“Sretan ti Uskrs” – pjesma je koju je prije 30 godina uglazbio Kruno Težak na stihove Joška Mikuša i svake se godine od tada pjeva na Uskrsnoj misi u Crkvi sv. Petra na Boninovu. Pjesma je imala poseban emotivni naboj za tadašnji tamošnji zbor mladih budući su je posvetili svojim nekadašnjim gitaristima, mladim dubrovačkim braniteljima, Nikši Galovu i Mariju Krstičeviću koji su poginuli braneći svoj grad i Domovinu.

– To je pjesma koja ima za nas posebno značenje jer smo je posvetili našim članovima sastava koji je svirao i pjevao u Crkvi sv. Petra na Boninovu. Nikša Galov i Marijo Krstičević su bili naši gitaristi, a sjećam se da je Marijo poginuo prije Uskrsa, te da mu je sprovod bio na Veliki petak 1992. godine. Uskrsna misa je zapravo misa zadušnica za njega i previše mi je emotivno bilo pjevati tu pjesmu gledajući Nikšinu i Marijevu obitelj svih tih godina u crkvi, pa bi mi se ponekad činilo da će mi glas puknut od tuge – prisjetio se autor stihova Joško Mikuš koji nam nije krio i zadovoljstvo što je tu pjesmu obradio, te joj neki novi život udahnuo Antonio Grkeš, koji je također bio članom sastava mladih na Boninovu. Antonio Grkeš je student na Glazbenoj akademiji u Splitu, smjer klavir, ali je i voditelj uspješnog zbora Vis Veritas aeterna.

– Ideja za obradom pjesme nastala je prije 3 godine, ali nas je tada prekinuo početak pandemije. Prije 2 mjeseca smo se upustili ponovno u realizaciju projekta, ne vodeći računa kako je od nastanka pjesme prošlo točno 30 godina, što nam je bio i dodatni motiv. Pjesmu ”Sretan ti Uskrs” su 1992. napisali Josip Mikuš i Krunoslav Težak povodom pogibelji dvojice mladića koji su bili članovi zbora mladih Župe svetog Petra na Boninovu – kaže Grkeš dodajući:

– Pjesmu sam prvo predstavio svom zboru (Vis Veritas aeterna) i Uredu za pastoral mladih, nakon čega smo došli na ideju da u obradu uključimo i orkestar HRM-a s njihovom klapom ”Sveti Juraj’.

– Na taj korak smo bili potaknuti uspješnom suradnjom u travnju 2021. kada smo zajedno nastupili na 30. obljetnici osnutka 4. gardijske brigade u splitskom HNK, gdje smo pratili i neke poznate izvođače kao što su M.P. Thompson, grupa Dalmatino, Terezija Kusanović i drugi.

– Nakon konzultiranja sa zapovjedništvom HRM-a i maestrom Tonćijem Ćićerićem, poslali smo molbu na kabinet MORH-a odakle smo u kratkom roku dobili potvrdan odgovor.

– Nadalje, kako bismo dodatno obogatili pjesmu te joj dali na veličini i snazi kontaktirali smo popularne splitske pjevače koji su se velikodušno odazvali projektu.

– Na taj način smo ostvarili naš prvi Band Aid projekt, a sudionici su redom: Zorica Kondža, Alen Nižetić, Marko Perković Thompson i klapa Sv. Juraj uz pratnju Vis-a Veritas aeterna i Orkestra Hrvatske ratne mornarice – zaključuje Grkeš.

Poslušajte ih!

O pjesmi:

Tekst: Josip Mikuš

Glazba: Krunoslav Težak

Obrada: Antonio Grkeš

Aranžman: Hrvoje Domazet i Antonio Grkeš

Glazbena produkcija i programiranje: Hrvoje Domazet

Orkestriranje skladbe i dirigent orkestra: Tonći Ćićerić

Režija: Dean Bubić

Direktor: Dean Bubić

Montaža spota: Albert Kazi

Video produkcija: Dean Bubić, Albert Kazi i AP studio(Aheropita)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here