Danas, 26. srpnja, Katolička crkva slavi blagdan Svete Ane, majke Blažene Djevice Marije, i zaštitnice braka, domaćica i trudnica, pomoćnice nerotkinja, zaštitnica udovica i neudatih djevojaka i trudnica, kuharica, krojača, zlatara i stolara.

Osim sv. Ane na današnji dan slavi se i sv. Joakim otac Blažene djevice Marije. Sv. Joakim i Ana ne spominju se u Svetom pismu, ali ih zato susrećemo u apokrifnom spisu iz 2. st. pod naslovom Protoevanđelje sv. Jakova.

Prema tom apokrifnom spisu, Joakim i Ana nisu mogli imati djece pa su molili Boga da im udijeli taj dar. Joakim je kao bogat čovjek svoje prihode dijelio na dva dijela. Jedan dio je davao narodu, a drugi dio je prikazivao Gospodinu kao žrtvu. Joakim se tijekom 40 dana povukao u pustinju da posti i moli ne bi li mu se Gospodin smilovao i dao potomka. Isto je kod kuće činila i njegova žena Ana.

Prema vjerovanjima, Ana i njen muž Joakim tek su u kasnijim godinama dobili dijete za koje su godinama molili stoga se trudnice i dojilje obraćaju upravo njoj kako bi im zaštitila nerođeno ili tek rođeno dijete te blagoslovila ukućane.

Ovaj blagdan slavi se i kao dan baka i djedova, a vjernici joj se mole i za blagu smrt jer se vjeruje da su uz nju na posljednji dan bili Marija i Isus.

Ime Ana je hebrejskoga porijekla i znači: ona koja se odlikuje milosrđem. Inačica ovog imena je mnogo: Ane, Anica, Ančica, Anika, Ankica, Anita, Anuša, Nuša, Hana…Ime Joakim znači: Bog čini jakima.

Svim Anama, Anicama, Ankama, … ali i Joakimima čestitamo današnji imendan.

U Dubrovniku se blagdan sv. Ane svečano slavi na Brgatu, gdje je župna crkva sv. Ane dovršena je i posvećena 1914. Prije gradnje ove župne crkve, matična je crkva bila ˝stara sv. Ana˝, nekoć crkva sv. Petke iz 1348., uz koju se formiralo župno groblje. Stara matica je postala premalena i trošna, stoga se gradila nova crkva, koja je u Domovinskom ratu bila oštećena te je obnovljena 1997.

Na Gorici sv. Vlaha, nedaleko od parčeve crkve nalazi se i kasnosrednjovjekovna crkvica sv. Ane. A kapelica sv. Ane iz 18. stoljeća u kojoj se na današnji dan slavi misa nalazi se i na Gornjem konalu. Sv. Ana slavi se i na Osojniku.

Na Brgatu se danas održavaju tri mise, u 7.00, 10.00 i 19.00 sati. Misu u 7 sati predvodit će p. Dariuzs Nowak, misu u 10 sati p. Vinko Maslać dok će večernje misno slavlje predslaviti fra Drago Ljevar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here