Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i njegova zamjenica Jelka Tepšić primili su danas filmsku redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović i Graciju Filipović, glavnu glumicu te koautoricu u redateljičinom debitantskom dugometražnom igranom filmu „Murina“.

Povod prijema je uvrštenje filma „Murina“ u program „15 dana autora“ (Quinzaine des réalisateurs) Filmskog festivala u Cannesu koji će se održati od 7. do 17. srpnja. Ovaj program prvi put je održan 1969., a svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika.

Gradonačelnik Franković i zamjenica Tepšić uputili su mladim Dubrovkinjama, redateljici i glumici, čestitke na ovom iznimnom uspjehu jer je festival u Cannesu najprestižniji i najveći svjetski filmski festival koji garantira veliku vidljivost filmovima koji su izabrani i prikazani u službenoj selekciji.

U razgovoru su se dotaknuli i teme izgradnje filmskog studija u kontekstu profiliranja Dubrovnika kao prestižne kulise za snimanje i produkciju, što bi učinilo Grad još konkurentnijim u sektoru filmske industrije koja je izuzetno zainteresirana za dubrovačke lokacije. Usuglasili su se da je takav novi sadržaj izuzetno potreban, a redateljica Alamat Kusijanović naglasila je kako je prestižnim filmskim tvrtkama zatvoreni prostor preduvjet za odabir same lokacije, a produkcija serijala Igre prijestolja su bile iznimka od tog uvriježenog pravila.

Murina je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo. Film je sniman na Hvaru, Kornatima i na Koločepu. Glavne uloge uz Graciju Filipović nose  Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis, a u autorskom timu još je jedan mladi dubrovački filmski umjetnik, montažer Vladimir Gojun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here