Državni hidrometorološki zavod u prognozi sa ponedjeljak i utorak upozorava na veliku opasnost od hladnog vala na dubrovačkom području.

U središnjim i gorskim predjelima prijepodne oblačno povremeno uz snijeg, a zatim prestanak oborine i razvedravanje.

Na Jadranu i u većem dijelu Slavonije pretežno sunčano, tek ponegdje uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjevero istočni.

Na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar, mjestimice s olujnim udarima.

Najniža jutarnja temperatura zraka od -6 do -1, uz obalu od 0 do 2, a na otocima od 3 do 5 °C. Najviša dnevna uglavnom između -2 i 2, a na Jadranu 4 i 8 °C. Krajem dana na zapadu osjetno zahladnjenje.

Upozorenje na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje

Preporuke Zavoda za javno zdravstvo

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, osim ako to nije prijeko potrebno. Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila).

Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu, navode.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here