Gužve ispred zgrade policije na Ilijinoj glavici u proteklim danima nisu ništa neobično. Naime, riječ je mahom o stranim državljanima koji su došli predati zahtjeve za dozvole i rad kako bi se mogli zaposliti na dubrovačkom području. Od početka godine Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zaprimila je 3063 zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad stranih državljana, od kojih ih je do sad izdano 1933.

Najveći broj radnih izdan je državljanima Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Filipina, Nepala, Albanije i Kosova.

Kad je pak u pitanju procedura, iz PU Dubrovačko-neretvanske su nam pojasnili kako je zapošljavanje državljana trećih zemalja regulirano Zakonom o stranicima kojima je propisano da poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika mora proći test tržišta rada koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, osim ukoliko se radi o deficitarnim zanimanjima, čiju listu objavljuje HZZZ. Tad pak nije potrebno provoditi navedeni test.

“Sam zahtjev se podnosi elektronskim putem, a poveznici za podnošenje zahtjeva se može pristupiti na službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova ili na službenoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje”, stoji u odgovoru koji smo zaprimili iz dubrovačke policije.

Provjerili smo u kojem se vremenskom roku navedene dozvole izdaju te državljanima koji je zemalja izdan najveći broj dozvola.

“Dozvola za boravak i rad se izdaje u roku 15 dana od dana predaje kompletirane dokumentacije. Najveći broj dozvola za boravak i rad je izdan državljanima Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Filipina, Nepala, Albanije i Kosova.

Uz gore navedene države, dozvole za boravak i rad su zatražili i državljani sljedećih država: Argentina, Bangladeš, Butan, Crna Gora, Indija, Kina, Mjanmar, Rusija, SAD, Srbija, Tajland, Turska, Uzbekistan, Velika Britanija” zaključili su iz PU Dubrovačko-neretvanske.

FOTO: Ilustracija, PU Dubrovačko-neretvanska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here