Izuzetno nam je važan naš doprinos u sterilizaciji uličnih mačaka, to je jedan segment našeg rada koji je nama, iskreno, najbitniji jer sve ono drugo što radimo direktna je ili indirektna posljedica nekontroliranog razmnožavanja, kako stradale mace tako i napušteni, odbačeni mačići.

Iako se sterilizacije uličnih mačaka provode konstantno, iako su besplatne, i dalje je veliki broj odbačenih neželjenih mačića. Znamo da puno radimo i evo, pogledali smo u našu evidenciju za 2021.god. i ovako to izgleda brojčano… – zapisale su volonterke na fb grupi Udomljavanje i sterilizacija mačaka Dubrovnik, iznoseći niz veoma zanimljivih podataka.

Vrijedne “mačkarice”

Važno je naglasiti da osim operacija troškove prijevoza, smještaja, hrane i ostaloga volonterke snose same. Njih svega pet žena, uspjelo je na 155 lokacija na području Dubrovnika, Konavala, Župe i Primorja uhvatiti, odvesti na sterilizaciju, zadržati na oporavku isključivo u njihovim domovima, nahraniti i vratiti na lokacije ukupno 772 mačke.

“Ubili smo se, zaradila sam laringitis i dva puta upalu mjehura”, kroz smijeh će Ljubica, jedna od volonterki, a onda je iznijela statistiku…

Nekih 65% su bile ženke, a to je negdje oko 500 jedinki.
Dakle, 500 ženki puta po 4-5 mačića dolazimo do fascinantnog broja od 2000-2500 mačića (samo od jednog okota) koji nisu završili na ulici ili uginuli od otrova, auta, zvijeri, gladi i bolesti, bili bačeni kao smeće u grmlje, šume, more, jame, kontejnere…

To je i oko 270 mužjaka koji se neće tući, neće se ranjavati, neće borbama i parenjem prenositi zarazne bolesti, neće klati mačiće, zapišavati…

Zovite i spasite mace!

Zaista smo ponosne na sebe, uložile smo veliki, veliki trud da bi došle do ovoga rezultata i srca su nam ispunjena jer znamo da smo svima njima uvelike olakšali život.

Zahvaljujemo se, kao i uvijek, našim veterinarima iz sve tri gradske veterinarske ambulante , “Fauna”, “Anima Vita” i “Bobanović” na iznimnom trudu i osiguranim ovolikim terminima. Znamo da smo vam nekada bile dosadne i gnjavatorice, ali evo, ovaj veliki rezultat je i vaša zasluga.

Ovaj broj sigurno ne bi bio ovoliki bez sredstava koja je Grad Dubrovnik izdvojio za sterilizacije uličnih mačaka, kao i bez velikodušnog financiranja sterilizacija od strane njemačke neprofitne organizacije ETN.

Svoju misiju za pomoć životinjama i osvješćivanje javnosti planiraju nastaviti i u ovoj godini. Plan je kao i uvijek, dolaziti na poziv ljudi i rješavati lokacije koje sami otkrijemo.

Kao i svake godine očekuju da se Grad neće oglušiti i da će nastaviti financirati sterilizacije uličnih mačaka, a njemačka neprofitna organizacija ETN još 10 dana, do 31.01. ima donacija, stoga ako imate neku kvartovsku macu kojoj želite pomoći i sterilizirati uhvatite je ili se javite volonterkama koje će vam u tome pomoći i sterilizirajte.

Obratiti im se možete preko Facebook profila Udomljavanje i sterilizacija mačaka Dubrovnik.

Svi skupa možemo učiniti još i više u smanjenju populacije uličnih maca na najbolji i najhumaniji način, te smanjimo njihovu patnju i stradavanje na našim ulicama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here