Vijećnik Stipo Šuman na početku sjednice predložio je dodatnu točku dnevnog reda, a vbezanu uz navodnjavanje i sprječavanje zaslanjenja doline Neretve, koja je zbog zimske suše ostala bez vode u natopnim kanalima, a Hrvatske vode još nisu pustile dodatne količine vode u natopne kanale.

– Živimo u doba klimatskih promjena. Ekstremne vremenske promjene su najveća ugroza naše svakodnevnice. Povećava se slanost vode u Neretvi, a to uzrokuje usahnuće biljaka. U kanalima za navodnjavanje imamo zaslanjenju vodu, što izaziva katastrofu na kulturama. Tražimo da se rad natopnog kanala prilagodi zatopljenju i započne odmah. Uz manje zahvate na sustavu šteta se može smanjiti. Od početka godine smo imali samo 35 litara kiše po metru kvadratnom, a kanali su plitki. Gornji horizonti će i daljnje utjecati na to. Navodnjavanje zaslanjenom vodom uništava zemljište. Od nadležnih tražimo da se prokopaju dublji kanali i da sustav počne raditi odmah, a ne u svibnju. Župan je dosad uspio napraviti 10 metara mreže navodnjavanja, a niti jedan metar nije pušten u uporabu. Pozivam sve vijećnike da podrže ovu dodatnu točku i da raspravimo o problemu poljoprivrede u dolini Neretve i početku rada pumpi sad i odmah, istaknuo je Šuman.

Vijećnici su većinom glasova odbili prijedlog.

Župan je kazao kako zna za ovaj problem, ali da nema potrebe za dodatnom točkom. Rekao je da će zvati Hrvatske vode i razgovarati s njima da puste više vode u kanale.

„Problem poznamo dugo vrijeme, puno smo radili na tome, ali to zahtjeva puno vremena. Mi smo završili projekt GLOG i nadam se da će uskoro biti pušten u uporabu, potrebno je naći operatera i održavanje. Očekujemo i realizaciju najskupljeg projekta, brane na Neretvi, koja će osigurati slatku vodu i čišćenje zemlje od soli. Što se tiče Gornjih horizonata imat ćemo danas deklaraciju, jer sumnjamo da će Gornji horizonti dodatno zaslaniti Neretvu“, istaknuo je Dobroslavić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here