Baš kako je i najavljeno, subotnje jutro je osvanulo uz značajno niže temperaure, a u pojedinim dijelovima Konavala i pod naslagama tuče koja je jutros oko 6 sati jako padala.

Zadnja dekada siječnja bit će u pretežno zimskom ozračju. Temperatura zraka oko prosječne za doba godine, pa i malo niža, i pritom dosta oblaka, povremeno uz snijeg, koji će stvarati novi snježni pokrivač ne samo u gorju nego i ponegdje u nizinama, a nakratko se mogu zabijeliti i neka mjesta na obali, gdje će do utorka biti i mjestimične kiše – tako je za HRT zadnjih deset dana siječnja najavio Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Od utorka će većinom biti manje vjetrovito, ali do tada na Jadranu jaka i olujna bura, osobito u subotu na udare i orkanska, na jugu pak jako jugo. Valja upozoriti i kako će olujnih udara sjeveroistočnog i sjevernog vjetra u subotu biti i ponegdje u kopnenom području, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju pripremio Izidor Pelajić.

Danas će na istoku Hrvatske biti pretežno oblačno, hladno, temperatura oko 0 °C. Vjetar umjeren do jak sjeverni. Povremeno će padati snijeg, ponegdje stvarajući tanji pokrivač.

I u središnjoj Hrvatskoj mjestimice novi snijeg na tlu. Najmanje oborina bit će na sjeveru. Puhat će jak sjeveroistočnjak, a temperatura će biti između -2 i 2 °C.

U gorju može pasti više od 15 cm novog snijega. Temperatura cijelog dana ispod 0 °C, ceste skliske, pa će u prometu biti potreban poseban oprez. Na sjevernom Jadranu i zbog olujne bure, pod Velebitom i s orkanskim udarima, koja će nositi pahulje do obale. S promjenjivom naoblakom na moru povremeno kiša, uglavnom južnije, a moguća je i susnježica. Temperatura od 3 do 8 °C.

U oblačnoj Dalmaciji vjetrovito, povremeno kiša, mjestimice susnježica, a osobito u unutrašnjosti i snijeg. Snijeg se može zadržavati, bar kratkotrajno. Puhat će jaka bura s olujnim udarima, na jugu i istočni vjetar te jugo, osobito u prvom dijelu dana. Najviša temperatura u unutrašnjosti oko 3 °C, na obali i otocima od 7 do 11 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske kiša ponegdje obilnija, praćena grmljavinom, a uglavnom na sjeveru i prema unutrašnjosti susnježica te ponegdje u višim predjelima snijeg. Puhat će jako i olujno jugo, ujutro i južni vjetar, popodne istočni. More valovito i jače valovito, prema otvorenome moguće i uzburkano.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here