Europski parlament izabrao je novu predsjednicu. To je Roberta Metsola s Malte iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati). Zanimljivo je kako Metsola danas slavi i svoj rođendan, a najmlađa je dosad predsjednica Parlamenta.

Za izbor predsjednika potrebna je apsolutna većina valjanih glasova, tj. 50 % plus 1 glas, a glasanje je tajno.

U svom se govoru prvo osvrnula i zahvalila nedavno preminulom bivšem predsjedniku Parlamenta Davidu Sassoliju. Istaknula je, među ostalim, kako su klimatske promjene veliki izazov za cijeli svijet te Europsku uniju.

Bit ću jasna, svi koji žele uništiti Europu mi ćemo vam se suprostaviti. Onima koji žele uništiti demokraciju, naša ljudska prava i prava žena, mi to nećemo dozvoliti, kazala je Metsola ističući kako je raznolikost, jednaka prava svih, osobito žena iznimno važna i naglasila kako je ona od 1999. prva žena na čelu Parlamenta i kako se nada da na sljedeću neće dugo čekati.

“Europa je budućnost, Živjela Europa”, zaključila je nova predsjednica Europskog parlamenta.

Podsjetimo, potpredsjednik Parlamenta Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal) objavio je imena četvero kandidata na plenarnoj sjednici u ponedjeljak navečer, nakon zatvaranja roka za prijavu za prvi krug glasanja. Roberta Metsola (EPP, Malta), Alice Bah Kuhnke (Zeleni/EFA, Švedska), Kosma Zlotowski (EKR, Poljska) te Sira Rego (Ljevica, Španjolska) kratko su se predstavili u utorak u 9 sati, neposredno prije prvog kruga glasanja.

Kandidate za predsjednika može predložiti klub zastupnika ili skupina europarlamentaraca koja čini takozvani „niski prag“ , što je jedna dvadesetina zastupnika, odnosno 36 od 705 zastupnika kada su svi mandati aktivni. Kandidature se mogu istaknuti ili povući prije svakog kruga glasanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here