Ruska vojska ispalila je u četvrtak projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcala snage na njezine južne obale, objavili su ukrajinski dužnosnici i mediji, nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio, kako je nazvao, specijalnu vojnu operaciju na istoku, prenijela je britanska novinska agencija Reuters, piše Index.hr.

Ubrzo nakon što se Putin obratio na ruskoj državnoj televiziji, u tišini, prije zore, u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu mogle su se čuti eksplozije.

Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je hitan sastanak.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg oštro je osudio ruski “nepromišljeni i ničim izazvani napad” na Ukrajinu i rekao da će se saveznici u NATO-u sastati kako bi se pozabavili posljedicama “agresivnih akcija” Moskve, navodi Index.hr.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je ranije proglasio ratno stanje za cijelu zemlju, javio se na Twitteru, navodi Jutarnji.hr. Piše da je razgovarao s američkim predsjednikom Bidenom, njemačkim kancelarom Scholzom, poljskim predsjednikom Dudom, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

– Moramo odmah zaustaviti Putina, rat protiv Ukrajine i svijeta! Izgraditi koaliciju protiv Putina! Trebamo hitne sankcije, obranu i financijsku potporu. Zatvorite zračni prostor, svijet mora prisiliti Rusiju na mir – napisao je, prenosi Jutarnji.

FOTO: Arhiva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here