Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa, u ime Europske komisije, redovito objavljuje mjesečne biltene o klimatskim promjenama u kojima se izvještava o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperature zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi podaci temelje se na računalno generiranim analizama koristeći milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.

Površinska temperature zraka u rujnu 2021. godine:

  • Rujan 2021. godine bio je globalno jedan od četiri najtoplija rujna, zajedno s onima 2020., 2019. i 2016. godine
  • Procjenjuje se da je rujan 2021. godine drugi najtopliji nakon rujna 2020., ali se samo ograničen značaj može pridodati tom rangiranju jer se četiri najtoplije godine razlikuju po prosječnoj globalnoj temperaturi za manje od 0.08 ºC
  • Europa je mjestimično imala gotovo rekordnu toplinu, ali je na istoku bila hladnija od prosjeka i sveukupno blizu prosjeka
  • Regije u kojima su temperature bile znatno iznad prosjeka uključuju središnju Južnu Ameriku, sjeverozapadnu Afriku te južnu i istočnu Kinu

Morski led u rujnu 2021. godine:

  • U rujnu je prosječni mjesečni obujam morskog leda dosegao svoj godišnji minimum za 2021. godinu na Arktiku te godišnji maksimum na Antarktiku.
  • Opseg leda na Arktiku bio je 8% ispod prosjeka, što je 12. najniža vrijednost u 43-godišnjem satelitskom zapisu i četvrta najviša vrijednost od 2007. godine, znatno iznad vrlo niskog opsega 2012., 2019. i 2020. godine.
  • Na regionalnoj razini, opseg morskog leda dosegao je rekordni minimum u Grenlandskom moru, ali i 15-godišnji maksimum u sektoru Beaufort-Chukchi mora.
  • Obujam morskog leda na Antarktiku bio je nešto ispod prosjeka nakon šest uzastopnih mjeseci nadprosječnih vrijednosti.
  • Koncentracije morskog leda bile su iznad prosjeka oko Antarktičkog poluotoka i sjevernog Weddellskog mora te ispod prosjeka u dva susjedna sektora oceana.

Kartografske i citirane vrijednosti temperature su iz ERA5 baze podataka ECMWF Copernicus službe za klimatske promjene. Površinski prosjeci temperature za europsku regiju odnose se na samo kopno sa sljedećim granicama zemljopisne dužine/zemljopisne širine: 25W-40E, 34N-72N.

Kartografske i citirane vrijednosti morskog leda izvučene su iz kombinacije podataka ERA5 baze podataka, EUMETSAT OSI SAF v2.1 indeksa morskog leda, koncentracije morskog leda CDR/ICDR v2 te podataka za brzo praćenje koje je na zahtjev dostavio OSI SAF.

CS3 slijedio je preporuku Svjetske meteorološke organizacije (WMO) za korištenje najnovijeg 30-godišnjeg razdoblja za izračun klimatoloških prosjeka i promijenio referentno razdoblje za period od 1991. do 2020. godine za svoje Klimatske Biltene CS3 koji pokrivaju razdoblje od siječnja 2021. nadalje. Slike i grafike za novo i prethodno razdoblje (1981.-2010.) predočeni su radi transparentnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here