U srijedu 14.7. u 20 h na Komardi održat će predstavljanje zbirke kratkih priča “Nastavi priču” i razgovor s autoricama na kojem sudjeluju : Luiza Bouharaoua; Marija Andrijašević, Paula Zore i Staša Aras, dok će se u četvrtak ,15.7. u 20 h na Komardi održati predstavljanje zbirke kratkih priča “Jesmo li to bili mi“ i razgovor s autoricom

„Nastavi priču” – prva kolaborativna zbirka kratkih priča!

Zbirka „Nastavi priču” sadrži 12 priča koje je na temelju fragmenata nastalih na Književnom klubu i radionici kreativnog pisanja u Ženskoj kaznionici u Požegi napisalo 12 spisateljica, i to: Marija Andrijasević, Staša Aras, Lana Bastašić, Ivana Bodrožić, Maša Kolanović, Tanja Mravak, Marija Rakić Mimice, Korana Serdarević, Nora Verde, Jelena Zlatar Gamberožić, Jasna Jasna Žmak i Luiza Bouharaoua.

O knjizi:

Zbirka „Nastavi priču” okuplja dvanaest autorica koje predstavljaju najbolje od kratke priče kod nas. Miljenice kritike i publike, dobitnice brojnih domaćih i inozemnih nagrada, u ovoj su se knjizi našle pred do sada nepoznatim zadatkom da nastave tuđu priču.

Dvanaest priča u ovoj knjizi tematiziraju ženska i pokoje muško iskustvo različitih oblika zatvorenosti: od tjelesne i emotivne, preko obiteljske do društvene. Oboružani snagom, izdržljivošću i osjećajnošću, junakinje i junaci ovih priča izlaze iz splitskih predgrađa, novozagrebačkih stambenih blokova, tijesnih domova i kaptolskih WC-a, i kreću na fikcionalno putovanje čiji je glavni cilj izboriti prostore slobode.

Projekt Nastavi priču i istoimena zbirka dobitnici su međunarodne nagrade za društvenu inovaciju Sozial Marie.

U četvrtak 15.7. u 20 h na Komardi; predstavljanje zbirke kratkih priča “Jesmo li to bili mi“ i razgovor s autoricom sudjeluju Luiza Bouharaoua i Staša Aras

Luiza Bouharaoua “Jesmo li to bili mi”

Luiza Bouharaoua rođena u Splitu, živi u Zagrebu. Radi kao spisateljica, prevoditeljica i kulturna radnica. Osnivačica je Udruge Skribonauti. 2019. godine objavila je knjigu priča „Jesmo li to bili mi” koja je do sada doživjela dva hrvatska izdanja (Jesenski&Turk) te je početkom 2020. objavljena i u Srbiji (Kontrast). Za svoju prvu knjigu dobila je nagradu „Prozak” za najbolji neobjavljeni prozni rukopis, nagradu „Slavić” za najbolje debitantsko književno djelo u 2019. u Hrvatskoj te regionalnu nagradu za najbolju zbirku kratkih priča „Edo Budiša”. Dobitnica je nagrade „Mali Marulić” za najbolji dramski tekst za djecu „Jajo i Strašni Strah” koji izlazi kao slikovnica krajem 2021. godine u izdavačkoj kući Sandorf. Uredila je kolaborativnu zbirku priča zatvorenica Ženske kaznionice u Požegi i suvremenih spisateljica „Nastavi priču”. Fotoproze objavljuje na: instagram.com/luizabou/

O knjizi:

Prva zbirka priča Luize Bouharaoue mogla bi se kratko opisati kao generacijska knjiga i oda prijateljstvu.

„Jesmo li to bili mi“ pripovijeda  o odrastanju one generacije koja bi na notorno pitanje gdje ste bili ’91?  mogla odgovoriti  u vrtiću ili u nižim razredima osnovne škole, i ta se snažna vršnjačka pripadnost istakla i nametnula kao najvažnija identitetska odrednica, uporište, nekad i doslovno drugarski  zagrljaj.

Iz priče u priču pratimo nekoliko prijatelja: od djetinjstva u Slavićevoj ulici u Splitu i igara na plaži te još dublje u prošlost, u tamu korijenja, među pretke i tetke, do otkopčavanja svijeta i vježbanja životnih lekcija, širenja po poznatim kotama i neimenovanim meridijanima, otkrivanja seksualnosti i inicijacije u svijet odraslih. Mlade junakinje i junake, često zaglavljene i izgubljene između svakodnevice  i snova, ali uvijek izgubljene zajedno, veže i pokreće velika žudnju za ljubavlju koja im, iako iza ugla, neprekidno izmiče.

Ima u ovoj knjizi nenametljive mudrosti, naivne i dirljive dobrote, drskosti i oporosti kao i putenosti i zavodljive melankolije juga. Pa dok u pozadini frenetično jure automobili, zvoni alarm i žmigaju neoni,  rečenice se pred nama otvaraju polako, gotovo lelujavo i vode nas kroz predjele koji su nam poznati i bliski, mada ih takvima nikad nismo vidjeli u stvarnosti.

Uistinu, iako će vam se činiti da ste u polupraznim prostorima ovih snovitih priča već bili, vjerojatno još uvijek niste čitali nešto slično.

 Olja Savičević Ivančević

Iz kritike:

„Luiza Bouharaoua je autorica koja doista zna što činiti s riječima i rečenicama, tu je u svakoj rečenici jedno književnog bogatstvo. To je doista autorica pred kojom su velike stvari u književnosti.”

Jagna Pogačnik, HRT1

„Luiza Bouharaoua nam pokazuje kako intenzivno nizanje svih tih brutalnih, naturalističnih, erotskih i vulgarnih slika nipošto ne mora u konačnici rezultirati tendencioznom smjesom hard core atrakcija, nego se iz pripovjednog komponiranja pobrojanih ideja i motiva pod spretnom spisateljskom rukom može uistinu izroditi antologijski biser suvremene hrvatske kratke priče.”

Igor Gajin, Bibliovizor, Hrvatski radio 3

„Luiza Bouharaoua svojom je knjigom “Jesmo li to bili mi” pokazala da je posrijedi spisateljica na koju se u svakom smislu ozbiljno može računati u recentnoj postjugoslovenskoj književnosti.”

Đorđe Krajišnik, Oslobođenje, Sarajevo

„Autorka nas neprestano odvlači iz mirnih u uzburkane vode i natrag, ukazujući na primjeru svojih likova kako životi od početka do kraja, uprkos svim linijama razdvajanja, funkcionišu po principu sistema spojenih sudbina.”

Nikola Nikolić, Vijesti, Podgorica

„Jesmo li to bili mi” Luize Bouharaoue negativ je slike, kronika onih ‘između’ životnih momenata, mimoilaženja i ‘međuvremena’.”

Vanja Kulaš, Moderna vremena info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here