Biser mora međunarodni je kulinarski festival kojeg organiziraju šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Festival je osmišljen kao kuharsko natjecanje profesionalnih kuhara, slastičara, pizza majstora i turističko ugostiteljskih škola (srednjih i viših). Osim natjecanja manifestacija uključuje radionice, kulinarske programe, gastro izložbe, enološke radionice, prezentacija strane i domaće kuhinje, okrugle stolove i zabavni program. Ovogodišnji festival održao se 08.-12.04.2022. u Supetru na otoku Braču i dio je projekta “Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split” kojem je nosilac Turistička škola u Splitu.

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnika također je jedan od nositelja projekta “Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva” koji je financiran EU fondom s ciljem podizanja kompetencija učenika i njihovog lakšeg prilagođavanja potrebama tržišta rada, te podizanje kompetencija nastavnika/mentora kroz niz stručnih usavršavanja.

U sklopu projektnih aktivnosti projekta “Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva” Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnika sudjelovala je u natjecateljskom dijelu festivala, “Timskom natjecanju škola – kategorija kuhari”, gdje su dobili priliku demonstrirati stečena znanja i vještine.
Tema natjecanja bila je “Nacionalna kuhinja – predjelo, glavno jelo i desert – moderna prezentacija”. Timovi natjecatelja imali su zadatak u zadanom vremenu pripremiti, skuhati i servirati menu od tri slijeda, jedan žiriju, a drugi postaviti na izložbeni stol uz naziv jela i recept po kojem su jela pripremili. Nakon pripreme i posluživanja ocjenjivalo se i pospremanje i čišćenje radnog prostora.

Našu školu predstavila su dva natjecateljska tima u sastavu:

  1. tim 1 Maro Prizmić, mentor, učenici Frano Cvjetanović, 3 f, smjer kuhar i
    Ivan Vareškić, 3 f, smjer kuhar
  2. tim 2 Leo Ljubičić mentor, učenici Maro Marčec 3 f smjer kuhar i
    Ivan Muhoberac, 3 f smjer kuhar

Menu prvog tima sastojao se od srdela u savuru sa zrakom limuna za predjelo, za glavno jelo grdobina u panceti s pireom od kukuruza i umakom od špinata, a za desert biskvit od maslinovog ulja s kremom od svježeg sira s jagodama i couliseom od šumskog voća.

Drugi tim je pripremio za predjelo marinirane tikvice sa skutom i tapenadom od crnih maslina sa salsom fresca od rajčice i emulzijom od peršina, za glavno jelo pečena pačja prsa s pariškim njokama, sotiranim porilukom i umakom od crvenog ribizla, a za desert poširane kruške u crnom vinu s crumbleom od lješnjaka i šlagom s limetom.

Oba tima naše škole osvojili su srebrne medalje koje su potvrda uloženom napornom radu i trudu učenika i njihovih mentora. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here