Od 13.8.2021. se izdaju EU digitalne COVID potvrde koje sadržavaju ispisane pune vrijednosti temeljem kojih je osoba stekla status za izdavanje dokumenta, umjesto dosadašnjeg ispisa šifri vrijednosti, a u skladu s tehničkom specifikacijom setova podataka za EU digitalne COVID potvrde Europske komisije od srpnja 2021.

Dokument tehničke specifikacije je dostupan na poveznici: https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/ehealth/docs/digital-green-value-sets_en.pdf .

Također, CovidGO mobilna aplikacija od verzije v1.4.65 nakon očitanja QR koda prikazuje pune vrijednosti umjesto dosadašnjih šifri vrijednosti.

Ranije izdane EU digitalne COVID potvrde su važeće u obliku u kojem su izdane te nije potrebno podnositi zahtjeve za izdavanjem novih.

U sadržaju zapisa QR koda nije bilo promjena.

Osobe koje su zadužene za provjeru EU digitalnih COVID potvrda mogu ispravno validirati potvrde isključivo uz predočenje identifikacijskog dokumenta vlasnika nakon skeniranja QR koda, te je ova informacija također dodana na potvrdama.

Opis promjena

Sve potvrde će umjesto dosadašnje šifre bolesti 840539006 imati ispisan naziv bolesti COVID-19.

Potvrde o cijepljenju će u polju naziva cjepiva (profilakse) imati umjesto dosadašnje šifre J07BX03 ispisan naziv COVID-19 vaccines, te puni naziv cjepiva i proizvođača cjepiva:

Potvrde o testiranju će se umjesto s oznakom šifre vrste testa izdavati s punim nazivom testa; za PCR testove će se umjesto LP6464-4 ispisivati Nucleid acid amplification with probe detection (NAAT), a za brze testove umjesto LP217198-3 će se ispisivati oznaka brzog testa: Rapid Immunoassay (RAT).

Brzi testovi imaju ispisan i naziv testa i naziv proizvođača testa, dok se za PCR testove ovo polje ne ispisuje.

Rezultati testa će biti ispisan kao Negativan(Not detected) umjesto šifre 260415000, te Pozitivan (Detected) umjesto šifre 260373001.

Primjeri sadržaja novih EU digitalnih COVID potvrda:

Potvrda o cijepljenju na temelju preboljenja i jedne doze dvodoznog cjepiva:

Potvrda o cjepljenju 1/1 (preboljenje i 1 doza)

Potvrda o cijepljenju na temelju cijepljenja s dvodoznim cjepivom:

Potvrda o cijepljenju 2/2

Potvrda o cijepljenju na temelju cijepljenja s jednodoznim cjepivom:

Potvrda o cijepljenju Janssen

Potvrda o testiranju (PCR tj NAAT test):

Potvrda o testiranju (PCR)

Potvrda o testiranju (brzi tj RAT test):

Potvrda o testiranju (RAT - brzi test)

Potvrda o preboljenju

Potvrda o preboljenju

FOTO:Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here