Gradonačelnik Dubrovnika i saborski zastupnik Mato Franković sudjeluje u radu 11. sjednice Hrvatskoga sabora gdje je u tijeku rasprava o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama u drugom čitanju.

Gradonačelnik Franković tijekom rasprave zahvalio je Vladi Republike Hrvatske i nadležnom Ministarstvu unutarnjih poslova na prihvaćanju prijedloga Grada Dubrovnika o uvrštenju termina „zona prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni“ u konačan tekst Zakona o kojem će Sabor glasati u petak.

-Stavak 106. članka 2. Zakona omogućit će Gradu Dubrovniku, ali i drugim hrvatskim povijesnim  gradovima pod zaštitom UNESCO-a, uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe, rekao je gradonačelnik.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić u odgovoru je kazao kako je takav prijedlog Grada Dubrovnika bio posve opravdan zbog nužnosti zaštite vrijednog kulturno-povijesnog naslijeđa.

Definiranje zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama neophodno je kako bi se omogućio cjeloviti pristup uređenju prometa u zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama i kontaktnim zonama na način da se skupno uređuje i ograničava ulaz vozila u zonu te uređuju načini i uvjeti ulaza, prometovanja i izlaza vozila, stoji između ostalog u objašnjenju prihvaćenog prijedloga Grada Dubrovnika. Ovaj institut, uočeno je, nedostajao je u prethodnoj zakonskoj proceduri, a to je onemogućavalo takve sredine da stvarno i sustavno upravljaju prometom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here