Javilo nam se protekli tjedan više čitatelja, koji su nas upozorili kako se na šetnici od Belvedera prema Dupcu, ispod Orsule, redovito prazne vatrogasne cisterne iz kojih se ispušta bijela pjena. Upit smo poslali JVP Dubrovački Vatrogasci, a na naša pitanja odgovorio je zamjenik zapovjednika postrojbe Zdravko Kovačić.

– JVP Dubrovački vatrogasci u svom operativnom planu djelovanja pri gašenju požara klase A ima namijenjen CAFS sustav, što podrazumijeva između ostalog i gašenje požara stambenih objekata.

Compressed Air Foam Systems, odnosno sustav komprimirane zračne pjene zbog svojih karakteristika, a to je mala količina vode i velika količina pjene, u omjeru s komprimiranim zrakom, daje puno bolje rezultate u odnosu na ostala sredstva za gašenje.

Navedeni sustav primarno je namijenjen gašenju stambenih objekata velikog požarnog opterećenja, koja nemaju požarnog odvajanja po vertikali, odnosno međukatne konstrukcije su izrađene od gorivih materijala. Takve građevine se većinom nalaze u starom Gradu te kao takve su prioritetno i ugrožene.

Da bi sustav bio učinkovit potrebno je s njim redovito raditi, provjeravati njegovu ispravnost te je slijedom toga u planu provođenja redovitih vježbi. JVP Dubrovački vatrogasci ponedjeljkom provjeravaju ispravnost navedenog.

Kako u samoj postrojbi nije moguće, zbog skučenosti prostora, vršiti vježbu, koristimo lokaciju na Orsuli iz isključivo operativnih razloga. Navedena lokacija se koristi za vježbu dugi niz godina i ničim nije narušen eko sustav navedenog područja. Pjenilo koje se koristi ima sve potrebne certifikate kako bi se moglo koristiti u navedene svrhe te nije štetno za okoliš, stoji u odgovoru koji potpisuje Kovačić.

Poslali su nam i certifikat s karakteristikama pjenila, koji možete vidjeti ovdje.

FOTO: Čitatelji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here