Na redovitoj konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite izneseni su današnji podatci vezani uz epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata je 6 932 nova slučaja, ukupan broj oboljelih je 28 541. U bolnicama se liječi 1 711 osoba od kojih je 239 na respiratoru. U posljednja 24 sata u bolnice je primljeno 307 bolesnika, a otpušteno je njih 146. Trenutno su 26 362 osobe u samoizolaciji. Preminulo je 36 osoba, što znači da je u RH ukupno od koronavirusa preminulo 9 400 ljudi. Od broja preminulih u posljednja 24 sata, njih 9 cijepljeno je s dvije i jedno s jednom dozom. Trenutno je broj cijepljenih u RH 1 934 071 osoba.

Krunoslav Capak istaknuo je kako smo imali 6 932 slučaja u zadnja 24 sata, a testirali smo 15079 osoba.

  • Tjedan dana ranije imali smo 4 392 od 12.207 testiranih, a 22.10 imali smo 3 258 novih od 10.309 testiranih. Imamo 15 posto više novooobljelih. 1 238 je prosječna incidencija slučajeva u RH. Preko 1500 imaju Zagreb, Dubrovačko-neretvanska i Primorsko-goranska županija. U usporedbi s EU, Hrvatska je na 23. mjestu od 27. Lošije od nas su Litva. Slovenija, Latvija i Estonija. Najnižu incidecniju imaju Malta i Španjolska. U zadnja 24 sata 307 je hospitaliziranih, 158 nije cijepljeno, dakle 49 posto, kazao je Capak.

Javna okupljanja

-Stožer ograničava sva javna događanja u zatvorenim prostorima gdje je više od 50 osoba osim, ako sudjeluju samo osobe s covid potvrdom.

Sva okupljanja trebaju završiti u 24 sata sa ili bez Covid potvrda. Izuzetak su jedino kino projekcije koje su počele do 23 sata, ali i svadbena okupljanja koji mogu trajati do 2 sata, ako svi sudionici imaju EU covid potvrde. Sportska i sva druga okupljanja u zatvorenom sa više od 100 osoba bit će moguća samo uz digitalne EU covid potvrde i nošenje maski za lice te održavanje potrebnog fizičkog razmaka, a na otvorenom isključivo uz covid potvrde.

Sva dogđanja potrebno je prijaviti lokalnom stožeru CZ.

Kongresna i konferencijska događanja će se moći održavati samo, ako svi prisutni posjeduju EU digitalne covid-potvrde, a uvjet su i maske te održavanje fizičke distance. Mjere vezane uz javna okupljanja stupaju na snagu od sutra 6. studenog, objasnio je Davor Božinović.

EU covid potvrde u cijelom javnom sektoru, uključujući i škole

EU digitalna Covid potvrda će se uvesti za sve javne i lokalne službe i zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači gradovi, općine, županije ili država. Također za sve, koji dolaze u prostore takvih službi, bit će obvezna covid potvrda. Ovo uključuje i zaposlenike u obrazovnom sustavu, ne i učenike, ali će se pojačati obvezna uporaba maski, bez obzira na razmak i to od 5. razreda nadalje, a djeca od 1. do 4. razreda trebat će nositi masku u hodnicima, a preko nastave ne. Trošak testiranja za necijepljene, dva puta tjedno, zasada će financirati poslodavci. Ova se mjera počinje provoditi 15. studenog.

Ovisno o situaciji u narednim danima moguće je uvođenje covid potvrda za teretane, kafiće, restorane…Ukoliko se ne poboljša situacija od 4. siječnja uvodit će se covid potvrde samo za osobe koje su preboljele i cijepljene su, dok se testiranjem i negativnim rezultatom neće moći dobiti covid potvrde, kazao je ministar Božinović.

Alemka Markotić iznijela je rezultate cijepljenja 3. dozom djelatnika u zdravstvu, kazavši kako je treća doza pokazala da je imunitet cijepljenih zdravstvenih djelatnika izvrstan te je pozvala sve one kojima je preporučena treća booster doza da je što prije prime.

Zašto se tek za tjedan dana uvode potvrde za javne službe, a ne u kafiće i restorane ?

Capak: Potreban je period za uvođenje tih mjera, ne može se to uvesti preko noći. Ne znamo što će se događati s brojkama, imamo veliki broj izvora zaraze i bazen osjetljivih, necijepljenih osoba. Bolest je nepredvidljiva, dolazi nam delta plus soj, stoga mjere su tu, ali nam treba period prilagodbe, a do 15. studenog vidjet ćemo hoće li covid potvrde trebati i za druge djelatnosti.

Serološki testovi su nepouzdani i neće se moći upotrebljavati za dobivanje covid potvrda, jer antitijela ne dokazuju preboljenje. To je nepouzdan rezultat, odgovorio je Capak na pitanje novinara.

Utakmica na Poljudu i Dan sjećanja u Vukovaru

Postoji radna skupina koja će odlučivati o Vukovaru. Ima još vremena za odluke o tome. Što se tiče utakmice na Poljudu, ona se održava na otvorenom. Svi će trebati imati covid potvrde, ne vidim da je ta utakmica u koliziji s ovim odlukama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here