Svečanošću u Kazalištu Marina Držića Radio Dubrovnika proslavio je danas svoj veliki jubilej, 80. rođendan. Svečanost je započela, kako i priliči velikoj obljetnici, pjesmom “Dobro jutro radio” u izvedbi radijskog benda, a nastavila se čestitkama i prigodnim govorima visokih uzvanika.

Okupljenima se prva na današnjoj svečanosti obratila glavna urednica Radio Dubrovnika Nila Miličić Vukosavić koja je iskrenula sinergiju Grada i Radio Dubrovnika.

“Sveprisutna i gotovo opipljiva kroz zajedničku memoriju, uzajamnu povezanost i začudno poistovjećivanje fenomen je koji traje dugi niz godina, čak osam desetljeća. Hrvatski radio Radio postaja Dubrovnik gotovo oduvijek je najslušaniji radio na jugu Hrvatske. Dajući svoj značajan doprinos svim programskim sastavnicama Hrvatskog radija. Uz to što je u posljednjih nekoliko godina čvrsto zauzeo vodeću poziciju u mjerenjima slušanosti cijele Dubrovačko-neretvanske županije kad je riječ o lokalnim radijima s ovog područja, radio Dubrovnik od početka ima svoju vjernu slušateljsku publiku u gradu čiji ime nosi i čiji rast, potencijale, razvoj, napredak, posebnost bilježi i prati širinom i raznovrsnošću svoje programske sheme kao i posebnim tematskim emisijama od kojih se neke emitiraju i više desetljeća. Naši istaknuti novinari i urednici vidljivi su i na kulturnoj karti i grada i Hrvatske i izvan svoje profesionalne novinarske vokacije svojim biografijama nerijetko su ovjenčani i priznanjima i nagradama te i dalje obogaćuju kulturu življenja ovoga podneblja. Radio Dubrovnik izravno prenosi važne događaje i realizira druga medijska praćenja i iskorake u dosluhu sa suvremenim radijskim praksama i potvrđenim i etabliranim medijskim iskustvima koja mu daju posebnu i drugačiju boju, miris, dah i zov hrvatskog juga. Ostajući uvijek kako nekada tako i danas vjerni empatijski i dragi suputnik svojim slušateljima i slušateljicama u zajedničkom i ne samo radijskom điru koji traje“, kazala je uvodno Miličić Vukosavić.

„Iako je radio medij u kojem se prepoznajemo samo po glasovima i novinarskim i voditeljskim osobnostima, na današnjoj svečanosti kroz naše songove, fotografije kao vremeplov radijskih generacija te konačno kroz dokumentarni film o naših 80 godina, koji ćete danas premijerno vidjeti, prepoznati ćete nas i povezati glasove s licima, a potom se ponovnom vraćamo u vizualnu skrovitost u kojoj smo doma i vama na usluzi kako bismo nenametljivo i vjerodostojno i u ubuduće, najbolje što znamo, nastavili obavljati svoju radijsku misiju. Hvala i čestitke svim kojim kolegama novinarima, urednicima, voditeljima, spikerima, toncima, tehničarima, producentima. Hvala slušateljstvu, hvala vama i sretan nam 80. rođendan“, poručila je glavna urednica Radio Dubrovnika.

Okupljenima na današnjoj svečanosti obratio se i glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb koji je istaknuo kako se u osamdeset godina, koliko postoji radio Dubrovnik, na globalnom planu promijenilo mnogo toga.

„Neki su radovi završili, neke počinju. Stvorene su ili nestale neke države. Napokon smo i mi dobili svoju. Mijenjali su se državnici, čovjek je kročio na Mjesec, a zabilježen je nevjerojatan tehnološki napredak, strelovit i ubrzan kao nikad prije u povijesti.Za sve to vrijeme Radio Dubrovnik je bio tu – uvijek isti, uvijek naš , uvijek pouzdan zvuk koji donosi mir, sigurnost i radost. I ne samo to. Mnogi se slažu kako je radio Dubrovnik pravi primjer medija koji promiče i tradiciju i kulturnu baštinu svoga grada. Zahvalan sam svim vrijednim djelatnicima koji su tijekom tog dugog niza godina utkali i dio svojih života u Radio Dubrovnik. Od tehničara do svih novinara i urednika, vanjskih suradnika i umjetnika. Nakon Radio Zagreba, koji uskoro puni svojih 96 godina, Radio Dubrovnik je drugi najdugovječniji radio u Republici Hrvatskoj. Čestitam tom mladiću na najboljim godinama. Čestitam svim kolegama koji svakodnevno proizvode sate i sate programa. I znam, da će unatoč novijim medijskim trendovima Radio Dubrovnik uvijek imati svoju frekvenciju u srcima svojih slušateljima“, kazao je Šveb.

Mato Franković, dubrovački gradonačelnik, kazao je kako je 80. obljetnica Radio Dubrovnika, čak i u gradu poput Dubrovnika koje svoje vrijednosti izražava u stotinama, pa čak i u tisućama godina iznimno vrijedna.

„Radio Dubrovnik dio je života svakog stanovnika ovog grada, jedan od njegovih simbola, nešto što se podrazumijeva. Kao prijatelj iz djetinjstva koji uvijek ostane dio životne priče. Kao jedan od prvih regionalnih radijskih programa, danas važna sastavnica Hrvatskog radija. Unatoč brojnim novim medijima i dalje ima svoje vjerne slušatelje. Radio nas je kroz godine informirao, podučavao, donosio lokalne teme, pratio inicijative, ali naravno i zabavljao. I danas je tako zahvaljujući vjernim djelatnicima koji iznova stvaraju nove sadržaje, za nove generacije koje dolaze. S druge strane, radio je zadržao neke stare vrijednosti koje u novim medijima danas više ne nalazimo“, kazao je gradonačelnik te dodao kako je radio uvijek znao sudjelovati u životu grada i svojih sugrađana.

„Potencirajući teme koji nisu uvijek prisutne u javnom prostoru, ali su itekako važne za pojedine dijelove našeg društva ukazujući tako na problematiku koja nije svima vidljiva. Posebno mjesto od samih početaka imale su u programu radija sve one teme koje su bile usko vezane uz život grada poput Pomorske večeri, Moreplova, do emisija o turizmu koje prate sadašnjicu života u Dubrovniku. Važna je uloga Radio Dubrovnika u promicanju kulture, poglavito glazbenog stvaralaštva, ali i dramskog, što se najviše očituje u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama, dodjelom nagrade Orlando za najbolje izvedena dramska i glazbena djela na festivalu tek par godina mlađem od Radio Dubrovnika“, kazao je Franković te naglasio doprinos Radio Dubrovnika u vrijeme Domovinskog rata.

„Radio Dubrovnik bio je važna veza Dubrovnika s ostatkom svijeta, ali prvenstvo je pružao snagu Dubrovčanima da izdrže vrijeme napada, razaranja, odsječenosti. Riječi izgovorene u eteru radija, ali i glazba koju su dubrovački umjetnici stvarali i u takvim okolnostima bili su u pojedinim trenutcima najveća potpora i ohrabrenje braniteljima i sugrađanima u skloništima. Glas prkosa i nade. Radio Dubrovnik je dobitnik Nagrade Dubrovnika 2011. godine, čime je i Grad Dubrovnik odao priznanje za sve vrijednosti koje je u ugradio u život grada, odnosno gospodarski, politički i kulturni, vjerski i javni život. Simbol radija je i Vila Dubravka na Pila koju smo uvijek poistovjećivali s Radio Dubrovnikom. Iako je prvotno krenuo iz Kluba pomoraca na Peskariji, pa preko Sponze, ali najduže se zapravo zadržao u Vili Dubravci. Nadamo se da će uskoro vratiti tamo odakle je emitirao od 1943. godine“, poručio je gradonačelnik Franković.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako 80 godina postojanja nije malo te da u tom vremenu nije uvijek bilo lako.

„Tu je bilo ratnih vremena, totalitarnih režima sve do 1990-ih kad smo ušli u demokraciju, od kad je na našim medijima i veća odgovornost, ali i veća sloboda. Mediji su u funkcioniranju demokracije iznimno bitni i nezamjenjivi. Možemo reći da i Radio Dubrovnik i cijeli naš javni servis ispunjava tu ulogu koju mediji imaju u demokratskom društvu. Vidimo u našem okruženju, pa i našem medijskom prostoru puno zarobljenih medija, puno žutila i populizma. Međutim to su značajke demokracije s kojima se moramo znati nositi, ali i protiv kojih se moramo znati boriti. Mediji i Radio Dubrovnik nisu instrumenti i uređaji – to su ljudi. Zahvaljujem su svim koji su ovih 80 godina doprinijeti kvalitetnom radu Radio Dubrovnika. Želim zahvaliti Radio Dubrovniku na iznimnom doprinosu u Domovinskom ratu kad je trebalo ne samo obavještavati već i bodriti naše sugrađane. Svi smo dužni tu zahvalu našeg glavnom mediju“, kazao je župan Dobroslavić.

Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek kazala je kako svi rođeni u Gradu Radio Dubrovnik slušaju od djetinjstva.

„Radio Dubrovnik postao je tako dijelom naših obiteljskih atmosfera i naših života. Osobito smo ponosi na činjenicu da je upravo Radio Dubrovnik prva radio postaja koja je osnovana nakon Radio Zagreba. Desetljećima je pratio život grada, veselio se njegovim radostima, tugovao na zajedničkim žalostima, skrbio nad svakodnevnim društvenim izazovima, brinuo i brine o našoj duhovnoj i materijalnoj baštini, njeguje naš identitet i jezik. Radio je medij kojem se i danas najviše vjeruje. Veliku ulogu ima i imao je u vremenu krize. Danas kada gledamo ovaj strašni rat u Ukrajini, sjećamo se svi kolika je uloga Radio Dubrovnika bila u vrijeme rata u Dubrovniku i koliko je značio i za informiranje i za podizanje morala, stvaranje kohezije. Radio je ponekad bio jedini kontakt sa svijetom, ali i s članovima naših obitelji“, istaknula je ministrica.

„Još jedna kriza, ova koju smo prolazili zadnje dvije godine, kriza pandemije, podsjetila nas je koliko je važna uloga medija i koliko je važna točnost informacija. Kao najsnažniji i najbrži kreator javnog mijenja u svijetu mediji utječu na naše stavove, ponašanje i svjetonazore, a radio se tijekom te nepogodne pokazao kao medij kojem se vjeruje i kojem će se sigurno vjerovati i dalje. Zahvaljujem svim koji rade u medijima, koji ulažu veliki trud u borbi za istinom, a protiv dezinformacija, koji ostaju prisebni u sudaru sa senzacionalističkim, neprovjerenim informacijama, odolijevaju često izazovu brzine i površnosti kako bi objektivno prenijeli relevantne i točne informacije. Tu zahvalu upućuje i djelatnicima Radio Dubrovnika koji uz informativni program djelujete i njegujete i dajete veliku pozornost svim područjima kulture, objavljujete prigodne nosače zvuka zahvaljujući kojima su sačuvane brojne snimke koncerata, dramskih predstava i drugih sadržaja Dubrovačkih ljetnih igara. Pokrenuli ste brojne vrijedne emisije iz različitih područja kulture, emisije o turizmu, pomorstvu i u svemu tome ostali ste vrijedni pratitelji svojih sugrađana. Danas radio i sve sadržaje možemo pratiti na svojim mobilnim uređajima, tehnologija se radikalno promijenila i ni mi ne znamo u kojim će se smjerovima dalje razvijati. No ono što tehnologija nikad neće zamijeniti i što trebamo njegovati kao trajno bogatstvo upravo je tradicija koju je prije osam desetljeća započeo Radio Dubrovnik, a to je ljudska kreativnost, novinarska profesionalnost i umijeće“, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Na kraju svečanosti premijerno je prikazan dokumentarni film scenarista i redatelja Vedrana Benića te snimatelja i montažera Dominika Miljka o osamdeset godina Radio Dubrovnika, od njegovih prvih dana pa sve do danas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here