Od sutra je dopušten rad ugostiteljskih objekata u zatvorenim prostorima. Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas objavio je danas preporuke za sprečavanje širenje zaraze, odnosno virusa COVID – 19, a kojih će se ugostitelji morati pridržavati. Broj posjetitelja se ograničava tako da na svakog gosta otpada 4 m2 prostora, propisano je i održavanje razmaka između gostiju, ali i između gostiju i zaposlenika, zabranjuje se usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, gosti će se moći posluživati isključivo za stolovima sa sjedećim mjestima, dok stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena.

U preporukama HZJZ-a se navodi kako je radi sprečavanja širenje infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.

“Broj posjetitelja je ograničen tako da za svakog gosta bude omogućeno 4 m2 prostora. Obavijest o maksimalnom broju posjetitelja unutar zatvorenog dijela prostora mora biti jasno istaknuta na ulazu u objekt. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 metra između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim skupinama gostiju od 1,5 metara. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 metara”, navedeno je u preporukama u kojim se ističe da svim stalno na raspolaganju treba biti dezinfekcijsko sredstvo koji će periodično, a svakako prije usluživanja gostiju dezinficirati ruke.

“Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama. Nakon odlaska svake skupine gostiju potrebno je prebrisati dezinficijensom stol, odnosno ukloniti stolnjake. Zabranjuje se usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju. Moguće je usluživanje isključivo gostiju za stolovima sa sjedećim mjestima. Stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena”, stoji u preporukama u kojima je navedeno da osoblje treba u jutarnjim satima, a prije dolaska na posao izmjeriti temperaturu, te se ako ona prelazi 37,2 stupnja Celzijeva ili imaju bilo kakve druge znakove bolesti trebaju javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne jave liječniku obiteljske medicine.

Kad su pak u pitanju maske preporukama je propisano je obvezno nošenje maski za zaposlenike, a gosti u zatvorenim prostorima moraju nositi maske pri dolasku i odlasku iz prostora te pri odlasku na toalet, odnosno maske gosti moraju nositi ako ne stoje na svojim stolovima. Navedeno je i kako se osim medicinskim maski mogu nositi i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60 stupnjeva Celzijevih i ponovno koriste.

“Na ulazu u objekt treba posjetiteljima biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača”, navodi se po pitanju čišćenja i dezinfekcije prostora.

U preporukama se navodi da je prostore potrebno redovito prozračivati te da oni trebaju održati otvorenima dok su vremenski uvjeti povoljni, a u hladnijem dijelu godine i onim danima s lošijim vremenskim uvjetima prostori se trebaju prozračivati otvaranjem prostora svakih 15 minuta.

Općenita je preporuka HZJZ-a za unutarnje prostore prozračivanjem otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava.

“Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica”, stoji u preporukama.

Preporuku HZJZ-a možete pročitati ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here