Čitateljice i čitatelji Voxfeminae.net portala, na online poziv poslan od strane redakcije krajem prošle i početkom ove godine, uputile su rekordan broj nominacija za strašne žene godine! Nakon evaluacije pristiglih nominacija žiriji udruge K-zona, koja je izdavač neprofitnog medija Voxfeminae.net, pet će njih odabrati kao dobitnice ovogodišnjih priznanja.

Dodjela nagrada, koja je posljednje dvije godine održana uoči 8. Marta, zbog epidemioloških se razloga ove godine seli na početak svibnja. Tada će se na javnom događaju otkriti tko su žene i/ili kolektivi koji su u protekloj godini posebno doprinijele društvenoj pravednosti i rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Heroine, borkinje za zajedništvo i zajednicu koje su čitatelji/ce nominirale variraju iz svih područja djelovanja: od zaštite ljudskih prava, zaštite okoliša i životinja, znanosti i obrazovanja, kulture, zdravlja i društvenog poduzetništva.

Više o nagradi i popis svih nominiranih žena pročitajte ovdje.

O sestrama Sambrailo koje su ove godine nominirane za Fierce Woman nagradu napisali su sljedeće:

Sandra i Anica već dva desetljeća svaka na svoj način, svojim vještinama i snagom volje, održavaju na životu azil za pse na Žarkovici, brdu povrh Dubrovnika, zbog čega je Dubrovnik danas među rijetkim gradovima bez pasa lutalica. Djeluju u okviru jedne od najstarijih udruga, Društva za zaštitu životinja, a zbrinjavanje napuštenih pasa koji svoj privremeni dom nalaze na Žarkovici samo je dio njihovih aktivnosti. Udruga bavi i spašavanjem ranjenih divljih životinja koje po oporavku vraćaju u prirodu te zaštiti prirode kroz projekte pošumljavanja, posebno opožarenog prostora Žarkovice. Nažalost, još od 2004. čekaju ispunjenje obećanja gradskih vlasti za izgradnjom novog azila.

Ove žene, uz volonterke i volontere, uređuju i grade kućice za životinje, popravljaju bokseve, mijenjaju mreže i sve ostale teške fizičke poslove koje održavanje azila prate. Žarkovicu podržavaju i strani volonteri, udruge i pojedinci iz cijelog svijeta koji su okupljeni pod nazivom ‘Žarkovica Family’. Ljeti na tisuće posjetitelja i volontera posjeti Žarkovicu i hranilišta mačaka.

Rezultati njihovog napora naizgled su nevidljivi, a brojni stanovnici/e Dubrovnika danas zaboravljaju kako je upravo ovaj tim riješio post-ratni problem napuštenih pasa okupljenih u čopore koji su harali gradom. Više od 4000 životinja zahvaljujući njima je našlo dom od Hrvatske pa sve do SAD-a, a na Žarkovici danas obitava oko njih 270. Smijeh, optimizam, zajedništvo i prijateljstvo bili su i ostali sinonimi za Žarkovicu i njene hrabre stanovnike/ce, volonter/ke i podržavatelje.

Više o aktivnostima, i kako pomoći, možete doznati putem njihove Facebook grupe Društvo za zaštitu životinja,Dubrovnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here