Što se događa na Prahivcu i jesu li osobe koje je evidentirala i policija (podaci poznati redakciji) imale pravo izgraditi ogradu na dijelu šetnice koja je, prema tvrdnjama obitelji Vidak, javno dobro i šetnica koja se desetljećima koristi kako bi se došlo do Čiste Luke. Budući nam je dostavljena i prijava koja je podnesena komunalnom odjelu konavoske općine, zatražili smo pojašnjene kod nadležnih.

Dakle, u dopisu koji nam je stigao stoji kako je “prekjučer, nakon bar 60 godina mještanima i svim prolaznicima prepriječen prolaz pješačkom stazom koja je u upotrebi od davnina”.

-Ovim pješačkim putem se hoda da se dođe od hotela Epidaurus do plaža i prirodne šetnice u Prahivcu, odnosno do prekrasnih prirodnih plaža u Čistoj Luci. Svi mi Konavljani i drugi prolaznici smo oduvijek prolazili ovuda i išli tuda u Prahivac. Ovaj pješački put je javno dobro u općoj uporabi, ali kako je slučaj sa mnogim seoskim cestama ili pješačkim putevima u Konavlima on nije evidentiran u katastru. To nikome ne daje za pravo da blokira pješački put koji mi mještani koristimo od davnina. Da ne bi bilo zabune, ovaj pješački put ne ide kroz ničije dvorište ili slično. Pješački put je tu od davnina, pa trasom toga pješačkog puta je za vrijeme bivše države ukopana u zemlju glavna vodovodna cijev za Cavtat a prije desetak godina je i komunalno poduzeće Općine Konavle na istoj ovoj trasi pješačkog puta u zemlju ukopalo javnu općinsku kanalizacijsku cijev. S razlogom je to tu ukopano. Svi mještani i vlasnici i suvlasnici zemljišta su znali i koristili ovu pješačku stazu od davnina – stoji u dopisu koji potpisuje Mara Vidak, dodajući kako je osoba koja ne živi na Obodu već u Močićima, a suvlasnik je jedne manje čestice zemlje na trasi pješačkog puta, prekjučer sa svojim sinovima i drugom dvojicom izgradio betonski zid posred pješačke staze, pa je opet jučer preko tog betonskog zida koji je oko pola metra visok, montirao željeznu ogradu.

-Ovo je nasilje, iživljavanje na javnim dobrima. Policija je pozvana i legitimirala je navedene izvođače radova, a više mještana su kontaktirali i zvali službe Općine Konavle da izađu na teren. Tražimo do službi da se oslobodi prolaz pješaka preko ovoga pješačkog puta koji je tu od davnina. Čekamo da Općina nešto poduzme – napisala je Vidak, dodajući i kako sutra, u subotu, 12. lipnja pozivaju sve ljude da u 17 sati dođu prošetati Prahivcom koji je prekrasan i ima lijepu prirodnu šetnicu uz obalu, a tu se nalaze i 4 predivne prirodne plaže. Auto se može parkirat besplatno na velikom parkingu pored recepcije hotela Epidaurus.

Nakon što su jučer u Općini Konavle zaprimili prijavu, nadležne službe su danas izašle na teren. Komunalni redar Pero Grbić koji je obišao spomenutu lokaciju nam je kazao:

-Zasad vam jedino mogu reći kako je postupak u tijeku. Jutros smo obišli teren i za ponedjeljak smo dogovorili novi izlazak s geodetom koji će utvrditi na kojoj i čijoj čestici je izgrađen zid. Dotad ne bih prejudicirao je li riječ o javnoj površini ili privatnom zemljištu – kazao je Grbić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here