Povijesna jezgra Dubrovnika zaštićena je kao lokalitet UNESCO-ove svjetske baštine zbog svog jedinstvenog urbanističkog sklada i kroz stoljeća očuvane cjeline planiranog srednjovjekovnog grada – stoji u priopćenju koje je stiglo iz Dubrovačkih muzeja, nakon cijele afere koja se digla oko “slučaja Anastazija”. U nastavku stoji:

Dubrovnik jest živi grad i u njemu, dakako, žive i ljudi i različite životinje, uključujući i mačke.

No, nikome nije dozvoljeno intervenirati u jedinstvenu kulturno-povijesnu cjelinu, a posebno ne gradnjom zakloništa ili nastambi.

Vjerujemo da ne treba posebno isticati kako je Knežev dvor najvažnija javna zgrada u Dubrovniku te da predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika kulture najviše kategorije.

Zadatak Dubrovačkih muzeja, kao baštinske institucije, jest da odgovorno skrbi o baštini koja im je povjerena na upravljanje.

Nadalje, treba kazati i da je u povijesnoj jezgri zabranjeno postavljanje skloništa ili hranilišta za životinje te da je svih ovih okolnosti svakako svjestan i gospar koji je kućicu postavio budući da je pri postavljanju istaknuo kako za nju nema dozvolu te je spreman platiti kaznu.

Moramo istaknuti i da je mačka o kojoj je riječ jedna od nekoliko gradskih mačaka koje cijeli svoj život žive na gradskim ulicama i, u slučaju potrebe, zaklon traže u dostupnim prostorima.

Sve one se kreću i borave oko Dvora i na njegovu trijemu i ništa se u tom smislu ne mijenja – stoji u reagiranju iz Dubrovačkih muzeja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here