Dubrovačke knjižnice donose top deset najposuđivanijih knjiga u 2021. godini. Na popisu najčitanijih djela našli su se naslovi Colleen Hoover, Christine MacDonald, Elene Ferrante, Maje Lunde, Joa Nesboa, Delije Owens, Julije Caplin, Kate Quinn te roman domaće spisateljice Marine Vujčić.

 1. Priča završava s nama – Hoover, Colleen (Senior net/Zagreb, 2017)

„Priča završava s nama“ treća je po redu prevedena knjiga autorice Colleen Hoover. Naizgled još jedna ljubavna priča, protkana mnoštvom emocija. Međutim, ona je puno više od toga – upravo zato jer je napisana prema autoričinom vlastitom iskustvu. Roman prati živote Lily Bloom, Atlasa i Rylea koje neće nikoga ostaviti ravnodušnima. Spisateljica se u romanu dotiče vrlo ozbiljnih tema koje se inače u ovakvom žanru ne obrađuju. Ne postoje loši ljudi. Svi smo mi samo ljudi koji ponekad rade loše stvari mudra je izreka koja se provlači kroz cijeli roman.

 1. Noć kad je Olivia pala – MacDonald, Christina (Mozaik knjiga/Zagreb, 2020)

Prvi autorski kriminalistički roman freelance novinarke Christine MacDonald. Abi Knight usred noći probudi zvonjava telefona i tragična vijest da je njezina kći Olivia doživjela tešku nesreću. Tvrdeći da se Olivia poskliznula na mostu i pala u ledenu rijeku, Abi primijeti masnice na Olivinijim zglavcima i sazna da je njezina kći – trudna. Olivia je bez svijesti i trenutno na aparatima u bolnici. Napetost i misterija trilera osigurali su ovom romanu visoko drugo mjesto među najposuđenijim knjigama u našim knjižnicama.

 1. Lažljivi život odraslih – Ferrante, Elena (Profil knjiga/Zagreb, 2020)

Ellena Ferrante umjetničko je ime talijanske spisateljice čiji je pravi identitet i dalje skriven od javnosti. Iako nepoznata, vodeći svjetski kritičari i teoretičari smatraju je jednim od najvećih imena suvremene svjetske književnosti. „Lažljivi život odraslih“ roman je o odrastanju jedne djevojke, o ženskom rodu u kojem je junakinja romana – očeva ljubimica u jednom trenutku tatina ljepotica, a u drugom ružna poput omražene tete. Ferrante se dotiče društvenih tema poput seksualnosti, patrijarhizma i suptilne kontrole nad ženskim rodom koju muškarci iskorištavaju, a žene ohrabruju.

 1. Povijest pčela – Lunde, Maja (Naklada Ljevak/Zagreb, 2018)

Maja Lunde norveška je spisateljica i scenaristica, autorica je desetak knjiga za djecu. „Povijest pčela“ njezin je prvi roman za odrasle koji je 2015. godine dobio prestižnu nagradu Norveški Bookseller.  Prvi dio autoričina četverodijelnog ciklusa o suvremenim egzistencijalnim temama bavi se distopijskom pričom o izumiranju pčela. Ispituje se čovjekov odnos prema religiji, znanosti –  u prvom redu prema prirodi, klimatskim promjenama koje postaju fundamentalni problem suvremenog svijeta. Kroz roman se prožimaju tri intimne priče o odnosu između roditelja i djeci. I bez obzira na geografske i vremenske razlike, ovim trima likovima jedno je zajedničko – spremni su učiniti sve da bi njihova djeca imala bolji život.

 1. Mučna ljubav – Ferrante, Elena (Profil knjiga/Zagreb, 2019)

„Mučna ljubav“ prvi je roman s kojim se spisateljica Ferrante predstavila u književnom svijetu, s pričom o kompleksnom odnosu majke i kćeri. Glavni lik romana, Delia, autorica stripova koja živi u Rimu iščekuje posjet svoje majke Amalije koja ne dolazi kako je bilo planirano. Naziva svoju kćer, govoreći joj neuvjerljiva objašnjenja u kojima Dalia prepozna da nešto nije u redu. Idući dan saznaje da joj se majka utopila i odlazi na njezin pogreb. Nakon posljednjeg ispraćaja, Dalia se vraća na ulice Napulja, svog rodnog grada kako bi rekonstruirala  majčine zadnje dane, istinu u svojoj obitelji i sve što je duboko u sebi godinama potiskivala. Koliko je ova proza sjajna, govori i činjenica da snimljen istoimeni film u režiji Marija Martonea.

 1. Kraljevstvo – Nesbø, Jo (Fokus komunikacije/Zagreb, 2020)

Jo Nesbø norveški je pisac i glazbenik. Najpoznatiji je po kriminalističkim romanima o detektivu Harryju Holeu koje su mu donijele svjetsku slavu i brojne nagrade. „Kraljevstvo“ je novi roman – triler ovog slavnog autora o dva brata i njihovim povezanim mračnim tajnama. Nakon što se mlađi brat Carl vrati u svoj rodni planinski kraj, pomiren sa prošlošću i prepunih velikih poslovnih ideja koje zvuče previše dobro da bi bile istinite, obojica završe boreći se sa vlastitim demonima. Tajne postaju preteške, Royev svijet se počinje raspadati te iako je oduvijek štitio mlađeg brata – dolazi u situaciju gdje će morati birati između krvne veze i budućnosti za koju je smatrao da nikad neće biti moguća.

Sedmo mjesto dijele čak tri romana; Djevojka iz močvare američke spisateljice Delije Owens, Pedeset cigareta za Elenu domaće spisateljice Marine Vujčić i Opasna ljubav američke spisateljice Colleen Hoover.

 1. Djevojka iz močvare – Owens, Delia (Vorto Palabra/Zagreb, 2019)

Delia Owens američka je spisateljica čiji je roman „Djevojka iz močvare“ postao bestseler The New York Timesa.  Ovo je djelo dirljiva priča o odrastanju i ljubavi koja slama srce, o sjedinjenju s prirodom i preživljavanju pod njezinim okriljem. Kya je djevojka optužena za smrt mladića Chasea Andrewsa, međutim ona nije onakva kakvom je lokalno stanovništvo smatra. Ona je djevojka teškog djetinjstva, sa šest godina ostala je posve sama u trošnoj kolibi na rubu puste močvare. Noseći se sa vlastitom samoćom, odrasta izolirana u divljini družeći se sa pticama. Kada upozna dvojicu mladića iz grada, Kyin se život u potpunosti promijeni – dok se ne dogodi nezamislivo.

Glumica Reese Witherspoon odabrala je upravo ovaj roman za svoj knjižni klub, ali i kao predložak za istoimeni film koji će producirati upravo njezina produkcijska kuća Hello Sunshine.

 • Pedeset cigareta za Elenu – Vujčić, Marina (Fraktura/Zaprešić, 2019)

Najnoviji roman Marine Vujčić prati živote četiriju junaka od kojih glavni, pedesetogodišnji Oliver odluči svoj rođendan provesti na jedan bizaran način. Dvadeset četiri sata svog rođendana odluči provesti budan i da pri tome u čast svojoj poginuloj sestri blizanki ispuni zavjet da popuši pedeset cigareta i sačuva pedeset opušaka. Bezazlena šetnja u rođendanskoj noći promijenit će živote triju junaka ovog romana koje Oliver sasvim slučajno sreće.

 • Opasna ljubav – Hoover, Colleen (Senior net/Zagreb, 2016)

Opasna ljubav priča je o dvoje susjeda koji se upoznaju na poprilično bizaran način koji nimalo ne sliči na filmsku scenu ljubavi na prvi pogled. Tate Collins i Miles Archer naizgled nemaju ništa zajedničko osim neporecive uzajamne privlačnosti. On ne želi ljubav, a ona nema vremena za vezu. Na prvi se pogled radi o savršenoj kombinaciji sve dok se Tate ne bude mogla pridržavati dva pravila: nikad ne pitaj o prošlosti i ne očekuj budućnost. Obećanja više ne vrijede, pravila se krše, a ljubav postaje opasna.

 1.  9. studenoga – Hoover, Colleen (Naklada Neptun/Zagreb, 2019)

Dvoje potpunih stranaca, Fallon i Ben,  upoznaju se u pogrešnom trenutku, točno pred Falloninu selidbu u New York. Toliko se međusobno privlače da odluče provesti cijeli dan zajedno. Tijekom prvog susreta se dogovore da će se sljedećih pet godina sastajati istog datuma. U međuvremenu će voditi odvojene živote, stjecati nova iskustva i veze, sazrijevati samostalno – Fallon u New Yorku, a Ben u Los Angelesu. Fallon će za to vrijeme raditi na svojoj karijeri, a Ben će pisati roman nadahnut njihovom vezom i njezinim zanimljivim životom. Dogovor se odvija prema planu sve dok Fallon ne posumnja u Bena.

 1. Mali hotel na Islandu – Caplin, Julie (Koncept izdavaštvo/Zagreb, 2020)

Razočarana u ljubav i u propalu karijeru, glavna junakinja romana, Lucy napušta život u Engleskoj te odluči prihvatiti posao upraviteljice hotela Northern Lights na Islandu. Ni ne sluteći da će svoj život zamijeniti vrućim izvorima i ledenjacima, Lucy je odlučna u namjeri da promijeni svoj život i da hotel pretvori u najromantičnije odredište na Islandu – u društvu predivnog škotskog barmena Alexa. Iako joj je romansa na posljednjem mjestu u ovom trenutku, Lucy se počinje zbližavati sa Alexom.

 1. Aliceina mreža – Quinn, Kate (Znanje/Zagreb, 2020)

Povijesni roman autorice Kate Quinn donosi priču o dvije žene – špijunke, koja je unovačena u čuvenu francusku mrežu Alice za vrijeme Prvog svjetskog rata, i pomalo neobična djevojka, Amerikanka i pripadnica tamošnjeg visokog društva koja traži svoju nestalu rođakinju 1947. godine. Zajedno kreću u potragu za istinom bez obzira na krajnji ishod.

“Nevjerojatan zaplet, tempo koji oduzima dah, obilje živopisnih povijesnih detalja oduševit će i najzahtjevnije čitatelje.” BookPage

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here