Više izvora iz vladajuće koalicije tvrdi da je premijer Andrej Plenković prelomio i da će oko 1. svibnja doći do šire rekonstrukcije Vlade, piše Jutarnji list.

O tome se ozbiljno počelo razmišljati nakon što je uhićen ministar graditeljstva Darko Horvat, a posebno nakon što je Uskok otvorio istrage protiv još dvojice članova Vlade – ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića, kojeg se sumnjiči da je kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje tijekom 2018. i 2019. godine pogodovao prilikom zapošljavanja dviju osoba, te potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, kojeg se sumnjiči da je posredovao prilikom “sređivanja” poticaja odabranim tvrtkama.

Ideju o široj rekonstrukciji Vlade, tvrde izvori Jutarnjeg lista, strašno je pogurala najnovija afera koja je buknula nakon što je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak javno obznanila da je primala strašne prijetnje, ali da sve do svog javnog istupa te prijetnje nije prijavila ni policiji ni svom šefu – predsjedniku Vlade. Uvjereni su da je Tramišak de facto već otpisana, pogotovo nakon što je premijer Andrej Plenković javno poručio kako je “cijela ta situacija s ministricom Tramišak ekstremno bizarna” i da mu “još nije posve jasna”.

Izvor iz HDZ-a kaže da se priča o rekonstrukciji Vlade “kuhala” i prije slučaja Tramišak, da će zahvatiti puno šire od nje, Aladrovića i Miloševića, te da će se dogoditi između Uskrsa (17. travnja) i Dana državnosti (30. svibnja).

Što se ministrice Tramišak tiče, jasno je da ona više nikakvo povjerenje nema. Razmišlja se o ozbiljnijoj rekonstrukciji koja ne bi zahvatila samo nju i članove Vlade opterećene istragama (Aladrovića i Miloševića). U Vladi ima pogubljenih osoba poput ministrice poljoprivrede Marije Vučković, a još uvijek nije siguran ostanak ministra zdravstva Vilija Beroša – kaže naš izvor. Tvrdi da je posebno zanimljiv slučaj ministra obrane Marija Banožića za kojega kaže da je strašno netalentiran i da ga u stranci (više) ne podržava gotovo nitko.

Osim spomenutih imena, u kontekstu rekonstrukcije Vlade izvori Jutarnjeg lista iz HDZ-a i stranaka vladajuće koalicije napominju da bi Vladu mogao napustiti i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji je danas poručio da slučaj Tramišak i rekonstrukcija Vlade “nije tema koju može komentirati”.

Jedan od izvora tvrdi da je do njega došla informacija kako bi Marija Banožića na mjestu ministra obrane mogao zamijeniti Tomo Medved (potpredsjednik Vlade i ministar branitelja).

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here