Dječji vrtić Bubamara uvodi produljeno radno vrijeme i poslijepodnevnu smjenu s ciljem usklađivanja radnog vremena vrtića sa stvarnim potrebama roditelja. DEŠA – Dubrovnik u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima i u 2022. godini nastavlja s provođenjem projekta „Bez obiteljskog nasilja (BON). Cilj ovog projekta jest pružiti kvalitetniju podršku osobama koje su žrtve ili svjedoci kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji. U okviru EU projekta WONDER, koji ima za cilj unaprijediti postojeću te razviti dodatnu infrastrukturu za zabavno – edukativno – rekreacijske potrebe djece iz Dubrovnika kao i djece turista, novim su eksponatima opremljeni parkovi za djecu u Gružu i na Batali. Deveti Forum obiteljskog smještaja u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika i HGK Županijske komore Dubrovnik održan je danas u virtualnom obliku. Na Forumu u kojem je glavni fokus stavljen na trenutni položaj privatnih iznajmljivača sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, prema uputi Hrvatskog Crvenog križa, danas 10. ožujka 2022. godine započinje s prikupljanjem materijalne humanitarne pomoći za izbjeglice iz Ukrajine. Pomoć će se prikupljati u Sportskoj dvorani u Gospinom polju svaki dan od 9 do 17 sati. Grad Dubrovnik je od strane inicijative Smart Tourism Destinations izabran među 50 turističkih odredišta koja će dobiti priliku sudjelovati u nizu aktivnosti s ciljem unapređenja praksi održivog turizma. 

BESPOVRATNA EU SREDSTVA – Uvodi se produljeno radno vrijeme u Dječjem vrtiću Bubamara

Dječji vrtić Bubamara uvodi produljeno radno vrijeme i poslijepodnevnu smjenu u svom vrtiću u sklopu projekta „Dječji vrtić Bubamara – jedinstveno mjesto odgoja i obrazovanja djece“ s ciljem usklađivanja radnog vremena vrtića sa stvarnim potrebama roditelja. 

U partnerstvu s Gradom Dubrovnikom, Dječji vrtić Bubamara potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti u iznosu od 1.991.430,70 kuna koji je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.  

U sklopu projekta uvodi se produljeno radno vrijeme od 16 do 19 sati te poslijepodnevni rad od 16 do 21:30 sati, a dodijeljena sredstva iskoristit će se za angažiranje dva odgojitelja potrebnih za održavanje novouvedenih programa, pet djelatnika iz stručnog osoblja te jednog iz tehničkog osoblja. S ciljem unaprjeđenja usluga, uvest će se i provedba novih posebnih programa – program učenja stranog jezika i glazbeni program, kao i „Program rada s roditeljima – kabinet za savjetovanje roditelja“, a financirat će se i brojne edukacije usmjerene ka jačanju stručnih kompetencija te nabavka opreme. 

Naime, projekt je izrađen na temelju prethodno provedenog anketnog ispitivanja roditelja koje je ukazalo na potrebu uvođenja produženog radnog vremena vrtića. Rezultati ankete pokazali su da preko 30 posto roditelja ima potrebu za produljenje radnog vremena, a njih 43 posto je iskazalo želju za uvođenjem posebnog programa.

15. sjednica Koordinacije županijskih Savjeta mladih u Dubrovniku

U Dubrovniku se od 4. do 6. ožujka održava 15. sjednica Koordinacije županijskih Savjeta mladih, a svečano otvaranje Sjednice održano je u petak u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

 Sudionike je ovom prilikom u ime gradonačelnika Mata Frankovića pozdravila pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž. Tijekom uvodnog obraćanja pročelnica Raguž osvrnula se na brojne aktivnosti, mjere i projekte u segmentu skrbi za mlade koje Grad Dubrovnik kontinuirano provodi.

 -“Kontinuirano i predano radimo na očuvanju kvalitete života svih naših sugrađana s posebnim naglaskom na mlade. To je vidljivo kroz brojne projekte poput stipendiranja, kreditiranja đaka i studenata, subvencioniranje podstanarstva mladih obitelji, financiramo pomoćnike u nastavi, radimo na brojnim projektima izgradnje, sanacije i adaptacije novih vrtića i škola, otvoreni smo za mlade i kroz projekte participativnog budžetiranja i projekta Otvorenog grada. Planiranom kupnjom područja TUP-a želimo raditi na urbanom razvoju grada s ciljem razvoja kreativnih industrija i poticanja sudjelovanja mladih u tome. Centar za mlade Grada Dubrovnika je prepoznat u Hrvatskoj kao aktivan u povlačenju europskih sredstava koji za cilj imaju razvoj lokalne zajednice za unaprjeđenje života mladih u istoj“, rekla je pročelnica Raguž.

Podsjetila je i na neke od povijesnih uspjeha Dubrovačke Republike te se osvrnula i na povijest visokog obrazovanja u Dubrovniku.  

Prisutnima se između ostalih obratio i glavni tajnik županijskih savjeta mladih Josip Jagodar, a prikazan je i pregled rada Savjeta mladih Dubrovačko-neretvanske županije.

 Središnji radni dio 15. sjednica Koordinacije županijskih Savjeta mladih održat će se u subotu u Studentskom domu.

 Grad Dubrovnik partner na projektu „Bez Obiteljskog Nasilja“

DEŠA – Dubrovnik u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima i u 2022. godini nastavlja s provođenjem projekta „Bez obiteljskog nasilja (BON). Cilj ovog projekta jest pružiti kvalitetniju podršku osobama koje su žrtve ili svjedoci kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji. 

Programom „Bez obiteljskog nasilja“ kroz dvije godine uspostavljeni su dodatni resursi nužni za nastavak djelovanja te je unaprijeđena podrška  žrtvama nasilja u obitelji na području Dubrovačko – neretvanske županije. Brojni su napori uloženi i u kontekstu veće osvještenosti lokalne zajednice kada je riječ o nasilju u obiteljima i prevenciji istog. 

Također, ojačani su i kapaciteti stručnjaka koji u svom radu dolaze u neposredan kontakt sa žrtvama nasilja u obitelji i koji mogu kroz svoje djelatnosti utjecati na poboljšanje položaja žrtava, svjedok/kinja nasilja u obitelji.  S obzirom na izvrsne rezultate postignute provedbom projekta „Bez Obiteljskog nasilja“, u siječnju 2022. i  Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izrazilo je podršku za provedbu ovog hvalevrijednog projekta. 

Potrebno je za spomenuti kako su se od 2020. godine kada se započeo provoditi projekt održale različite edukativne radionice i aktivnosti za stručnjake i volontere koji u svom radu u socijalnim, obrazovnim, zdravstvenim institucijama kao i u organizacijama civilnog društva dolaze u neposredan kontakt sa žrtvama nasilja u obitelji kao i senzibiliziranje javnosti za ovu problematiku.

Dječji parkovi u Gružu i na Batali dobili znanstvene eksponate

U okviru EU projekta WONDER, koji ima za cilj unaprijediti postojeću te razviti dodatnu infrastrukturu za zabavno – edukativno – rekreacijske potrebe djece iz Dubrovnika kao i djece turista, novim su eksponatima opremljeni parkovi za djecu u Gružu i na Batali. 

Riječ je o pilot aktivnost ovog projekta, kojeg provodi Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA, a obuhvaća postavljanje posebne opreme Znanstvenog parka, uz koju će se poboljšati atraktivnost ponude namijenjene djeci i obiteljima. 

Tako su u parku Luja Šoletića u Gružu postavljeni eksponati Prugasto ogledalo, Crtić vrtić i Tekući pitagora, dok su u parku Nevinih žrtava rata na Batali postavljeni Glazbena ograda, Živi dimnjak i Zvučna zrcala. 

Projekt WONDER, kojem je krilatica “Child friendly destinations”, podržava nove turističke ponude usmjerene djeci i obiteljima kroz usvajanje transnacionalne mreže destinacija turističkih gradova prilagođenih djeci. Financiran je europskim sredstvima iz programa INTERREG V-B Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014. – 2020., a proračun DURA-e za projektne aktivnosti iznosi 1,4 milijuna kuna. 

Kakva je funkcija eksponata Znanstvenog parka pronađite u nastavku: 

Eksponati postavljeni u parku Luja Šoletića u Gružu:

Prugasto ogledalo – eksponat koji se igra zakonima refleksije svjetlosti i ljudskom percepcijom. Funkcionalni dio eksponata načinjen je od reflektirajućih horizontalnih traka postavljenih na jednakoj međusobnoj vertikalnoj udaljenosti.

Crtić vrrtić – eksponat je koji stvara iluziju pokretnih crtanih likova na način korištenja brze izmjene statičnih animiranih slika.

Tekući Pitagora – kako bez brojki, slova, riječi i crteža objasniti Pitagorin poučak? Za efektnu i zabavnu spoznaju poučka zavrtite Tekućeg Pitagoru. 

Eksponati postavljeni u parku Nevinih žrtava rata na Batali:

Glazbena ograda – sastoji se od 30 vertikalnih cijevi i predstavlja pravi melodijski instrument. Ako ste ikad poželjeli zasvirati poznatu melodiju, to nikada nije bilo lakše nego sada.

Živi dimnjak – eksperimentiranje s promjenama brzine vrtnje. Pri sporoj vrtnji ima se dojam da je eksponat trodimenzionalan. Polagano okretanje diska stvorit će dojam rotirajućeg konusnog dimnjaka. Dojam ostaje nepromijenjen čak i ako eksponat promatramo iz različitih kutova.

Zvučna zrcala – pomoću zvučnih zrcala može se čuti i razgovarati šaptom na udaljenosti od 20 metara. Oblik zvučnog zrcala je takav da se svi zvučni valovi koji su odaslani iz posebno odabrane točke u kojoj je postavljen prsten odbijaju od površine zvučnog zrcala i gibaju prema drugom zrcalu gdje se nakon odbijanja skupljaju u centar drugog prstena.

Zamjenica Tepšić sudjelovala na 9. Forumu obiteljskog smještaja

Deveti Forum obiteljskog smještaja u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika i HGK Županijske komore Dubrovnik održan je danas u virtualnom obliku. Na Forumu u kojem je glavni fokus stavljen na trenutni položaj privatnih iznajmljivača sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. 

Ovogodišnji je Forum obuhvatio teme poput stanja u obiteljskom smještaju u Republici Hrvatskoj, provedbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti odnosno obvezama iznajmljivača i privlačenju digitalnih nomada. Također, sudionici su u ovoj prilici iznijeli i razmišljanja o izazovima privatnog smještaja te načinima pripreme za nadolazeću turističku sezonu. 

U svom obraćanju zamjenica Tepšić kazala je kako je obiteljski smještaj kao autentični dio turističke ponude vrlo važno nastaviti integrirati u destinaciju kao što je Dubrovnik, što je čini potpunom i jedinstvenom. Dodala je da razina popunjenosti i razvijanje privatnog smještaja ovisi o zajedničkom proaktivnom djelovanju svih dionika u turizmu i njihovoj sinergiji. 

„Obzirom na neizvjesnu globalnu situaciju kao što su pandemija COVID – 19 i rat u Ukrajini, situacija na turističkom tržištu vrlo je promjenjiva i osjetljiva. Stoga je nužno pravovremeno reagirati i prilagoditi se postavljenim zahtjevima, odnosno novim oblicima turizma. Moramo voditi računa o visokoj kvaliteti ponude i promocije koja treba biti inovativna i usmjerena na originalan sadržaj kako bi privukli što veći broj posjetitelja. Sve te stavke od iznimne su važnosti i za privatne iznajmljivače na gradskom području. Poboljšanje uvjeta obiteljskog smještaja može znatno utjecati i na imidž naše destinacije, a iznajmljivači su ti koji već godinama jesu i postaju istinski promicatelji tradicije, običaja i gostoprimstva“, istaknula je u ovoj prigodi zamjenica dubrovačkog gradonačelnika. 

Osvrnula se u svom izlaganju i na brojne projekte koji se provode na lokalnoj razini kao što je strateški projekt „Poštujmo Grad“ kojim se vodi sadašnja gradska uprava, a koji je usmjeren na aktivnosti u kontekstu stvaranja održivog turizma i daljnjeg unaprjeđenje odgovornog upravljanja destinacijom.

„Smatram kako svi zajedno trebamo stremiti pomacima koji mogu pridonijeti jednoj uspješnoj turističkoj razini, a to se može ogledati u tome koliko smo zapravo okrenuti europskim smjernicama i kategorijama kada je riječ o poslovanju u turističkom sektoru. Potrebno je da svi prisutni dionici svoje djelovanje temelje na digitalizaciji, modernizaciji i transformaciji, kao predznacima koji sigurna sam u konačnici dovode do pozitivnih rezultata i ishoda“, zaključila je zamjenica Tepšić. 

Osim zamjenice Tepšić, na devetom po redu Forumu obiteljskog smještaja sudjelovali su i direktorica Turističke zajednice Dubrovnika Ana Hrnić, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina, predsjednik sekcije Zajednice obiteljskog smještaja HGK regije Dalmacija – Dubrovnik Nino Dubretić, predstavnik agencije Booking.com Vlatko Pavlović i drugi sudionici iz područja turizma koji su se ovom prilikom obratili prisutnima virtualnim putem. 

Posjetimo, Forum obiteljskog smještaja svake godine okuplja vlasnike pružatelje ugostiteljskih usluga u sobama, apartmanima, kućama za odmor i kampovima u domaćinstvu te u pansionima i seoskim domaćinstvima koji prate aktualne promjene i trendove u obiteljskom smještaju.

Započinje prikupljanje humanitarne pomoći za izbjeglice iz Ukrajine

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, prema uputi Hrvatskog Crvenog križa, danas 10. ožujka 2022. godine započinje s prikupljanjem materijalne humanitarne pomoći za izbjeglice iz Ukrajine. Pomoć će se prikupljati u Sportskoj dvorani u Gospinom polju svaki dan od 9 do 17 sati. 

 Prikuplja se hrana i higijena i to isključivo sljedeći artikli: 

HRANA: brašno, ulje, riža, šećer, kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećici, riblja konzerva, mesna konzerva i marmelada, hrana za bebe kašica i žitne kašice/pahuljice za djecu 

HIGIJENA: sapun za ruke, gel za tuširanje, šampon za kosu, pasta za zube, četkica za zube, jednokratni brijač, higijenski ulošci, pelene za djecu, krema za djecu, šampon za djecu, dječja pasta za zube, dječja četkica za zube i higijenske vlažne maramice za djecu. 

Navedene artikle građani će moći donirati do petka, 18. ožujka 2022. godine. 

Hrvatski Crveni križ otvorio je i humanitarni telefon putem kojeg svi oni koji žele pomoći mogu nazvati 060 9011 (cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru).  

Također, otvoren je i apel za pomoć izbjeglicama s područja Ukrajine, pa tako svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti i uplatom na žiro račun: HR0923600001503056530.

Dubrovnik izabran kao jedna od 50 turističkih destinacija u projektu Smart Tourism Destinations

Grad Dubrovnik je od strane inicijative Smart Tourism Destinations izabran među 50 turističkih odredišta koja će dobiti priliku sudjelovati u nizu aktivnosti s ciljem unapređenja praksi održivog turizma. 

Naime, Grad Dubrovnik prijavio se na poziv „EU Destination Managers“ u okviru inicijative Smart Tourism Destinations Europske komisije, a kriteriji koje je trebalo zadovoljiti odnosili su se na prethodna iskustva, motivaciju i očekivanja te tehničke kapacitete destinacije. Korištena su iskustva i znanja dobivena kroz implementaciju projekata ALTERECO i Poštujmo Grad, stoga je izbor Grada kao dionika u ovom projektu još je jedna opipljiva potpora transformaciji destinacije u promotora i predvodnika održivosti i odgovornosti u turizmu.   

Izabrani dionici ovog projekta će imati priliku sudjelovati na raznim radionicama koje će voditi prepoznati stručnjaci iz raznih područja vezano uz tematiku „pametnog turizma“, dijeliti iskustva ostalih destinacija i učiti jedni od drugih – kako postati ili se poboljšati kao pametna turistička destinacija. 

Smart Tourism Destinations inicijativa je Europske komisije za pružanje potpore gradovima EU-a u olakšavanju pristupa turističkim i ugostiteljskim proizvodima i uslugama kroz tehnološke inovacije. Njihova misija je prenošenje znanja u primjeni inovativnih digitalnih rješenja kako bi pomogli gradovima turizam u vlastitim odredištima učiniti održivim i dostupnim te kako bi poboljšali doživljaj destinacije, pri čemu gradovi u potpunosti koriste svoju kulturnu baštinu i kreativnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here