U sklopu europskog projekta SumBooST2 u kojem Grad Dubrovnik sudjeluje kao projekti partner, trenutačno je u tijeku provođenje anketnog istraživanja među širom javnosti, koje je usmjereno na daljnja poboljšanja prometnog sustava u području održivosti i zaštite okoliša na području Grad Dubrovnika. Gradonačelnik Franković proteklog je tjedna imenovao svoje savjetnike koji je posao obavljati bez naknade, a na mandat od četiri godine. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić nazočili su otvaranju prigodnog programa u prostorima Centra za mlade Dubrovnik.

Anketa za poboljšanje prometnog sustava u Gradu Dubrovniku

U sklopu europskog projekta SumBooST2 (Sustainable Urban Mobility Boost Toolbox Upgrade) u kojem Grad Dubrovnik sudjeluje kao projektni partner, trenutačno je u tijeku provođenje anketnog istraživanja među širom javnosti.

Naime, istraživanje koje se provodi metodom ankete usmjereno je na daljnja poboljšanja prometnog sustava u području održivosti i zaštite okoliša na području Grada Dubrovnika. Važno je za napomenuti kako anketni upitnik traje jednu minutu te ne prikuplja osobne podatke ispitanika.

Navedeno istraživanje provodi se u sklopu projekta „Suistainable Urban Mobility Boost Smart Toolbox Upgrade“ koje je sufinancirano od strane Europskog  instituta za inovacije i tehnologiju („EIT Urban Mobility“) kao tijela Europske Unije.

Osim Grada Dubrovnika, partneri u realizaciji projekta su Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti, Ericsson Nikola Tesla d.d. i Grad Rijeka.

Cilj projekta je stvaranje novog metodološkog okvira, odnosno alata koji kombinira tradicionalno prometno inženjerstvo s novim mogućnostima znanosti o podacima, primjenjivim u analizi i planiranju prometnog sustava.

Metodologija će dionicima uključenim u planiranje i pružanje usluga vezanih za urbanu mobilnosti omogućiti upotrebu novih izvora podataka, alata i metoda kako bi učinkovito koristili podatke iz stvarnog svijeta za planiranje održive urbane mobilnosti te temeljem njih stvorili nova rješenja za identificirane probleme u prometnom sustavu.

Napomene:

Dodatna pojašnjenja za pitanja u kojem je potrebno izabrati Gradski Kotar za izvorište i polazište putovanja, dostupna su na linku: https://www.dubrovnik.hr/mjesna-samouprava

Anketni upitnik moguće je otvoriti na linku: : https://forms.gle/E77eGjgXEvoEUfaP8

Gradonačelnik imenovao savjetnike

Gradonačelnik Mato Franković imenovao je svoje savjetnike na mandat od četiri godine. Savjetnici gradonačelnika svoj će posao obavljati bez naknade.

Imenovane su sljedeće osobe:

– Filip (Marinko) Žaja imenovan je savjetnikom gradonačelnika Grada Dubrovnika za turizam i komunalne poslove;

– Olga Muratti imenovana je savjetnicom gradonačelnika Grada Dubrovnika za podizanje kvalitete života osoba treće životne dobi;

– Nikola Pavlović imenovan je savjetnikom gradonačelnika Grada Dubrovnika za proračun i financije;

– Nikolina Klaić imenovana je savjetnicom gradonačelnika Grada Dubrovnika za europske fondove.

Rješenjima o imenovanju savjetnicima gradonačelnika propisano je da prate stanje u područjima za koje su imenovani, prate ostvarivanje utvrđenih ciljeva i planova, daju mišljenja i prijedloge o aktima koje donosi i/ili predlaže gradonačelnik u tom području te obavljaju i druge poslove koje im povjeri gradonačelnik.

Na temelju članka 48. stavka 3. točke 17. Statuta Grada Dubrovnika Gradonačelnik, kao nositelj izvršne vlasti, osniva savjetodavna tijela i imenuje članove savjetodavnih tijela radi davanja stručnih mišljenja i predlaganja rješavanja određenih pitanja iz područja koja ne spadaju u uži djelokrug upravnih tijela Grada Dubrovnika.

MEĐUNARODNI DAN MLADIH 2021. Zamjenica Tepšić: mladenački duh i entuzijazam ključni su za bolju budućnost

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić nazočili su otvaranju prigodnog programa u prostorima Centra za mlade Dubrovnik.

U svom uvodnom obraćanju zamjenica Tepšić čestitala je svima Svjetski dan mladih istaknuvši kako je vrlo važno nastaviti poticati i uključivati mlađe generacije u javni i društveni život.

„Ovaj dan iznimno je važan i zapravo je jedan sjajan trenutak za podsjetiti koliko mladi pojedinac može pridonijeti lokalnoj sredini kao što je Dubrovnik. Mladi su danas ispunjeni raznim željama, idejama, ambicijom, a povrh svega znanjem. To je ono što predstavlja jednu bolju budućnost i što treba biti u konačnici prepoznato kako bi mladi ljudi težili ka ostvarivanju najboljih uvjeta za osobni napredak i razvoj“,istaknula je zamjenica Tepšić.

Ovom je prilikom također naglasila kako će Grad Dubrovnik nastaviti podupirati programe i aktivnosti u čijem su središtu mladi, njihova kreativnost i jedinstvena vrijednost.

Prisutnima se obratio i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić koji je iskazao iznimno zadovoljstvo radom Centra za mlade koji je unatoč pandemiji COVID -19 neometano djelovao i ostvario sjajna postignuća u samo jednoj godini od službenog otvaranja Centra u prostorima Luke Dubrovnik.

Za sve okupljene održana je i kratka prezentacija o ostvarenim rezultatima i daljnoj viziji Centra za mlade Dubrovnik.

Podsjetimo, u novi prostor u Luci Dubrovnik koji je službeno otvoren na današnji dan 2020. godine, Grad Dubrovnik je za radove i opremu uložio milijun i pol kuna, uz veliku potporu i suradnju Lučke uprave Dubrovnik i Luke Dubrovnik. Tako se danas u prostorima Centra svim mladima nude različite aktivnosti kao što su programiranje robota, STEM radionice, biološka istraživanja, savjetovanja o karijerama i održivom razvoju, filmske produkcije, RC modela, mogućnosti volontiranja te mogućnost psihološkog savjetovanja.

Program obilježavanja Međunarodnog dana mladih traje do subote 14. kolovoza,  gdje će kroz različite prezentacije, predstavljanja i radionice mladi imati priliku steći nova saznanja iz područja tehnologije, biologije i filma.

Mladi dubrovački glazbenici nastupili na forumskoj radionici “Mladi kantautori i bendovi”

U sklopu cjelogodišnje gradske manifestacije „Forum mladih“ održan je završni koncert pod nazivom „Mladi kantautori i bendovi“ koji se već tradicionalno odvija u Klubu mladih Orlando.

Naime, zbog poštivanja epidemioloških mjera ovogodišnja završna radionica mladih glazbenika upriličena je u virtualnom izdanju, a objedinila je niz stranih i domaćih glazbenih obrada koje su priredili upravo dubrovački kantautori i bendovi.

Grad Dubrovnik kao jedan od organizatora ove kulturno – umjetničke manifestacije dao je izraditi film s nastupima sudionika radionice koja se održala na nekoliko različitih lokacija u Dubrovniku. Film u trajanju od jednog sata predstavljen je kao mala retrospektiva forumske radionice, u kojem su članovi glazbenih sastava podijelili vlastita glazbena iskustva sudjelovanja u gradskoj manifestaciji „Forum mladih“ i istovremeno pokazali dojmljive interpretacije dubrovačkoj publici.

Jedan od sudionika virtualnog izdanja završne glazbene radionice je i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić koji se prigodnim obraćanjem i kratkom svirkom zahvalio na sudjelovanju i još jednom podržao ovaj hvalevrijedan cjelogodišnji projekt koji okuplja mlade sugrađane Grada.

Podsjetimo, Forum mladih Grada Dubrovnika je edukativan i preventivan projekt, koji se sastoji od niza manifestacija usmjerenih ka podizanju kvalitete života djece i mladih, na način da svi dobiju priliku pokazati svoj kreativni rad javnosti.

Film završnog koncerta „Mladi kantautori i bendovi“ dostupan je u prilogu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here