Naš dragi kolumnist, kulinarski akademik Božo Lučić, koji je preminuo 2017. na našem je portalu redovito pisao o domaćim jelima te nesebično dijelio recepte koje je skupio dugogodišnjim kuharskim iskustvom. Danas smo vas odlučili podsjetiti na brojne recepte za kamenice, koje je u svojoj kolumni VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA, gastroakademik podijelio 2016.

Stonska juha od kamenica

Mjera za 10 osoba

Sastojci:
Kamenice 20 kom
Maslinovo ulje 0,10 l
Biljno ulje 0,05 l
Maslac 0,05 kg
Brašno 0,10 kg
Slatko vrhnje 0,20 l
Bijelo vino “Malvasija” 0,20 l
Žumanjak 2 kom
Limun 0,20 kg
Riblji temeljac 3 l
Sol 0,020 kg
Mljeveni bijeli papar po želji

Priprema:
Oprane kamenice otvoriti i odvojiti od ljuske nastojeći sačuvati tekućinu koja pritom izlazi iz kamenica. U tako sačuvanu tekućinu dodati kamenice i malo bijelog vina i kratko poširati, oko 1 minut. Ugrijati ulja i maslac te napraviti svijetli zapržak, doliti temeljcem i sokom poširanih kamenica i pustiti da kuha uz lagano miješanje. Gotovu juhu ocijediti kroz fino cjedilo, začiniti, dodati “legir”od žumanjaka, soka limuna i vrhnja, probati okus i dodati poširane kamenice i poslužiti posuto sitno sjeckanim peršinom. Ja bih Vam osobno preporučio da radite na maslinovom ulju bez maslaca.

Pržene kamenice s rikulom i preljevom od rajčice

Za 4 osobe:
24 kamenice
100g brašna
170ml hladne vode
1 bjelanjak, umutiti
Maslinovo ulje
0,1 l biljnog ulja
6 velikih balica rikule

Za preljev:
12 zrelih rajčica
2 žlice hrena
2 češnja češnjaka
2 žlice bijelog vinskog octa
Nekoliko kapi umaka Tabasco
Morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:
Otvorite i očistite kamenice. Za tijesto pomiješajte brašno s hladnom vodom, lagano umiješajte čvrsto istučeni bjelanjak i žlicu maslinovog ulja.

Za preljev miksajte rajčicu s hrenom, češnjakom i octom. Dodajte Tabasco, sol i ocat. Prilagodite količinu Tabasca prema vlastitom ukusu – treba biti ljuto i aromatično. Smjesu protisnite kroz fino sito kako bi nestali svi krupniji komadići. Tako ćete dobiti fini glatki preljev. Provjerite je li dovoljno začinjen solju i paprom.

Zagrijte ulje na 180 stupnjeva pa u vruće ulje na 25 sekundi uronite rikulu da omekša i postane hrskava. Izvadite ju iz ulja i ostavite da se ocijedi na papirnatom ubrusu. Kamenice redom uronite u tijesto, izvadite žlicom i pržite 2 minute, dok ne postanu hrskave i zlatnožute. Zatim ih položite na samu školjku, na malo popržene rikule i prelijte pikantnim preljevom od rajčica.

Zapečene kamenice u pršutu

Sastojci za 4 osobe:
24 -svježe kamenice
4 limuna
8 feta pršuta
1 jaje
50 g glatkog brašna
50 g kukuruznog brašna
100 g zelene salate
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:
Obično se jedu sirove i moraju biti apsolutno svježe. A kakvi vas još novi okusi očekuju kada ih se omota u pršut i gratinira, možete probati ako spremite ovo luksuzno jelo. Kamenice operemo i očistimo pa ih stavimo u posudu i pustimo da se na vatri poklopljene otvore. Ocijedimo tekućinu i stavimo sa strane, a meso kamenica odvojimo sa školjke, pa ih malo opaprimo i umotamo u polovice fete pršuta i na tren ih učvrstimo čačkalicom, pa ih prepržimo na maslinovu ulju, povadimo čačkalice a meso stavimo u dublje polovice školjke. Na masnoći gdje su se pržile zamutimo brašna i zalijemo „vodom“ od kamenica, malo promiješamo dok se ne dobije glatka masa, izvučemo s vatre i dodamo jaje i dobro umutimo, pa žlicom prelijemo preko pršuta i stavimo peći u pećnicu dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužimo uz zelenu salatu.

Punjene kamenice

Kamenice poslagane na pladnju peći u vrućoj pećnici dok se ne otvore. Kada se otvore, dignuti poklopac i drugu polovicu puniti smjesom mrvica kruha, maslinovog ulja, sjeckanog češnjaka, peršina i parmezana. Zapeći pet minuta u vrućoj pećnici i poslužiti tople..

Kamenice na gradelama

Kamenice otvoriti i ostaviti u njima more. Napraviti smjesu od usitnjenih slanih srdela, žličice kapara stučenih u mužaru, češnjaka, sjeckanog peršina i malo krušnih mrvica, pa tom smjesom napuniti kamenice. Peći na gradelama deset minuta. Otvoriti kamenice, na jednoj polovici ostaviti meso školjke koje treba pokapati s nekoliko kapi limuna, malo maslinovog ulja, soli i papra. Peći na vrućim gradelama pet minuta.

Pasta s kamenicama na stonski način

Sastojci:

30 kamenica
2 dl bijelog vina
1 dl maslinovog ulja
1 žličica mrvice kruha
sok jednog limuna
3 slane srdele
2 pasirane rajčice

Priprema:
Kamenice otvoriti nožem i staviti u lonac s vodom koju su pustile, te ih u toj vodi kuhati. Nakon što voda prokuha, uliti vino. Napraviti svijetlu zapršku na maslinovom ulju s mrvicama kruha, malo vode ili ribljeg temeljca, sokom limuna, pokojom slanom srdelom i pasiranim rajčicama. Nakon pet minuta kuhanja sve pasirati i dodati kamenice s vinom. Kuhati umak dok se dobro zgusne i preliti kuhano tijesto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here