Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Jelenom Đugum, u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića sa suradnicima, u ponedjeljak, 23. kolovoza u Opuzenu održala radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, Hrvatske voćarske zajednice i Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije na temu aktualne problematike u sektoru voćarstva u dolini Neretve.

U razgovoru o aktualnim pitanjima dotaknuli su se, između ostalog, stanja na tržištu sektora voća, berbe maslina te predstojeće sezone berbe grožđa i mandarina, zatim provedbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i novosti u zakonodavstvu o biljnom zdravstvu te o mogućim prednostima udruživanja u proizvođačke organizacije.

Prema podacima Agencije za plaćanja u 2020., u dolini Neretve uzgojem voća bavilo se 2.505 poljoprivrednih gospodarstava na površini od 2.036 ha, dok se na području Dubrovačko – neretvanske županije nalaze skladišni kapaciteti od 9.940 tona te se koriste za kratkotrajno skladištenje različitih vrsta voća i povrća.

„Današnji sastanak protekao je u konstruktivnom tonu i želji da se pronađu zajednička rješenja za sve dionike. Neretvanska mandarina je poznata i posebna i to trebamo iskoristiti na tržištu. U razdoblju do 2026. planiramo provesti uspostavu logističke infrastrukture za jačanje proizvodno-tržišnog lanca u sektoru voća i povrća, a ukupan procijenjeni trošak investicije iznosi 616 milijuna kuna te će se provesti u dvije faze, a svakako će pridonijeti jačanju položaja proizvođača u lancu opskrbe“, izjavila je ministrica poljoprivrede te dodala: „Smatram kako bi udruživanje proizvođača, poglavito malih OPG-ova koji svojim količinama i tehnologijom nisu konkurentni na tržištu, ubrzalo rješavanje problematike održivosti poljoprivredne proizvodnje i ravnopravnijeg nastupa na tržištu te vjerujem kako bismo prije došli do postizanja ekonomski isplative proizvodnje pojedinog proizvođača. Takva praksa je već zastupljena u brojnim zemljama EU te se pokazala vrlo uspješnom.“

U Republici Hrvatskoj trenutačno djeluju 22 priznate proizvođačke organizacije iz devet različitih sektora, a okupljaju preko 700 primarnih proizvođača. Ministarstvo poljoprivrede potiče udruživanje primarnih proizvođača i osiguravanja potpore njihovom zajedničkom djelovanju i radu kroz dva financijska instrumenta, putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, pri čemu je potreban odobren operativni program, te putem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj temeljem odobrenog poslovnog plana, a visina potpore kroz ovaj fond iznosi do 100 tisuća eura godišnje. U novom programskom razdoblju Zajednička poljoprivredna politika EU osobit značaj i naglasak stavlja na udruženja proizvođača. Postoji mogućnosti uvođenja sektorskih intervencija kao dijela mjera poljoprivredne politike, ali istovremeno ovisi i o spremnosti proizvođača na udruživanje i poštivanje pravila o proizvođačkim organizacijama.

U protekloj je godini proizvođačima mandarina na području Dubrovačko-neretvanske županije zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih bolesti COVID-19 isplaćeno više od 6 milijuna kuna. Dosad su za ovu županiju iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovorena ukupno 236 projekta s dodijeljenom potporom većom od 95 milijuna kuna, a kroz Program ruralnog razvoja ugovorena je potpora u vrijednosti od gotovo 309 milijuna kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here