Građanska inicijativa „Pomozimo djeci s invaliditetom” poslala je priopćenje koje je vezano uz Zakon o socijalnoj skrbi i Zakon o inkluzivnom dodatku. jedna od potpisnica je i Dženita Lazarević iz Dubrovnika. Traže hitno redefiniranje radnih skupina te što žurnije puštanje Zakona o socijalnoj skrbi u javnu raspravu i žurni ozbiljni nastavak rada na Zakonu o inkluzivnom dodatku i Zakonu o osobnoj asistenciji.

-Naša građanska inicijativa tijekom 10 godina djelovanja uvijek se zalagala za pravična i održiva rješenja s kojima bi poboljšali kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Sukladno tome inzistirali smo na učešću naših predstavnika u radnim tijelima koja trebaju artikulirati i osmisliti nova zakonska rješenja sukladna stoljeću u kojem živimo.Tako smo uključeni u radne skupine za zakon o inkluzivnom dodatku te Zakon o osobnoj asistenciji koje više različitih vlada pokušava donijeti desetak godina. 

No, kao u svemu tako i u našim nastojanjima, svjedoci smo raznih zakulisnih igara pri sastavljanju „užih timova” radnih skupina u koje su delegirani stalno isti ljudi iz istih OCD koji su okupljeni u saveze te tzv. „pokret osoba s invaliditetom”.  Imamo slučaj da su u užoj radnoj skupini  predstavnici jednog saveza prikriveni kroz dvije organizacije.To ne bi bio toliki problem kada bi ti savezi radili u korist osoba koje zastupaju na papiru. 

Nećemo navoditi sva štetna stajališta koja su oni iznosili, no dovoljno je iznijeti primjer prema kojem predlažu kako OSI prvog i drugog stupnja ne bi trebali dobijati nikakav inkluzivni dodatak. Uz to imaju cijeli niz prijedloga koji nisu ostvarivi, a čini nam se da pokušavaju odugovlačiti tražeći od ministarstva podatke koji su javno dostupni na internetu.

Također, i dalje se zalažu za monopol nad uslugom osobnog asistenta što je potpuno neprihvatljivo.O Zakonu o socijalnoj skrbi koji je još prije dva mjeseca trebao ići na javno savjetovanje nemamo puno informacija osim da je došlo do ozbiljnih razmimoilaženja, te su prema informacijama koje smo dobili, neki članovi nezadovoljni radom napustiti radnu skupinu. Sve ovo, a i sve što razni savezi godinama i desetljećima (ne)rade, dovodi do evazije kvalitete života djece s TUR i OSI što smo mogli pročitati u  iscrpnom izvješću POSI predstavljenom u Saboru RH.Uostalom, da su svi ti silni savezi i mnoge udruge radili svoj posao naše Građanske inicijative ne bi trebalo ni biti.

Mi sa svojih 7500 članova služimo kao nadomjestak svemu onome što bi savezi i udruge trebali raditi: savjetovati i tražiti promjene. Umjesto toga oni su danas produžena ruka vlasti, pa niti mogu, niti žele tražiti nužne promjene.

Stoga od premijera gospodina Andreja Plenkovića, ministra Aladrovića i nadležnih ministarstava tražimo hitno redefiniranje radnih skupina te što žurnije puštanje Zakona o socijalnoj skrbi u javnu raspravu i žurni ozbiljni nastavak rada na Zakonu o inkluzivnom dodatku i Zakonu o osobnoj asistenciji, stoji u priopćenju kojeg potpisuju: .Andrijana Žderić,Dženita Lazarević, Siniša Bosanac, Helena Melovnik Zrinjski, Damir Fatušić, Tomislav Kamenski,  Ana Koprek, Lidija Severović i Jadranka Tumpić Cvek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here