Priznanje Shooting Stars, koje svake godine najvećim mladim glumačkim nadama dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija, uručeno je Dubrovkinji Graciji Filipović, u ponedjeljak, 14. veljače, na svečanosti tijekom 71. Berlinalea, navedeno je u objavi na stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra.

Svečana dodjela nagrade Shooting Stars održala se u Berlinale Palastu uoči svjetske premijere filma iz glavnog natjecateljskog programa Un año, una noche redatelja Isakija Lacuestaa. Glumica iz filma, bivša polaznica programa Shooting Stars, Natalia De Molina, uručila je nagrade Shooting Stars desetero mladih glumačkih nada, među kojima je i hrvatska glumica Gracija Filipović.

Gracija Filipović, zvijezda filma nominiranog za Cannes: ne želim upisati Akademiju, nego biologiju ili veterinu

Voditeljica svečanosti je, predstavljajući Graciju, istaknula kako je ona, osim što je glumica, i plivačica, plesačica stepa i studentica biologije te ju je upitala kako uspijeva spojiti sve te, naizgled nespojive, aktivnosti. 

Zahvala žiriju

“Za mene je to normalno, sva ta znanja i vještine su mi važne, jer sam zahvaljujući njima naučila puno o sebi i svijetu, te stekla neprocjenjiva iskustva koja su mi s jedne strane poticajna, a s druge strane me drže čvrsto na zemlji”, odgovorila je Gracija, zahvalivši se žiriju na priznanju. 

Ceremonija u Berlinale Palastu označila je vrhunac te kraj programa Shooting Stars u koji su, osim Gracije Filipović, bili primljeni i Marie Reuther (Danska), Anamaria Vartolomei (Francuska), Emilio Sakraya (Njemačka), Clare Dunne (Irska), Hanna van Vliet (Nizozemska), João Nunes Monteiro (Portugal), Timon Sturbej (Slovenija), Evin Ahmad (Švedska) i Souheila Yacoub (Švicarska).

Polaznici su uoči svečanosti dane u Berlinu provodili u umrežavanju s casting direktorima, producentima, filmašima, novinarima i ostalim ključnim stručnjacima iz filmske industrije. 

Gracija je najmlađa dobitnica

Gracija je najmlađa dobitnica nagrade Shooting Stars ove godine i jedna od najmlađih općenito. Ona je ujedno i tek četvrta hrvatska glumica koja je primljena u program. Njene prethodnice su Zrinka Cvitešić (2010.), Marija Škaričić (2011.) i Tihana Lazović (2016.), a producentica Ankica Jurić Tilić 2018. godine bila je jedna od članica žirija koji odabire sudionike. 

Nakon glamura Cannesa Gracija Filipović vrijeme između filmskih festivala provodi na – Žarkovici

European Shooting Stars projekt je koji organizira European Film Promotion (EFP), europska organizacija nacionalnih filmskih agencija nastala s ciljem umrežavanja na zajedničkim projektima promocije europskih filmskih talenata u svijetu. EFP već godinama organizira nekoliko programa na prestižnim svjetskim festivalima (Cannes, Karlovy Vary, Busan, Toronto), a Hrvatski audiovizualni centar član je od 2009. godine.

Neki od dosadašnjih polaznika programa su Carey Mulligan, Alicia Vikander, Maisie Williams, Riz Ahmed, George MacKay, Domhnall Gleeson, Daniel Brühl i mnogi drugi. 

Gracija Filipović nam je napisala putopis iz francuskih Alpi gdje se spajaju ljubav prema filmu i snijegu

FOTO: Foto Adria, Instagram Gracija Filipović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here