U hotelu Adria održana je danas konferencija za medije o projektu “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnika”, a na temu trenutačnih aktivnosti koje se provode na EU projektu Aglomeracije Dubrovnik. Predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić kazao je kako se radovi u Mokošici i Orašcu bliže kraju te da je jutros obavljen natječaj za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Petci. Uz Matušića, na današnjoj konferenciji za medije prisustvovali su i gradonačelnik Franković, župan Dobroslavić i član Uprave Vodovoda Vicko Begović.

Predsjednik Uprave Vodovoda, Lukša Matušić kazao je kako projekt Aglomeracije Dubrovnik sačinjava ukupno 13 tendera.

„Određen broj tendera je realiziran. Tako je realiziran tender broj 1, odnosno uređaj za pročišćavanje pitke vode u Dubrovniku. Svjedoci ste posljednje dvije godine kako taj uređaj radi i što je donio Gradu Dubrovniku. Iznimno smo zadovoljni kako to zasad izgleda. U odnosu na ostatak države možemo slobodno reći da smo dobili jedan moderan i tehnološki napredan uređaj“, kazao je Matušić.

„Jutros je pušten jedan od najvažnijih, ujedno i najsloženijih tendera – tender za  uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ispod Petke. Natječaj će biti otvoren nekih 70 do 90 dana. Uređaj ispod Petke dopušta svim ponuđačima da predlože tehnologije. Sve su tehnologije dopuštene, naravno one koje se uklapaju na područje Park šume Petka. Složen tender, puno smo na njemu vremena izgubili. Moram istaknuti zadovoljstvo, odnosno zahvaliti i Ministarstvu europskih fondova i Ministarstvu regionalnog razvoja kao i Hrvatskim vodama te djelatnicima Vodovoda, pogotovo onima koji su posljednje tri godine predano radili kako bi danas bili tu gdje jesmo“, kazao je predsjednik Uprave Vodovoda.

Matušić je kazao kako se tender broj 4, odnosno tender koji se izvodi u Orašcu i Mokošici, privodi kraju.

„Imamo određene rokove. Dosta nas je poremetilo, stanje na tržištu koje je dosta drugačije nego 2019. kad smo ugovore potpisivali. Nećemo reći da se bojimo onoga što slijedi ali je to životno jednostavno tako. Tad kad smo potpisivali ugovore i danas situacije po pitanju cijene goriva, materijala i kemikalija su drastično drugačije. Vodovod to svakodnevno ima kao veliki problem u svom radu. I dalje ćemo braniti cijenu vode. No, cijene struje i energenata idu strelovito prema gore“, kazao je te dodao kako do kraja godine Vodovod ima obvezu ishoditi uporabnu dozvolu za Mokošicu i Orašac.

„To će sigurno doprinijeti kvaliteti života naših sugrađana. Osim što imamo lijepi grad, zaslužujemo i napredan i moderan sustav odvodnje i vodoopskrbe. Mislim da Dubrovnik zaslužuje imati kvalitetnu infrastrukturu. “, kazao je Matušić te pojasnio da je tender broj 2 poprilično velik te je iz tog razloga podijeljen u četiri grupe.

„Za dvije grupe su odabrani izvođači, a rok žalbe je 31. svibnja.   Za grupe 2.1 imali smo tri ponuđača. Donijeli smo odluku o odabiru. Za grupu 2.2 imali tri ponuđača, također smo donijeli odluku, rok za žalbu je također 31. svibnja. Što se tiče grupe 2.3 imali smo sedam ponuđača. To je grupa od 103 milijuna kuna. Trenutno traje pregled i procjena ponuda. Mislim da možemo kroz 10 do 15 dana donijeti i tu odluku. Kompleksan je način bodovanja, cijena nije jedini faktor. Boduju se stručnjaci i iskustva osoblja. U određenim cijenama su jako male razlike. Interes tvrtke je da ima što manje žalbi. Za grupu 2.4 imali tri ponuđača, u tijeku je pregled i ocjena ponuda. Tender 3 se odnosi na sanaciju hidrotehničkog tunela ispod Srđa, odnosno njegovo zacjevljenje, a pristigle su četiri ponude, u tijeku je pregled i ocjena ponuda. Tender 5 se odnosi na rekonstrukciju i sanaciju povijesnog kanala odvodnje u povijesnoj jezgri Straduna i ulice Prijeko. U tijeku je ocjenjivanje i pregled, a pristigla je samo jedna ponuda. Tender 6 se odnosi na uređaj za pročišćavanje voda, tender je jutros objavljen. Tender 7 i 8 nose naziv Institucionalno jačanje, njima smo uvjetno govoreći, pridali najmanje pažnje, a odnose se na nabavku opreme, konkretno nabavke kamiona za zbrinjavanje otpadnih voda za području grada. Ta dva tendera, ako ih usporedimo s onima u kojima izvodimo građevinske radove i uređajem na Petci, nisu nam bili nebitni, ali mislimo da smo tu unutar rokova. Tender 9 se odnosi na usluge stručnog nadzora za ugovor 1. Taj je tender završen, radi se o nadzora za pročistač pitke vode. Tender 10 se odnosi se usluge nadzora za ugovore 2,3,5,6 – donesena je odluka o odabiru. Imali smo jednog ponuditelja. Tender 11 se odnosi na stručni nadzor za Mokošicu i Orašac to je u provedbi. Tender 12 se odnosi na usluge upravljanja Aglomeracije, donesena je odluka, imali smo dva ponuđača, rok za žalbu je 31. svibnja. Zadnji tender se odnosi na usluge informiranja javnosti, gospoda su izabrana i tu su danas s nama“ zaključio je Matušić.

Gradonačelnik Franković čestitao je Upravi Vodovoda na odgovornom i transparentnom provođenju jednog od najvećih investicija u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav Grada Dubrovnika.

„Nikad u povijesti Vodovoda nije odjednom krenula jedna ovakva investicija. Već neko vrijeme svjedočimo realizaciji ovo projekta. Uporabna dozvola za prvi veliki projekt, uređaj za pročišćivanje voda ishodovana je 24. svibnja 2019. Od tad pa nadalje naši građani imaju pitku vodu. Ne brinu nas više zamućenja. Slučajnost je htjela da dvije godine i jedan dan iza toga raspiše natječaj za UPOV Petka, drugi bitan uređaj, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je jednako bitan za jedna grad izvrsnosti, pogotovo kad je u pitanju pružanje usluge u turizmu. Itekako je bitno kako gospodarimo s otpadnim vodama.  Prethodni niz godina puno muka nam je zadavao postojeći uređaj“, kazao je gradonačelnik te dodao kako se projekt Aglomeracije uspješno razvija.

„Jedan smo od posljednjih gradova u ovom programskom razdoblju koji je potpisao ugovor za Aglomeraciju, a naša razina izvođenje radova je doista visoka. Projekt Aglomeracije obuhvaća i izgradnju kanalizacijske mreže ondje gdje  je dosad nije bilo, kao i izgradnju vodoopskrbne mreže gdje ona nedostaje, poput naselja Dubravica.  Važno je istaknuti povezanost Dubrovačkog primorja i Grada kroz ovaj projekt, što pokazuje i nužnu pažnju koju Grad Dubrovnika daje svim našim općinama“, kazao je gradonačelnik te se zahvalio svima uključenima u provedbu projekta.

Neke stvari radimo po prvi put nakon dugog niza godina. Imali smo probno čišćenje kanala ispod Straduna, a sada će uslijediti i sveobuhvatna sanacija tog sustava. Naravno, možemo uključiti i cijeli niz drugih projekata. Svjesni smo činjenice da u sustavu javne nabave zakonskom obvezom odabirom najpovoljnijeg izvođača. Izgradnje ovoga sustav nužno zahtjeva bučne radove, koji u tom trenutku kad se izvode smanjuju kvalitetu života naših sugrađana, ali kada oni budu završeni kvaliteta života će se znatno povećati. Paralelno s tim Grad i ostala društva prate Aglomeraciju i radimo na osuvremenjivanju novim sustavima poput javne rasvjete. Elektrojug nas prati elektromrežom, a HT s poboljšanjem njihove infrastrukture“, zaključio je gradonačelnik.

Župna Dobroslavić uputio je čestitke Gradu Dubrovniku i Upravi Vodovoda na provođenju projekta Aglomeracije, kao i Vladi te ministarstvima uključenima u provedbu Aglomeracije te Hrvatskim vodama.

„„Dobro da je konačno na području Grada vidimo korištenje EU fondova. U jednom periodu toga nije bilo. Njihov učinak će biti nemjerljiv. Bolje koristimo ta sredstva na dobrobit naših građana. Ovaj sustav jamčit će uredno tretiranje otpadnih voda kako ne bi više dolazilo do onečišćenja plaža. Osim ovoga projekta koji je najveći i najvažniji na području županije provodimo još dvije aglomeracije – Metković i Ploče“, poručio je župan Dobroslavić.

Trenutačne aktivnosti na EU projektu Aglomeracije Dubrovnik

Posted by Dubrovniknet Hr on Wednesday, May 25, 2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here