Državni meteorološki zavod objavio je priopćenje o promjeni vremena koja nas očekuje sljedećih dana. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Nakon neuobičajenog hladnog početka klimatološkog proljeća, zadnja dekada ožujka bila je obilježena postupnim porastom temperature zraka te je danju bilo i toplije od prosjeka za doba godine. Dosadašnje dane ožujka u većini predjela Hrvatske obilježio je i izražen manjak oborine u odnosu na višegodišnji prosjek te i velik broj sunčanih sati.

Na nekim postajama, ponajprije na Jadranu, oborina je potpuno izostala. No, posljednji dani ožujka donose promjenu vremena uz čestu i lokalno obilnu kišu, jak vjetar i pad temperature zraka. Tijekom srijede uspostavlja se jugozapadno visinsko strujanje na prednjoj strani prostrane termobaričke doline nad zapadnom Europom koja će se postupno približiti našim krajevima.

U nižim slojevima atmosfere nad Sredozemljem će doći do procesa ciklogeneze (stvaranja ciklona). Pritom će se ciklone premještati preko Hrvatske donoseći najprije razmjerno topao te vlažan i nestabilan zrak, a od petka osjetno hladniji.

Obilna kiša, grmljavina i jugo

Kiše će već u srijedu najprije biti na Jadranu i u predjelima uz njega, a zatim i drugdje u unutrašnjosti. Pritom će na Jadranu biti i pljuskova s grmljavinom, mjestimice izraženih, a moguće je i nevrijeme. Tijekom oborinske epizode, u razdoblju od srijede, 30. 3., do subote, 2. 4., ponegdje se na Jadranu i uz njega očekuju akumulirane količine oborine veće od 100 mm, a u središnjim i istočnim predjelima veće od 30 mm.

Osim značajnih količina oborine, bit će i vjetrovito, osobito na Jadranu uz jako i olujno jugo te povremeno južni i jugozapadni vjetar. Uslijed uzajamnog djelovanja jakog vjetra, niskog tlaka zraka i intenzivnih oborina, postoji mogućnost lokalnog poplavljivanja nekih riva i obalnog područja.

Zahlađenje

Prema kraju tjedna s odmicanjem ciklone dalje na istok, postupno će pritjecati hladan zrak sa sjevera Europe te će zahladiti. Uglavnom u gorskim predjelima može biti i susnježice te snijega, a zatim uz smirivanje te razvedravanje ponovno raste vjerojatnost za pojavu mraza.

U skladu s promjenom vremena i očekivanim opasnim vremenskim pojavama, savjetujemo redovito praćenje vremenske i agrometeorološke prognoze te osobito upozorenja na našim mrežnim stranicama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here