Promocija publikacije Hrvoja Ivankovića “Počelo je con un ballo all’ungherese – O najstarijim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici” te projekcija najstarijeg sačuvanog igranog filma snimljenog u Hrvatskoj održana je sinoć u Institutu Liszt – Mađarskom kulturnom centru u Zagrebu.

Riječ je o filmu “Afrodita”, redatelja i glumca Alfréda Deésya, Star Filmgyár, Budimpešta, snimljenom 1918., a koji je dubrovačka publika krajem prošle godine imala već priliku pogledali tijekom održavanja manifestacije “Tišina, molim”.

Hrvoje Ivanković je pripremajući knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku došao do zanimljivih i vrijednih informacija o dubrovačkim filmskih počecima; do najstarijih te do sada hrvatskoj javnosti nepoznatih igranih filmova snimanih u Gradu i okolici. Ova publikacija donosi studiju posvećenu prvoj dionici dubrovačke i hrvatske filmske povijesti, obrađenu u znatno opširnijem obliku od onoga u kojem će biti predstavljena u njegovoj knjizi. Budući da su prvi filmovi snimani u Dubrovniku bili mađarski, ova publikacija ujedno je lijepa priča o suradnji Hrvatske i Mađarske.

Na sinoćnjem predstavljanju je bila nazočna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a sudjelovali su i Nj. E. dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske, Katja Bakija, Ivan Lujo i Hrvoje Ivanković.

Hrvoje Ivanković je predstavio svoju vrijednu publikaciju, a onda je uslijedio film sniman u Dubrovniku prije 103 godine!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here