Dubrovnika te zahvaljuje gradonačelniku što je snažan zagovaratelj interesa svoga grada, održivog turizma i prijatelj CLIA-i kao i cruise industriji. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here