Dvodnevni Turistički sajam i Međunarodna konferencija baštine industrijskog turizma održale su se u gradu Zabrze u Poljskoj, od 7. do 9. travnja.

Ove godine zemlja partner je bila Hrvatska, ispred koje su se kroz gastro i kulturnu ponudu predstavili Općina Ston i Grad Labin, izabrani od organizatora upravo radi svojih specifičnih mogućnosti razvoja industrijskog turizma.

Načelnik Općine Ston, Vedran Antunica i gradonačelnik Labina, Valter Glavičić su u Gradskom kazalištu Zabrza potpisali svečane ugovore o suradnji s Malgorzatom Manka-Szulik, gradonačelnicom Zabrzea, grada koji ima preko 170.000 stanovnika i nalazi se na jugozapadu Poljske.

Na potpisivanju je bio i Andrey Zylak, počasni konzul u Republici Hrvatskoj, osvjedočeni dugogodišnji prijatelj Hrvatske.

Nakon potpisivanja svečanog ugovora 250 uglednika je imalo priliku uživati u gastro specijalitetima našega kraja; jedinstvenim malostonskim kamenicama i ostalim lokalnim delicijama koje je osigurao Sveto Pejić, vlasnik Solane Ston i Ville Korune. Uz to servirana su vrhunska vina PZ Digača, PZ Putnikovića,Vinarije Marlais i Vina Matuško, uz glazbenu pratnju dueta s Pelješca.

Industrijski turizam posljednjih godina postaje tržišna niša koja privlači sve više turista te na vrlo originalan način preobražava industrijske kapacitete u novi turistički proizvod, što su prepoznali i financijski poduprli Dubrovačko-neretvanska županija, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica Općine Ston, Općina Ston uz pokroviteljstvo i organizaciju HGK – Županijske komore Dubrovnik.

Uz Solanu Ston na sajmu su prezentirani brojni turistički festivali i sadržaji, poput Festivala soli i Crvenog muzeja u Dubrovniku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here