U Stonu na satu u staroj Gradskoj vijećnici vrijeme je stalo na točno 10 sati i 45 minuta. U to vrijeme, na današnji dan, u noći 5. rujna 1996. godine, Ston je pogodio katastrofalni potres koji je srušio ili teško oštetio kuće u staroj gradskoj jezgri, uglavnom izgrađenoj u 14. stoljeću, podsjeća današnje izdanje Gradoplova.

Ston je pretrpio veliku materijalnu štetu. Srušene su i oštećene kuće. Srušena je crkva Sv. Vlaha, a oštećen je i dio zidina. Velike štete zabilježene su i u Dubrovačkom primorju, a potres se intenzivno osjetio i u Dubrovniku. Na sreću, ljudskih žrtava nije bilo.

Potres je bio magnitude 7-8 stupnjeva, a maksimalni intenzitet VIII °MCS ljestvice, s pojedinačnim efektima u staroj jezgri Stona i IX ° MCS ljestvice. Serija naknadnih potresa koja je uslijedila trajala je više od dvije godine. Registrirano je preko 3.000 potresa, od kojih je 1350 locirano. Migracija epicentara događala se u velikomu prostoru, s glavninom na području između Slanog i Ljubinja u BiH. Samo u tri tjedna preko 200 potresa je pogodilo područje Stona, Slanog i Dubrovačkog primorja, a jednako razoran potres kao i 5. rujna, snage između sedam i osam stupnjeva Mercallijeve ljestvice, opet ih je protresao 17. rujna.

Potpuno su uništena tri sela, mnoštvo stambenih i javnih objekata koji su se godinama obnavljali. Materijalna šteta bila je ogromna. Pomoć je stizala – ponajprije od hrvatske vlade, ali i od drugih donatora. A dobili su i status prognanika i izbjeglica, po drugi put u posljednjih pet godina od 1991. Tek što su zacijelile ratne rane, naročito u Malom Stonu, nova nepogoda zadesila je to područje. Dva dana nakon potresa, na Pelješcu, u Potomju postavljen je seizmograf i on je zabilježio tisuće nak­nadnih potresa, od kojih je za njih više od 1.800 bilo moguće odrediti položaj i dubinu žarišta.

FOTO/VIDEO: 20 GODINA OD RAZARAJUĆEG POTRESA U STONU: u panici, baba mi je navlačila đedove gaće…

Više pročitaje ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here