U Ulici Marojice Kaboge u zidinama priprema se otvaranje prvog dubrovačkog gay bara. A bar, koji je izazvao veliki interes javnosti i prije samog otvaranja, nosit će ime po prvom američkom gay političaru Harveyu Bernardu Milku, ikoni LTGB pokreta.

Tko je Harvey Milk?

O Milku, koji je ubijen u gradskoj vijećnici zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom San Francisca, napisani su brojničlanci i knjige te snimljeni i filmovi, uključujući dokumentarac The Times of Harvey Milk iz 1984., koji je osvojio Oscara, ali i Milk (2008.), kinematografski prikaz njegove političke karijere u kojem ga glumi Sean Penn.

Milk je diplomirao na njujorškom državnom koledžu za učitelje u Albanyju 1951. Služio je u američkoj mornarici tijekom Korejskog rata i dobio je “osim počasnog” otpust 1955. i zabog svoje homoseksualnosti.

Radio je više raznih poslova prije nego što je postao financijski analitičar u New Yorku. Godine 1972. preselio se u San Francisco, gdje je otvorio trgovinu fotoaparatima i ubrzo postao predvodnik gay zajednice.

Izabran je 1977. za gradskog vijećnika postavši tako prvi dužnosnik u povijesti SAD-a, koji nije skrivao svoju homoseksualnost. Već sljedeće godine Milka i gradskog gradonačelnika Mosconea ubio je Dan White, konzervativni bivši gradski vijećnik.

Nakon presude Whiteu, kojemu je kazna ublažena, na ulicama San Francisca izbili su neredi poznati kao “White Night riot”.

Odvjetnici ubojice pozvali su se na njegovu smanjenu ubrojivost, zbog kliničke depresije, čija je jedina posljedica bila konzumiranje nezdrave hrane bivšeg entuzijasta zdravog života. Tako je White osuđen za ubojstvo iz nehaja.

2009. Milk je posthumno odlikovan Predsjedničkom medaljom slobode. U studenom 2021. američka mornarica lansirala je USNS Harvey Milk, flotni naftaš klase John Lewis.

Nakon knjiga, filmova, odlikovanja i broda Milk će i u Dubrovniku dobiti svoj počasni kutak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here