U ponedjeljak, 13. lipnja obilježava se blagdan sv. Antun Padovanski, svetac popularnog, među vjernicima. Posebice ga proslavljaju franjevci jer je i on sam bio franjevac.

Uz misna slavlja na blagdan obično se održava i blagoslov djece. U nekim župana održava se bogat program trodnevne duhovne pripreme.

U nastavku donosimo program proslave blagdana sv. Antuna u Male braće, u Rožatu i župi sv. Mihajla

Proslava sv. Antuna u Male braće

Za blagdan sv. Antuna crkva Male braće priprema se pobožnošću „trinaest utoraka“ i devetnicom/trodnevnicom.

Na sam blagdan u ponedjeljak, 13. lipnja, bit će slavljene mise: u 6.00; 7.00; 8.00; 9.30 i u 11.00 sati. U 18 sati bit će blagoslov djece i cvijeća, a u 19 sati je svečano misno slavlje.

Trodnevnicu i svečano misno slavlje  predvodit će fra Pavle Ivić, ovogodišnji mladomisnik Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra.

Devetnica ususret svečevom blagdanu traje od 4. do 12. lipnja, svake večeri u 18.45 sati.

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu obavlja se u crkvi Male braće u Dubrovniku još od 1899. godine prema zapisu fra Urbana Talije. Svakog utorka, od 15. ožujka do utorka prije blagdana sv. Antuna, u 18.45 sati moli se pobožnost nakon čega slijedi misno slavlje.

Proslava sv. Antuna u Rožatu uz predavanja i predstavljanje knjige

Blagdan sv. Ante svečano se slavi u župi Velike Gospe u Rožatu, a za blagdan će se vjernici pripremati trodnevnicom. Svake večeri (10. – 12. lipnja) s početkom u 18.30 sati molit će se krunica i slaviti misa, a nakon mise upriličit će se prigodni odgojno-kulturni program.

Prve večeri, u petak, 10. lipnja, nakon večernje mise Miho Čanić će održati predavanje „Nasilje u obitelji”. Druge večeri, u subotu 11. lipnja predavanje „Sjećanje na Terezu Gović“ imat će Jelena Obradović Mojaš i Nike Nagy. Trećeg dana trodnevnice, u nedjelju, 12. lipnja bit će predstavljena knjiga župnika fra Josipa Sopte „Martin Rusić i njegov ep“. Knjigu će, uz autora, predstaviti: Ivica Martinović i Stjepan Ćosić.

Na sam blagdan u ponedjeljak, 13. lipnja središnje misno slavlje u 19 sati predvodi dominikanac fr. Tomislav Kraljević. Pola sata prije mise, u 18.30, bit će blagoslov djece i cvijeća te procesija s kipom do Žitkova, obavijestili su iz župe.

Proslava sv. Antuna u Lapadu

Trodnevna priprava za proslavu sv. Antuna započet će u petak, 10. lipnja u crkvi sv. Mihajla. Sva tri dana, 10., 11. i 12. lipnja, pobožnost će započinjati u 18:30, a sveta misa u 19:00 sati. Trodnevnicu i proslavu predvodi fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Na sam dan proslave sv. Antuna, u ponedjeljak, 13. lipnja, svete mise će biti u 6:00, 7:00, 8:00, 10:00 i svečana sveta misa u 19:00 sati. Blagoslov djece, bez svete mise, bit će u 18:00 sati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here