Dokumentarac Tomislava Jelinčića od danas će se prikazivati u Kinu Sloboda i Dvorani Visia. Riječ je o dirljivoj priči o ljubavi između čovjeka i životinje i priči o najpoznatijem krilatom paru na svijetu: Malenoj i Klepetanu.

Prije 28 godina umirovljenik Stjepan Vokić iz Brodskog Varoša pronašao je rodu propucanog krila, spasio joj je život, nazvao je Malena i od tada njih dvoje svoje dane provode zajedno, većinom u iščekivanju novog proljeća.

Malena je 2002. pronašla ljubav svog života, Klepetana, koji joj se vraća svake godine i zajedno su do sada odgojili 60-ak malenih roda. Kad stigne jesen Klepetan i rode kreću na dalek put natrag prema Africi dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom. Bez Stjepana Malena sigurno ne bi preživjela zimu. A što bi Stjepan bez Malene?

Priča o udovcu Stjepanu zadivila je mnoge, zagrijala nam srca uz vraćanje nade da je razumijevanje između čovjeka i prirode moguće i da ljubav čovjeka i životinje može izdržati i najveće prepreke, a njihova dpriča pretočena je u dirljivi dokumentarni film.

Stjepan, Klepetan i Malena nisu zainteresirali samo susjede u Brodskom Varošu. Već godinama ih prate milijuni ljudi diljem svijeta, a Stjepanov poštanski sandučić je stalno pun pisama koji stižu od ljubi koji prate njihovu priču o ljubavi i prijateljstvu.

Poznato TV lice i redatelj, Tomislav Jelinčić, priču je odlučio ovjekovječiti u dokumentarnom filmu Starac i roda i još nas jednom podsjetiti kako se nesvakidašnja ljubav nalazi svuda oko nas za što je bilo potrebno više od šest godina snimanja svakog pokreta Malene, bilježeći iz dana u dan Stjepanovu i rodinu svakodnevicu.

Ujedno, Starac i roda prvi je hrvatski dokumentarni film koji mogu pogledati slijepe i slabovidne osobe putem aplikacije Moviereading, namijenjene osobama s oštećenjem vida, u sklopu projekta FILM koji ukljuČUJE.

Film je nastao u produkciji Antitalenta, distributer filma je Restart Label.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here