U sklopu gastronomska manifestacije „Pelješka trpeza“ koja je održana u Dračama dodijeljeni su certifikati europske oznake izvornosti uzgajivačima s područja Malostonskog zaljeva.

Kako su priopćili iz Udruge Stonski školjkari, malostonska kamenica dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti koja je objavljena od strane Europska komisije u Službenom listu Europske unije od 13. listopada 2020. godine. Time je „Malostonska kamenica“ upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije.

Nakon uspješnog procesa zaštite započelo je certificiranje pojedinih proizvođača koji su odlučili pristupiti ovom europskom sustavu kvalitete. 16 školjkara, koji su uspješno završili postupak certificiranja, primilo certifikat oznake izvornosti za svoju proizvodnju kamenica. Malostonska kamenica ima najviše korisnika od svih oznaka u RH, a prva je oznaka kvalitete za jedan proizvod ribarstva u RH. Također predstavlja prvu oznaku kvalitete za europsku plosnatu kamenicu iz uzgoja u EU.

Oznaka kvalitete i certificiranje put su prema boljem brendiranju i prepoznatljivosti proizvodnje te stvaranju boljih uvjeta u sektoru školjkarstva, a gastronomska ponuda važan je dio razvoja cjelokupne turističke destinacije.

FOTO: Boris Poluta i One Frame Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here