Imamo 1042 novooboljela od 10.353 testiranih. Prije tjedan dana bilo ih je 816, prije dva tjedna bilo je 596 novih. Incidencija je 239 u prosjeku. Na novoj karti ECDC-a cijela zemlja je u crvenom”, kazao je na početku konferencije za medije Nacionalnog stožera Krunoslav Capak.

Ministar zdravlja Vili Beroš uputi je svima poruku da je cijepljenje jedini način da izađemo iz crvenog.

“Sjetimo se svi trenutka kad smo željno očekivali dolazak cjepiva. Tada je bilo pitanje kad će biti razvijeno. Sjetite se kad smo hrlili i cijepili se. Nadalje, balansiranjem mjera osigurali smo ovu nevjerojatnu uspješnu sezonu. No, onda dolazi pad interesa za cijepljenje, jesen. Mogu se svi ljutiti, ali reći ću istinu: virus žrtve nalazi među necijepljenima. Cijepljeni su sigurniji, nalaze se na sunčanoj strani ulice. Ima tu mjesta i za ostale pa pozivamo još jednom necijepljene: cijepite se, pridružite nam se, imat ćemo ljepšu jesen. U crvenom smo, nepotrebno. Izlaz imamo”, kazao je Beroš.

“Onaj tko misli da ga virus neće dohvatiti, u krivu je. To se može dogoditi svima. Cijepimo se, zaštitimo živote. Dovoljan je jedan odlazak liječniku ili na mjesto gdje se cijepi. Meni je najzanimljivije, ali i nepravedno, je to što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li naši napori pasti u vodu”, rekao je.

“Ako ne vjerujete meni, znanosti, vladi, stožeru, vjerujte matematici. Naše strpljenje je na kraju, ne možemo biti taoci necijepljenih. Sve se dovodi u pitanje, svi napori. To nije dobro. Kao što neko vrijeme najavljujemo, potpuno svjesni situacije, u zdravstvu pripremamo dvije nove mjere kojima bi se u zdravstveni sustav uvela upotreba covid-potvrde”, rekao je ministar zdravlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here