Radno vrijeme ugostiteljskih objekata produžava se od sutra do 24 sata. Isto vrijedi i za druge kulturne, zabavne i sportske manifestacije. Ograničenje okupljanja na 100 osoba ostaje. Navijači mogu na sportska natjecanja, ali uz zadovoljene uvjete ( dvije doze cjepiva, negativan test ili potvrdu o preboljenju). Sukus je to novih mjera koje je danas objavio Nacionalni stožer na konferenciji za novinare, a primjenjuju se od sutra 12. lipnja 2021. Zatvoreni dijelovi kafića ostaju zatvoreni.

Najnoviji podaci o epidemiji

U protekla 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.207. Među njima je 456 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 44 pacijenta. U protekla 24 sata oporavile su se 204 osobe, a testirano je njih 4.083.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 358.379 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 134 u protekla 24 sata.

349.049 osoba se oporavilo, od toga 204 u protekla 24 sata. U protekla 24 sata preminulo je 13 osoba, ukupno 8.123 osobe. Do danas je ukupno testirano 2.069.520 osoba, od toga 4.083 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 6.710 osoba.

Zaključno s 10. lipnja utrošeno je 2.042.889 doza cjepiva. Dosad su 1.386.564 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 656.325 primilo obje doze. Na dan 10. lipnja utrošeno je 55.960 doza cjepiva.

Krunoslav Capak istaknuo je kako smo na tjednoj razini imali 1056, a u ovom tjednu 814, što je 22.9 posto manje nego u prošlom tjednu. Trenutna incidencija je 67.6, najniža u Istarskoj, a najviša u Međimurskoj. Po 14-dnevnoj stopi incidencija u EU Hrvatska zauzima 12. mjesto, niža od prosječne u Europi. Stopa smrtnosti je 1996 što nas stavlja na 21. mjesto ljestvice EU.

Pandemija nije završila

Alemka Markotić naglasila je kako je iznimno bitno primiti obje doze cjepiva te kako treba nastaviti cijepljenje među mlađima.

-Zabrinjavaju nove varijante. Ta varijanta ulazi u necijepljenje skupine, najviše u Velikoj Britaniji zasad. Dosta situacija je zabrinjavajuća i oni čine sve da ne dođe do većih posljedica. Stav Europe je da zasad ipak ta varijanta napada vulnerabilni dio i mlađe pa treba doista biti oprezan. U većini zemalja se indijska varijanta popela na 3 posto zaraženih pa to traži pozornost. Nije najsretnije za čuti, imamo dva izvješća koja su još u obradi. Epidemija u Finskoj, pojavila se u jednoj bolnici na dva odjela, oboljelo je 57 bolesnika, 17 ih je umrlo, 41 je bilo cijepljeno jednom dozom, a ostali s dvije doze. Zaraženi su i djelatnici koji su bili cijepljeni, ali nitko nije teško bolestan. Slično je i u Belgiji u Domu za starije, gdje je 60 do 70 štićenika oboljelo, 11 je umrlo, bili su cijepljeni, ali su bili s brojnim komorbiditetima, kazala je Markotić te naglasila kako pandemija nije završila te da je važno da se što više stanovnika cijepi i da se pridržavamo osnovnih mjera zaštite.

Kazala je kako je situacija što se cjepiva tiče u Europi dobra, a s otvaranjem novih punionica Pfizera i Moderne, bit će i odlična. Kazala je kako postoje problemi s isporukom Johnson cjepiva. Za kineska i ruska cjepiva kazala je kako su postupci evaluacije u tijeku.

Istaknula je kako stručnjaci i dalje raspravljaju hoće li biti potrebna i treća doza, osobito za starije osobe.

“Pitanje miješanja cjepiva su u završnoj fazi rezultati veće opsežne studije, koje se provode u Njemačkoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Prvi rezultati govore kako će to biti moguće”, kazala je Markotić.

O mjerama

Ministar Davor Božinović istaknuo je kako o nama ovisi i zdravstvena i gospodarska slika države.

“Stožer je produžio mjere do 30. lipnja za trgovine i trgovačke centre te za javni prijevoz. Izmijenili smo detalje o prelasku granice. Osobama iz Schengenskog područja, cijepljenim dva puta cjepivima koja se koriste u EU, ulaz u Hrvatsku bit će neometan odmah, neće trebati čekati protok od 14 dana.

Izmjene se događaju u radnom vremenu ugostiteljskih objekata i drugih djelatnosti od večeras će moći raditi do 24 sata. U to su uključena i casina, pekarnice, kao i kulturne manifestacije. Ukida se zabrana treniranja i natjecanja u zatvorenim prostorima i školskim dvoranama. Konferencije i kongresi se mogu održavati uz mjere i upute HZZJZ.

Moramo se privikavati da će se širiti broj i vrsta događanja na kojima će se moči prisustvovati s određenim ispunjavanjima uvjeta. Za koncerte, izložbe, kulturne programe vrijedit će bez pridržavanja mjera, a ako su prisutne osobe primile prije 14 dana drugu dozu cjepiva, ili su preboljeli COVID, a da nije prošlo od preboljenja 180 dana ili su 48 sati prije bili negativni na antigenski ili 24 sata na PCR test, neće se trebati pridržavati mjera. Organizatori trebaju dostaviti obavijest o održavanju i broj osoba koje planiraju biti prisutne.

Moguća su sportska natjecanja uz prisustvo gledatelja, ali isto i dalje ostaje ograničenje na 100 osoba, jer se okupljanje pokazalo kao jedno od najvećih žarišta širenja bolesti. Smatram bitnim istaknuti to u ovom trenutku kad počinje EURO i turistička sezona da se ne organiziraju masovna gledanja nogometnih utakmica, kazao je Božinović.

Ministar je istaknuo kako danas ima sastanak s regionalnim turističkim zajednicama na kojem će im ukazati na potrebu izbjegavanja masovnih manifestacija tijekom sezone.

-Smisao odluka je da se što više toga omogući, da se otvore mogućnosti koje nam trenutna epidemiološka situacija dopušta, ali sve mora biti kontrolirano. Ne zbog toga što to želi stožer, nego kako bismo sačuvali povoljnu epidemiološku sliku, kako iz Hrvatske ne bi išle slike masovnog okupljanja kao što je bilo proteklih dana, jer to nije dobra pozivnica za strane goste. Na tim stvarima ćemo morati inzistirati, ne samo zbog zdravstvenih razloga, već zato što imamo preduvjete za dobru turističku sezonu, kazao je Božinović te dodao kako slike masovnog okupljanja za vrijeme utakmica i dobra turistička sezona zajedno ne idu te je pozvao organizatore masovnog gledanja utakmica da iste otkažu.

Dosad je izdano 127 COVID potvrda

-Mi smo krenuli i bili prva država koja ih počela izdavati. Za svaku tehnološku novost treba malo vremena da se ljudi s njom sažive. To je u Hrvatskoj krenulo, izdano je nekih 127 tisuća tih potvrda.

Mi planiramo od 1. srpnja, nadamo se, da se sve to dokazuje isključivo digitalnim potvrdama, do 1. 7 će se moći s potvrdama liječnika, ali ova mogućnost je vrlo jednostavna.  Imamo činjenicu da je i cijepljenje besplatno, svi preduvjeti tehnički su tu, formalni su tu, odgovorio je na pitanje novinara Božinović.

Razlika između cjepiva koje je došlo i koje je utrošeno

Krunoslav Capak je kazao kako je ukupno u RH uvezeno nešto manje od 2,6 milijuna doza, s tim da je razlika između utrošenih i pristiglih doza nešto viša od 500 tisuća doza.

Dali smo 70 tisuća diza u donaciju BiH, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Ta brojka nije potpuno realna jer neki nisu upisani ili su krivo upisani, nešto od ovih doza je upravo u upotrebi, jučer smo nešto više od 50 tisuća upotrijebili, upravo sada se troše… Svi kažu da stoji 500 tisuća doza na zalihi, ali to nije točno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here