Nacionalni stožer civilne zaštite otkrio je danas na konferenciji za medije detalje o ublažavanju epidemioloških mjera. Ministar Božinović, ujedno i šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je kako stožer već tjedan dan zasjeda i kako se ukida najveći dio mjera, navodi portal Telegram.

“I dalje bi ostala obaveza nošenja maski za neke kategorije osoba, dok bi se nekim kategorijama preporučilo korištenje maski”, kazao je Božinović.

Osnovna novost je da se nošenje maski propisuje samo u okolnostima koje su i dalje procijenjene okolnostima visokog rizika. A one koje su nižeg rizika, daje se samo preporuka. Ostaju obavezne samo u zdravstvenom sustavu, kod zaposlenika i pacijenata i svih koji dolaze u zdravstvene ustanove. Kao i kod zaposlenika ustanova socijalne skrbi te posjetitelja korisnicima, rekao je. “Korištenje maski u najvećoj mjeri, osim u iznimkama, ovisi o individualnoj procjeni, a ne o nadziranju”, dodao je.

Druga je odluka je ona o privremenom ograničavanju prelaska granice, rekao je Božinović. “U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u RH, bez obzira iz kojih zemalja i iz kojeg razloga se dolazi”, kazao je.

Što se tiče covid potvrda na nacionalnoj razini, “mogu se koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluke nadležni ministri za sektore zdravstva i socijale”, rekao je Božinović.

“Došao je i taj dan, i to vrlo simbolično na Svjetski dan zdravlja”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. “Mislim da je želja svakog ministra taj trenutak kada pandemija dolazi u silaznu putanju”, rekao, ali i dodao da “nitko ne smije smatrati da je ovime epidemija gotova”. Naglasio je da je “virus i dalje oko nas”.

Ravnateljica Klinike ‘Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da je situacija zasad dobra, ali da je za starije i imunokompromitirane osobe i dalje važno čuvati se.

Na upit što je s nošenjem maski u školama i na radnim mjestima, Božinović je rekao da je sve, osim zdravstvenog sustava i socijalne skrbi, na razini preporuka. “Mislim da je našim građanima jasno koje su to situacije gdje je poželjno nositi maske”, dodao je. Preporuka ostaje za sve situacije s više ljudi, poput javnog prijevoza, objasnio je. “Došlo je vrijeme da svatko, kad ne govorimo o najrizičnijim skupinama, u zdravstvu i socijali, izvrši vlastitu procjenu”, poručio je šef Stožera.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Youtube, Srceenshot

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here