Danas obilježavamo blagdan Svetog Stjepana. Vjernici su pozvani da slijede primjer tog sveca koji je prosvjedovao protiv nepravde te oprostio svojim progoniteljima i molio za njih. Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Ništa se ne zna o Stjepanovu ranom životu. Nakon Isusove smrti zbog otvorenog propovijedanja Isusa i pripadništva zajednici kršćanskih učenika Stjepan je osuđen za bogohuljenje, a zatim i kamenovan.

Stjepan na grčkom jeziku znači kruna, vijenac. Nakon Isusove smrti Stjepan je propovijedao vjeru u Isusa i zajedništvo kršćanskih učenika. Osuđen je zbog bogohuljenja te kamenovan do smrti. Sveti Stjepan prikazuje se na slikama kao mladić s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci. Stjepan, Stijepo, Stipe, Štef, Stefan, Stefanija (Štefanija), Štefi, Pepo, kao i Kruno ili Krunoslav, kao i sve ostale inačice ovih imena i onih koji ih nose-sretan vam imendan!

Blagdan Sv. Stjepana slavi se u Katoličkoj crkvi 26. prosinca i državni je praznik u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim državama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here