Svečana sjednica Županijske skupštine održana je danas u Kazalištu Marina Držića, a uz Dan županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, njenog zaštitnika.

Sjednici su nazočili brojni visoki uzvanici, među kojima premijer Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanika predsjednika Sabora i saborski zastupnik Branko Bačić, državni tajnik u ministarstvu europski i vanjskih poslova Frano Matušić, predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, izaslanik mons. Roka Glasnovića don Ivica Pervan.

“Zadovoljstvo je ove godine Dan županije proslavljati uživo, nakon dvije pandemijske godine. Zahvaljujem svim koji su pridonijeli uspješnom nošenju s pandemijom koronavirusa. Obilježavanje blagdana započeli smo jutros odavanjem počasti onima koji su najzaslužnijim za našu slobodu i njen demokratski poredak, našim braniteljima. Da njih nije bilo danas bismo morali šutjeti na laži da su naši književnici i znanstvenici tuđi, kako mi nismo ono što jesmo. Zbog toga smo u našoj nedavnoj Deklaraciji jasno rekli kako svojatanje naše baštine smatramo puzajućim velikosrpskim projektom. Najavljena gradnja zračne luke Trebinje iznad Omble predstavlja ugrozu za ovu Županiju. Kome treba takva zračna s golemom pistom? Kad je zadnji put Republika Srpska bila na našim granicama pamtimo to po Užičkom korpusu. Čvrsto smo na putu koji su svojom žrtvom i hrabrošću utrli naši branitelji pod vodstvo dr. Franja Tuđmana“, kazao je župan Dobroslavić.

“Gradimo ovu županija uz potporu i pomoć naše Vlade koja razumije naš strateški položaj. Gradimo je i pomoću fondova EU, sredstvima koje nam je omogućilo članstvo u EU, u najprestižnije klubu država i naroda u povijesti čovječanstva- To članstvo kao i članstvo u NATO-u postignuća su koja su kroz povijest Hrvati sanjali, a ostvario ih je naš naraštaj, sljedeći vanjsko političke ciljeve našeg prvog predsjednik dr. Franja Tuđmana“ kazao je župan Dobroslavić koji je naglasio kako se ovogodišnji Dan županije proslavlja u duhu teritorijalnog spajanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje.
„Završen je Pelješki most najvažniji hrvatski projekt. Taj most rezultat je ustrajnosti Županije i domoljubne odgovornosti, volje i znanja Vlade premijera Plenkovića koja je projekt konačno realizirala. Zahvaljujem i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kao i Hrvatskim cestama. Uskoro kreću i ostali projekti prometnog povezivanje krajnjeg juga Hrvatske – brza Grad – Osojnik, Brijesta – Perna, nastavak autoceste od čvora Metković. Danas će se potpisati ugorov za novu luku Polačište na Korčuli. Zahvaljujemo Vladi na uvođenju dnevne brzo brodske linije Dubrovnik-Lastovo. S optimizmom očekujemo povrataka turizma na brojke prije pandemije. Mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta i likvidnost omogućile su da svi subjekti u turizmu prežive“, kazao je župan Dobroslavić te dodao kako u suradnji s Hrvatskim cestama Županija radi na pripremi projekta navodnjavana Doline Neretve, čime će se pružiti zaštita od slane vode.

„To neće umanjiti naše napore da ovo područje zaštitimo od negativnih utjecaja projekta Gornji horizonti. Pripremili smo projekt energetske obnove OB Dubrovnik, tu je i Dnevna bolnica u Metkoviću, kao i hitna helikopterska služba. Centrom za gospodarenjem otpada uklonit ćemo sve strahove od napuljskog scenarija koji bi bio katastrofalan“, kazao je Dobroslavić te dodao iako je Dubrovačko-neretvanska županija demografski stabilna, da će i dalje raditi na tom pitanju. Premda smo demografski jedna od stabilniji županija nećemo se umiriti raditi na demografskoj obnovi

„Cilj nam je da ova regija bude i dalje u samom vrhu hrvatski županija po indeksu razvijenosti“, poručio je župan Dobroslavić.

Okupljenima na svečanoj sjednici obratio se i gradonačelnik Franković.

„ Kao političari od građana tražimo povjerenje kako bismo radili i zastupali interese svih skupina društava, te štitili interese domovine i zajednice. Kao upravitelji tih sustava, težimo rezultatima, a kad oni stignu, onda je to najbolja nagrada. Upravljanje je bilo posebno izazovno u dvogodišnjem razdoblju. Osigurali smo sigurnost sustava, a da nikome nismo uzeli ono što im pripada. Iako smo zbog događanja na Istoku Europe zagrnuti velom neizvjesnosti, možemo zbog javno zdravstvene krize malo odahnuti. Turistička sezona nagovještava povratak života na postavke optimizma. Vjerujemo kako ćemo u povratku na staru biti bolji nego što smo bili jučer. Lijepo je kad uspješan Grad prati uspješna Županija i obratno. U suradnji sa Županijom razvijamo nadstandard u zdravstvu. Ne gledamo tko je osnivač ustanove, nego pružamo najbolju moguću skrb“, kazao je gradonačelnik.
Gradonačelnik Franković posjetio je okupljene na projekt Pelješkog mosta, Aglomeracije Dubrovnik, kao i najavu da će brod Postira konačno dobiti dostojnu zamjenu.

„Brinu nas najave o izgradnji Zračna luke Trebinje. Ne želimo razumjeti ekonomske razloge niti je to na nama, iako se bude sumnje vezane uz stvarne motive tog projekta. Svaka takva intervencija mogli ugroziti izvor Omble“, kazao je gradonačelnik.

Okupljenim na današnjoj svečanosti obratio se i premijer Plenković. Kazao je kako mu je drago biti u Dubrovniku, u sjedištu Županije te naglasio kako mu je drago evocirati napredak županije. Kazao je kako jedna od prvih stvari je želio napraviti 2016., u prvom mandatu poboljšati suradnju Vlade i Županija.

“Uočili smo tad jednu prazninu, nestrukturiranu suradnju između Vlada i Županija. Od tad smo ustanovili redoviti dijalog. Ta činjenica je promijenila sve. Danas se svi dobro poznajemo, to nam je omogućilo ubrzani rad na razvoju projekata, bolje prepoznavanje prioriteta, ravnomjerniji razvoj Hrvatske i bolju kvalitetu života svih građana Hrvatske“, kazao je premijer Plenković te se osvrnuo na pitanje fiskalne i funkcionalne decentralizacije te da je i to unaprijeđeno za vrijeme njegova mandata.

Premijer Plenković se osvrnuo i na zajedničke projekte, od strateškog interesa, a koji se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji provode putem financiranja iz EU fondova: Pelješki most s pristupnim sredstvima, Zračna luka Dubrovnik, Aglomeracije u Dubrovniku i Metkoviću te Centar za gospodarenje otpadom.

“Ovo je četvrto desetljeće hrvatske slobode i demokracije za koju su zaslužni hrvatski branitelji. Ovo desetljeće će nam donijeti nezapamćeni razvoji iskorak“, kazao je premijer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here