U skladište civilne zaštite u Jastrebarskom stigla je prva pošiljka antigenskih testova za učenike. Već je započela distribucija po županijama, a do kraja tjedna testove bi trebale preuzeti i škole. Razlika između ovih testova i onih na koje smo naviknuli je ta što su predviđeni za uzimanje ozorka iz same školjke nosa. Štapić je kraći i ne može doći do oštećenja sluznice, javlja HRT.

Ovdje je trenutno 72 tisuće testova, a 312 tisuća testova je već usmjereno prema našem skladištu u priobalju gdje će biti podijeljeni prema županijskim stožerima, izjavio je za HTV Darko Protulipac, voditelj Odjela za logističku potporu Ravnateljstva civilne zaštite. 

Dodao je kako u srijedu tijekom dana kreće raspodjela testova krajnjim korisnicima. Također, u srijedu kreće druga pošiljka testova koji će se raspodijeliti županijama u kontinentalnome dijelu, kazao je Protulipac. 

Predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević kaže kako će svi ravnatelji testove u svojim lokalnim stožerima podići 10. i 11. veljače.

Tko će preuzeti testove i trebaju li se testirati cijepljeni učenici? 

– Škole su dobile otvorene ruke kome će testove davati – učenicima ili roditeljima. To je ostavljeno školama da dogovore s roditeljima, kaže Mirosavljević.

– Cijepljeni učenici neće biti u samoizolaciji, ali preporuka je da se testiraju u slučaju kontakta. Ako dođu u kontakt, nemaju dodatnog testiranja, navedu da se već testiraju u školi, kaže Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here