Gradonačelnik Franković nazočio je otvorenju stručnog skupa za učitelje hrvatskog jezika koji rade s učenicima pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu. Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, gradonačelnik Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i gradski vijećnik Blaž Pezo položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja na Daksi. Održana je Skupština društva Libertas Dubrovnik d.o.o, na kojoj su imenovani članovi Nadzornog odbora. Gradonačelnik je nazočio i otvaranju konferencije „Izvrsnost u turizmu“, usmjerenu na buduće strateške ciljeve dubrovačkog turizma. Gradonačelnik je nazočio i radnom sastanku s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom, a jedna od glavnih tema sastanka bila je realizacija projekta koji se dugoročno osiguravaju kapaciteti sudova u Dubrovniku.

Gradonačelnik Franković nazočio otvorenju stručnog skupa za učitelje hrvatskog jezika

Gradonačelnik Mato Franković nazočio je  svečanom otvaranju stručnog skupa za učitelje hrvatskog jezika koji rade s učenicima pripadnika hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu. Svečano otvorenje upriličeno je u kongresnom centru Hotela Valamar President.

U ovoj se prilici gradonačelnik Franković obratio organizatorima stručnog skupa, učiteljima, znanstvenicima i akademicima istaknuvši neprocjenjivu bit hrvatskog jezika.

„Hrvatski jezik najsnažniji je pečat bilo kojeg naroda. Danas smo ovdje okupljeni u gradu Marina Držića, Ivana Gundulića i brojnih drugih ličnosti koji su ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi. Hrvatski se jezik kao i svaki drugi jezik nalazi pred brojnim izazovima, posebno u ovim novim modernim vremenima. Međutim, taj snažni hrvatski jezik je nešto što moramo kontinuirano nastaviti širiti među mladim generacijama i među onima u inozemstvu, bez obzira na utjecaje i prepreke“ – kazao je u gradonačelnik.

Naglasio je i posebnu ulogu svih nastavnika i njihovog predanog služenja posebice kada je riječ o učenju mladih naraštaja o osnovnom državnom identitetu, a to je jezik.

Naime, stručnu edukaciju otvorila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, a prisutnima su se obratili i državni tajnik ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak,  savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem državnom ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak te savjetnica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević.

Stručni skup održava se do 26. kolovoza, a usmjeren je na veće znanje i spoznaje o hrvatskom jeziku. Također, radni dio obuhvatit će teme poput jačanja kompetencija učitelja i kratkih prezentacija o povijesti, kulturi i prirodnoj baštini Dubrovnika. Važno je za istaknuti kako je ovu četverodnevnu  edukaciju organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, gradonačelnik Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i gradski vijećnik Blaž Pezo položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja na Daksi.

Uz predstavnike Grada Dubrovnika, svim žrtvama poklonili su se i župan Dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo.

Počast su također odali i članovi obitelji stradalih i poginulih, te predstavnici brojnih povijesnih udruga s područja Dubrovnika i okolice.

Podsjetimo, tradicionalno „Elafitsko hodočašće“ već sedmu godinu zaredom organizira udruga Hrvatski domobran Dubrovnik.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Imenovani članovi Nadzornog odbora Libertas

Na danas održanoj Skupština društva Libertas Dubrovnik d.o.o., na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bila imenovanje članova Nadzornog odbora. U Nadzorni odbor na mandat u trajanju od 4 godine, imenovani su:

1. Marko Potrebica,

2. Emilio Puljizević,

3. Ivo Dragović,

4. Ivo Kola.

Gradonačelnik Franković nazočio otvaranju konferencije “Izvrsnost u turizmu”

Gradonačelnik Mato Franković nazočio je danas svečanom otvaranju dvodnevne konferencije pod nazivom „Izvrsnost u turizmu“  koja se održava u Hotelu Lapad.  Konferenciju usmjerenu na buduće strateške ciljeve dubrovačkog turizma organizirao je Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik u suradnji s Dubrovačko – neretvanskom županijom i Ministarstvom turizma i sporta.

Prilikom otvaranja konferencije gradonačelnik Franković kazao je kako svrha dubrovačkog i hrvatskog turizma treba biti pružanje visoko kvalitetne turističke usluge i ponude za sve posjetitelje.

„Danas ovdje važno je naglasiti kako se uspjeh u turizmu mjeri kvalitetom pružanja usluge i brojnim drugim parametrima. Turizam kao najvažnija gospodarska grana treba se temeljiti na pametnom načinu upravljanja, održivosti i načinu kohabitacije sa lokalnim stanovništvom koje živi od turizma. Ključna je stoga uloga stručnjaka u turizmu, koji svojim promišljanjima i idejama mogu znatno doprinjeti jačanju kvalitete života građana i istodobno učiniti destinaciju jedinstvenom“ – istaknuo je gradonačelnik u svom izlaganju.

Gradonačelnik Franković osvrnuo se i na važnost Regionalnog centra kompetentnosti čija je uloga u nadolazećim vremenima ključna, posebice kada je riječ o cjeloživotnom obrazovanju, napredovanju u struci i podršci mladim naraštajima za rad u turističkom sektoru.

Uz gradonačelnika Frankovića prisutnima su se obratili i župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku Antun Perušina, voditeljica službe za strateško planiranje i programiranje u Ministarstvu turizma i sporta Jelena Pavičić te voditeljica projekta Hilarija Lozančić Benić.

Konferencija „Izvrsnost u turizmu“ ima za cilj okupiti partnere i ključne sudionike projekta, upoznati se s njihovim radom, razmijeniti znanja i iskustva te razraditi daljne strateške ciljeve u projektu koji je od iznimne važnosti za županiju Dubrovačko – neretvansku.

Gradonačelnik Franković na sastanku s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sastao se jučer u prostorijama Općinskog suda s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom koji je u radnom posjetu Dubrovniku. Sastanku su nazočili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Joško Cebalo, a jedna od glavnih tema bila je realizacija projekta kojim se dugoročno osiguravaju prostorni kapaciteti sudova Zatvora u Dubrovniku.

Naime, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županije i Ministarstvo pravosuđa potpisali su 25. srpnja 2018. godine Sporazum o sufinanciranju radova, temeljem kojeg se izgradnja prostornih kapaciteta sufinancira u omjerima – 55% Ministarstvo pravosuđa i uprave, 10% Dubrovačko-neretvanska županija i 35% Grad Dubrovnik.

Realizacijom ovog projekta osigurat će se dostatni prostorni kapaciteti za smještaj svih pravosudnih tijela u Gradu Dubrovniku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here